Αναβάλλεται ξανά η αύξηση κατώτατου μισθού-Μαχαίρι στο δώρο Χριστουγέννων

Νέα αναβολή στη διαδικασία για την αναπροσαρμογή και συνεπώς στην αύξηση κατώτατου μισθού δίνει η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία. Αυτό προβλέπει το πολυνομοσχέδιο με τα έκτακτα μέτρα λόγω κορονοϊού που κατατέθηκε στην βουλή χθες το βράδυ. Σύμφωνα με αυτό λοιπόν, η διαδικασία που ήταν να ξεκινήσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα, πάει πλέον για το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη του Μαρτίου, το 2021.

Απλήρωτες υπερωρίες – Μειώσεις στο δώρο Χριστουγέννων

Με το ίδιο νομοσχέδιο προωθούνται επίσης ρυθμίσεις που δημιουργούν αντεργατικό προηγούμενο που ανατρέπουν όλη την αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Μετά τις μειώσεις μισθών που είδαν όσοι μπήκαν στο πρόγραμμα “μισής δουλειάς – μισού μισθού” τώρα θεσμοθετείται νομικά η απλήρωτη εργασία, έστω κι εκτάκτως όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά δημιουργώντας ένα κακό “δεδικασμένο”.

Επίσης για πρώτη φορά μπαίνει χέρι και στο δώρο Χριστουγέννων του 2020. Ετσι για φέτος το δώρο Χριστουγέννων δεν θα υπολογιστεί βάση του ονομαστικού μισθού των εργαζομένων που μπήκαν στα προγράμματα των 534 ευρώ, αλλά βάση των μειωμένων αποδοχών.

Αναλυτικά:

  1. Θεσμοθετείται για πρώτη φορά στην ιστορία του εργατικού δικαίου η απλήρωτη υπερωρία.
  2. Μπαίνει άγριο μαχαίρι στο δώρο Χριστουγέννων για ένα εκατομμύριο εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή καθώς για το διάστημα της αναστολής εργασίας, το δώρο θα υπολογίζεται με τον μισθό των 534 ευρώ.
  3. Ενώ η κυβέρνηση είχε διαρρεύσει την δίμηνη παράταση του επιδόματος του ΟΑΕΔ που έληξε τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η ρύθμιση απουσιάζει!
  4. Αναβάλλεται εκ νέου η αύξηση του κατώτατου μισθού για την Άνοιξη του 2021
  5.  Καταργείται το ανώτατο όριο υπερωριακής απασχόλησης και οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν μέχρι τελικής πτώσης
  6. Παρατείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που προβλέπει οριζόντιες μειώσεις μισθών, μέχρι και 20%, μέχρι τέλους του έτους.
  7. Παρατείνονται και για τον Οκτώβριο οι αναστολές συμβάσεων για πολιτισμό, αθλητισμό, μεταφορές, τουρισμό , επισιτισμό καταδικάζοντας τους εργαζόμενους για άλλο ένα μήνα να ζήσουν με 17,8 ευρώ την ημέρα
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here