Αναζητείται ρεαλιστικός συμβιβασμός μέχρι τη Τετάρτη

Σε αγώνα δρόμου προκειμένου μέχρι την κρίσιμη συνάντηση της Τετάρτης μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου Φρ. Ολάντ, να υπάρχει εναλλακτική πρόταση που θα μπορούσε να αποτελέσει βάση συζήτησης για μια κοινά αποδεκτή συμφωνία, επιδίδονται οι δύο πλευρές.

Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι η πρόταση των δανειστών όπως επιδόθηκε από τον Πρόεδρο της Κομισι;on Ζ.Κ. Γιούνκερ, απορρίπτεται στο σύνολό της. Ωστόσο με δεδομένη την πρόθεση και της Ελλάδας και των θεσμών να βρεθεί λύση, τα επόμενα 24ωρα θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες προκειμένου να βρεθεί αυτός ο κοινός τόπος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αμοιβαία επωφελή λύση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο  αναπληρώτης υπουργός Εξωτερικών και συντονιστής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης Ευ. Τσακαλώτος και ο Έλληνας διαπραγματευτής στο Brussels group Γ. Χουλιαράκης, διατηρούν ανοιχτούς  διαύλους επικοινωνίας με τα τεχνικά κλιμάκια στις Βρυξέλλες.

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπάρει χρονικός περιορισμός στη διαπραγμάτευση, όμως οι εταίροι θέτουν τα μέσα Ιουνίου ως ορόσημο, δεδομένου ότι θα πρέπει η όποια συμφωνία να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των χωρών-μελών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει πάντως ότι για να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να επιλυθεί και το θέμα της εξυπηρέτησης και της βιωσιμότητας του χρέους. Η Αθήνα αν και επισήμως επιμένει ότι η πρόταση της έχει κατατεθεί από την προηγούμενη Δευτέρα στους θεσμούς, φαίνεται ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει κάποιες προσαρμογές, αρκεί να υπηρετούνται οι βασικοί όροι που ανέλυσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, όπως η διευθέτηση του χρέους(όχι με γενικές διακηρύξεις αλλά με πράξεις), τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα(στα οποία υπάρχει ήδη προσέγγιση), η προστασία μισθών και συντάξεων, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων-συμβάσεων στις εργασιακές σχέσεις(για τις οποίες δεσμεύθηκε ότι θα έρθουν ούτως ή άλλως για ψήφιση στη Βουλή).

Ακριβώς επειδή οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη, η κυβέρνηση επιθυμεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους στην δημόσια αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ. Αλλωστε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει ως θετική και αισιόδοξη τη στάση της Επιτροπής στην όλη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Με ενδιαφέρον αναμένεται εξ άλλου και η συνάντηση που θα έχουν σήμερα στο Βερολίνο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης και τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε. Ο κ. Βαρουφάκης επισκέπτεται το Βερολίνο για να μιλήσει σε εκδήλωση.

Μετά  απ΄όλα αυτά, η τριμερής συνάντηση κορυφής της Τετάρτης, θα είναι καθοριστική για τις μελλοντικές εξελίξεις.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here