Αναβάθμισαν και τις συστημικές τράπεζες από CCC+/C σε Β-/Β

Η  αμερικανική  εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Standard & Poor’s, μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, προχώρησε και σε αναβαθμιση της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας.
Ειδικότερα, ο «οίκος» αξιολόγησης αναβάθμισε από «CCC+/C»  σε  «B-/B» τις τραπεζες  Alpha Bank, Eurobank,  Εθνική και  Πειραιώς.

Υπενθυμίζεται οτι ο ίδιος «οίκος»πρόσφατα αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολογηση της χώρας από Β σε Β+, θεωρώντας επιτυχή την  ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης στο πρόγραμμα διάσωσης -που ολοκληρώνεται τον Αύγουστο.
«Περιμένουμε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος θα βοηθήσει να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και επενδυτών στον χρηματοοικονομικό τομέα, βελτιώνοντας έτσι τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος», αναφέρει η Standard & Poor’s στην ανάλυσή της.
Eπίσης αναφέρει:
«Η  βελτιωμένη ρευστότητα και η ανάπτυξη της οικονομίας θα στηρίξουν την ικανότητα των τεσσάρων τραπεζών να καλύπτουν τις χρηματοοικονομικές τους υποχρεώσεις και σταδιακά να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Η χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων (capital control) από την κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την αυξημένη εμπιστοσύνη, αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για πιο σταθερές εισροές καταθέσεων και βελτίωση της πρόσβασης στις αγορές»
«Στις ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν περίπου 13 δισ. ευρώ ή το 9% των καταθέσεων στο διάστημα από τον Μάιο του 2017 μέχρι τα τέλη Μαΐου του 2018, ενώ οι τράπεζες έχουν μειώσει την εξάρτηση τους στις διευκολύνσεις ρευστότητα που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 63% ή 36 δισ. ευρώ. Περιμένουμε αυτές οι τάσεις να συνεχιστούν, βελτιώνοντας τη ρευστότητα των τραπεζών»
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here