Αναβλήθηκε η συνεδρίαση της προκαταρκτικής: Τζανακόπουλος: Αντισυνταγματική, πραξικοπηματική εξέλιξη-Πολάκης: Θέλουν να προστατεύσουν τον Φρουζή

Στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου, προσήλθαν μετά τις 6 μ.μ. οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος αρνήθηκαν να εξέλθουν από την αίθουσα 150 του κοινοβουλίου. Βουλευτές της ΝΔ δήλωσαν ότι αποχωρούν από την αίθουσα με το σκεπτικό ότι η σύνθεση δεν ήταν νόμιμη και η διαδικασία θα έπασχε από ακυρότητα.

«Η αναβολή της σημερινής συνεδρίασης είναι αποκλειστική ευθύνη της ΝΔ και του προέδρου της επιτροπής κ. Μπούγα», δήλωσε πριν από λίγο για την εξέλιξη στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Ο πρόεδρος της επιτροπής, επιικαλούμενος μια ανυπόστατη απόφαση, αρνήθηκε να κηρύξει την έναρξη των εργασιών. Πρόκειται για μια πρωτοφανή εξέλιξη στα κοινοβουλευτικά χρονικά, προφανώς αντισυνταγματική και πραξικοπηματική, με ένα και μοναδικό στόχο: να μην εξεταστεί για άλλη μια φορά ένας από τους κύριους μάρτυρες της υπόθεσης NOVARTIS, ο κ. Φρουζής», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Βγαίνοντας από την αίθουσα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, δήλωσε: «Προσπαθούν να προστατεύσουν τον Φρουζή. Εδώ θα είμαστε και στην επόμενη συνεδρίαση. δύο φάκελλοι ερωτήσεις που είχα ετοιμάσει για τον Φρουζή πάνε χαμένοι».

«Ανυπόστατη, αντισυνταγματική και αντικοινοβουλευτική διαδικασία»

«Σήμερα συνεχίστηκε μια ανυπόστατη, αντισυνταγματική και αντικοινοβουλευτική διαδικασία, όπως είπε και ο πρόεδρος του κόμματος μας», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, Σπ. Λάππας.

«Το Προεδρείο διέκοψε αυθαίρετα τις εργασίες της επιτροπής. Η στάση του αυτή είναι αυθαίρετη, αντισυνταγματική, προσβάλλει την κοινοβουλευτική τάξη. Εμείς, ως ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ήμασταν και οι 7 παρόντες και περιμέναμε να εξετάσουμε τον μάρτυρα», είπε ο κ. Λάππας και πρόσθεσε: «Εμείς θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να τηρηθεί η κοινοβουλευτική τάξη, το Σύνταγμα, η νομιμότητα. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην αποτρέψουμε την εξέταση του Φρουζή. Εμείς εμμένουμε και αναμένουμε την επόμενη συνεδρίαση, για να εξετάσουμε τον μάρτυρα. Εμείς έχουμε συμφέρον να τον εξετάσουμε και θα το κάνουμε. Να είστε βέβαιοι γι΄αυτό».

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της ΝΔ, ότι με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξετάστηκε ο κ. Φρουζής και συνεπώς αν και στην επόμενη συνεδρίαση προσέλθουν οι δύο βουλευτές, πάλι δεν θα εξεταστεί ο κ. Φρουζής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Σήμερα η επιτροπή είχε κανονική, νόμιμη, συνταγματική και σύμφωνη με τον Κανονισμό της Βουλής σύνθεση. Αυτά προς το παρόν».

Να ανακληθεί η απόφαση εξαίρεσης Τζανακόπουλου και Πολάκη, ζητούν οι συνήγοροι Παπαγγελόπουλου

«Καταθέσαμε αίτηση και υπόμνημα προς την ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης με την οποία τεκμηριώνουμε, νομικά, με τις ισχύουσες διατάξεις, ότι είναι τελείως αυθαίρετη και παράνομη η απόφαση της πλειοψηφίας για την εξαίρεση των κ.κ. Τζανακόπουλου και Πολάκη», ανέφερε νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη, ο Δημήτρης Τσοβόλας, συνήγορος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. «Αυτό το κάνουμε γιατί θέλουμε, αφού αποφασίστηκε η συγκρότηση της επιτροπής, αυτή να προχωρήσει κανονικά. Αν επιμείνουν στην απόφαση εξαίρεσης, τότε θα ακυρωθεί, εκατό τοις εκατό, η διαδικασία, όταν έρθει η ώρα να κριθεί από δικαστικό συμβούλιο», είπε ο κ. Τσοβόλας και τόνισε ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών δεν δίνει τέτοιο δικαίωμα στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή (να εξαιρέσει η ίδια τα μέλη της).

Ο Δημήτρης Τσοβόλας επικαλέστηκε την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Εφετών με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα εξαίρεσης που είχε καταθέσει σε βάρος της κυρίας Τουλουπάκη, ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος. «Σε αυτή την περίπτωση αποφάσισε το Συμβούλιο και όχι ο εισαγγελέας», επισήμανε ο κ. Τσοβόλας αναφορικά με το επιχείρημα ότι η Ειδική Προκαταρκτική Επιτροπή έχει όλες τις αρμοδιότητες εισαγγελέα. Συνεπώς, μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει επί αιτήματος εξαίρεσης είναι μόνο το δικαστικό συμβούλιο, είπε ο συνήγορος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

«Είναι τελείως αστήρικτη η απόφαση που ελήφθη για τους κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο», επέμεινε ο κ. Τσοβόλας και επικαλέστηκε την άποψη που είχε διατυπώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο παρελθόν και έλεγε ότι, καθώς δεν λειτουργεί δικαστικό συμβούλιο στην προκαταρκτική, θα πρέπει, με την αναθεώρηση του Συντάγματος, να προβλεφθεί δικαστικό συμβούλιο στην προδικασία. Πρόκειται για άρθρο του Ε. Βενιζέλου στις 30 Απριλίου 2011 με τον τίτλο «Εύκολοι μύθοι και δύσκολες αλήθειες για το άρθρο 86 του Συντάγματος και την ποινική ευθύνη υπουργών» στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, σύμφωνα με το οποίο, «Είναι απολύτως αναγκαίο, στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, η αρμοδιότητα πενταμελούς δικαστικού συμβουλίου να ενεργοποιείται πολύ νωρίτερα έτσι ώστε να υποβοηθείται η Βουλή, αλλά και να καθίσταται πρακτικά αδύνατη η καταστρατήγηση των σχετικών διατάξεων από μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θέλει να προστατεύσει παρανομούντα στελέχη της».

«Αν παρ΄όλα αυτά, τελείως αυθαιρέτως, η πλειοψηφία επιμείνει να μην ανακαλέσει την απόφαση, που είναι παρεμπίπτουσα και μπορεί να ανακληθεί, τότε, ζητάμε εμείς, για να φανεί το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται, την εξαίρεση τριών μελών της επιτροπής, των κ.κ. Θανάση Πλεύρη, Κωνσταντίνου Κυρανάκη και Βασίλη Κεγκέρογλου», είπε επίσης ο κ. Τσοβόλας και υπογράμμισε ότι η αίτηση εξαίρεσης είναι για να φανεί το αδιέξοδο. «Ο ΚΠΔ για τους λόγους εξαίρεσης αναφέρει ότι εξαίρεση μπορεί να ζητήσει ο εισαγγελέας (εν προκειμένω η επιτροπή) ή ο κατηγορούμενος ή ύποπτος ή ο πολιτικός ενάγων, όταν υπάρχουν γεγονότα τα οποία οδηγούν τον κατηγορούμενο σε πιθανότητα δυσπιστίας ως προς την αμεροληψία», είπε ο κ. Τσοβόλας και πρόσθεσε: «Οι κ.κ. Πλεύρης και Κεγκέρογλου ήταν εισηγητές και σαφώς δήλωσαν ότι υπάρχει σκευωρία. Στην περίπτωσή τους, λοιπόν, δεν έχουμε υποψία μεροληψίας αλλά βεβαιότητα. Ο κ. Κυρανάκης έκανε δηλώσεις, μίλησε για βαρύτατες κατηγορίες και για σκευωρία».

Ο κ. Τσοβόλας υπογράμμισε επίσης ότι «ενδεχομένως η Επιτροπή επιμένει σε αυτή την άκυρη απόφαση διότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ώστε στη συνέχεια να πει ότι η Βουλή έστειλε την υπόθεση στο δικαστήριο αλλά το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε ότι η διαδικασία πάσχει από ακυρότητα» και πρόσθεσε: «Αν δεχθούμε αυτό που αποφάσισε η επιτροπή, οδηγούμαστε η κάθε πλειοψηφία να εξαιρεί μη αρεστά μέλη με τη μέθοδο της κλήσης τους σε μαρτυρική κατάθεση».

«Θα ζητήσω την εξαίρεση μελών της προανακριτικής για να αποδείξω την υποκρισία τους», είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος μιλώντας το πρωί της Πέμπτης σε τηλεοπτική εκπομπή:

Νωρίτερα χαρακτήρισε ως «παράνομη, αντισυνταγματική ενέργεια την εξαίρεση των Πολάκη, Τζανακόπουλου». Εξήγησε ότι δεν είναι ίδιες οι περιπτώσεις με εκείνες του 2010 που επικαλούνται. «Το 2010 δεν είχαμε προανακριτική, αλλά προκαταρκτική. Υποβλήθηκε μια «ευχή» και έγινε αποδεκτή. Είχαν ήδη καταθέσει οι μάρτυρες», εξήγησε. Τέλος σημείωσε πως εάν επιμείνει στην παρανομία η Επιτροπή, θα είναι άκυρη η εξέταση με αυτές τις παράνομες αποφάσεις ενώ πρόσθεσε ότι δέχεται «βάρβαρη και χυδαία επίθεση».

Θυμίζουμε ότι η Προανακριτική Επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα τις εργασίας τις, καθώς, σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», όλες οι πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η πλειοψηφία δεν πρόκειται να πάρει απόφαση για άλλη αναβολή. Ωστόσο, παραμένουν ανοιχτά καίρια ερωτήματα ως προς την ύπαρξη ακόμη και της παραμικρής νομικής βάσης για όσα ερευνά η Επιτροπή – ερωτήματα, που προκύπτουν εξώφθαλμα μετά τη δημοσιοποίηση του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο απορρίφθηκε η αίτηση Λοβέρδου για εξαίρεση από την υπόθεση της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Όπως τονίζει ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», οι δικαστές υιοθέτησαν την εισαγγελική πρόταση και έκριναν αστήρικτες και αόριστες τις καταγγελίες Αγγελή και Ράικου στις οποίες βασίστηκε η απόφαση των βουλευτών της Ν.Δ. για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Οι δικαστές, όμως, όπως και η εισαγγελέας που εισηγήθηκε την απόρριψη του αιτήματος εξαίρεσης, επισημαίνουν στο σκεπτικό τους ότι σε αυτές ακριβώς τις αόριστες καταθέσεις στηρίχθηκε η πρόταση των κυβερνητικών βουλευτών για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

«Μετά το βούλευμα των τεσσάρων δικαστικών για το αίτημα εξαίρεσης Τουλουπάκη, η υπόθεση «σκευωρία» Novartis κατέρρευσε», δήλωσε σχετικά το πρωί της Πέμπτης η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη. Η ίδια χαρακτήρισε το σκάνδαλο Novartis τεράστιο και τόνισε ότι το ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης είναι συγκλονιστικό. «Έχει μία σημασία να δει κάποιος την έκταση, τον κυνισμό στο χειρισμό αυτής της ιστορίας και από πλευράς της Novartis» ανέφερε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here