Aνδρέας Συνετός: Μεταβολικό σύνδρομο και παχυσαρκία ένοχα για εμφράγματα

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη Βαρκελώνη είναι το μεγαλύτερο σε αριθμό συμμετεχόντων καρδιολογικό συνέδριο παγκοσμίως αφού λαμβάνουν μέρος σε αυτό πάνω από 30.000 σύνεδροι από όλον τον κόσμο. Μιλάμε με τον Ανδρέα Συνετό MD, Phd, FESC, MEAPCI, επιμελητή Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α.  

-Το φετινό συνέδριο; 

Στο φετινό συνέδριο που πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη υπάρχει έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον σε πολλούς τομείς της Καρδιολογίας καθώς παρουσιάστηκαν νεότερα δεδομένα που αφορούν την πρόληψη των καρδιοπαθειών αλλά και την αντιμετώπισή τους με νέες τεχνικές. Τα σημαντικότερα νέα δεδομένα αφορούν τις νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής καρδιολογικής εταιρείας για το έμφραγμα του μυοκαρδίου για τις βαλβιδοπάθειες. Επίσης δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις νέες τεχνικές αντιμετώπισης των βαλβιδοπαθειών και ιδιαίτερα της στένωσης της αορτικής βαλβίδας, με τη μέθοδο της διαδερμικής αντικατάστασης, χωρίς δηλαδή ο ασθενής να πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργείο.

-Η ελληνική παρουσία;

Η ελληνική παρουσία ήταν ιδιαίτερη έντονη και αυτή τη χρονιά. Η ελληνική καρδιολογική κοινότητα εκπροσωπήθηκε μέσω της ελληνικής καρδιολογικής εταιρείας και του προέδρου της κ. Κωνσταντίνου Τσιούφη, αλλά και μεγάλου αριθμού ανακοινώσεων απο πολλούς ερευνητές. Σημαντική διάκριση για την Α΄ Καρδιολογική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών που εδρεύει στο Ιπποκράτειο, η οποία ήρθε πρώτη σε ανακοινώσεις παγκοσμίως με πάνω απο 70 συνολικά. Είχα την τιμή να κάνω τις περισσότερες ανακοινώσεις ως βασικός ερευνητής. Οι ανακοινώσεις μας που έγιναν με την καθοδήγηση του καθηγητή κ. Τούτουζα βασίστηκαν στη μελέτη διαφόρων παραγόντων που μπορούν φαρμακευτικά να μειώσουν την ασβέστωση που παρατηρείται σε ασθενείς με στένωση της αορτικής βαλβίδας. Οι ασθενείς αυτοί από τη στιγμή που θα παρουσιάσουν συμπτώματα έχουν χαμηλό προσδόκιμο και πόλεις φορές είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν είτε χειρουργικά είτε με τη διαδερμική επέμβαση. Η τοπική χορήγηση αυτής της ουσίας που επιβεβαιώθηκε πειραματικά, μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την κατάσταση αυτών των ασθενών.

-Ανακοινώθηκε και η  σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο μεταβολικό σύνδρομο και τη παχυσαρκία με  την εμφάνιση εμφράγματος του μυοκαρδίου;

Φαίνεται οτι οι ασθενείς με κοιλιακή παχυσαρκία έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα οχι μόνο να παρουσιάσουν στεφανιαία νόσο αλλα και να κάνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου, λόγω του ότι η αθηρωματική πλάκα τους ειναι πιο ασταθής και μπορει να σπάσει με μεγαλύτερη ευκολία. Μάλιστα φαίνεται οτι η σχέση αυτή είναι ανεξάρτητη απο οποιαδήποτε άλλο παράγοντα κινδύνου.Τέλος ιδιαίτερη σημασία έχει και η περιγραφή του μηχανισμού με τον οποίο συγκεκριμένα τμήματα των αρτηριών μας παραμένουν πάντα απρόσβλητα από στεφανιαία νόσο σε αντίθεση με κάποια που μπορει να πάσχουν. Η μελέτη αυτή έγινε σε συνεργασία με την καρδιοχειρουργική κλινική της Ευρωκλινικής και τον κ. Χλωρογάννη, μια απόδειξη την εξαίρετης συνεργασίας που μπορει να έχει η πανεπιστημιακή κοινότητα και ο ιδιωτικός τομέας.

-Δηλαδή;

Φαίνεται οτι τα τμήματα που βρίσκονται πιο βαθιά στη καρδιά δεν έχουν ενα μηχανισμό που αφορά ιδιαίτερους υποδοχείς της λεκτίνης σε κυτταρικό επίπεδο, που μπορει να προκαλέσει αθηροσκλήρωση. Η κατάργηση αυτού του μηχανισμου στο μέλλον μπορει να οδηγήσει σε μείωση των καρδιακών επεισοδίων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here