Ανατολή Παταρίδου: Προσοχή στους ρινικούς πολύποδες

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Οι πολύποδες της μύτης είναι διογκώσεις του βλεννογόνου μέσα στη μύτη που μοιάζουν, θα έλεγε κανείς, με ρώγες από σταφύλι. Μπορεί να είναι μικροί ή και τόσο μεγάλοι που να ξεχειλίζουν από τα ρουθούνια. O Ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να θέσει τη διάγνωση με μια ενδοσκόπηση στο ιατρείο, και σε συνδυασμό με τις απεικονιστικές εξετάσεις, όπως η αξονική και η μαγνητική, να σταδιοποιήσει αυτή τη χρόνια νόσο για να καθορίσει το θεραπευτικό πλάνο. Εξηγεί η Ανατολή Παταρίδου Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής & Τραχήλου.

Τι προκαλεί τους πολύποδες και ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα πιο συχνά αίτια είναι η αλλεργική ρινίτιδα, η κληρονομικότητα, οι συνθήκες διαβίωσης σε κλειστούς χώρους με κακό αερισμό, η διατροφή, οι χρόνιες φλεγμονές όπως η ιγμορίτιδα.
Τα συνήθη συμπτώματα είναι το έντονο μπούκωμα, η ελάττωση της όσφρησης , οι έντονοι πονοκέφαλοι,ο βήχας καθώς και κακουχία.

Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν οι πολύποδες όταν δεν αντιμετωπίζονται;

Οι πολύποδες μπορούν να προκαλέσουν συχνές φλεγμονές στις παραρρίνιες κοιλότητες, κακή οξυγόνωση, διαταραχές στον ύπνο, του τύπου της αποφρακτικής άπνοιας, ζάλη, αστάθεια , θολούρα, βαρύ κεφάλι, πολύ δύσκολη αναπνοή που προκαλεί ξηροστομία και συχνά προβλήματα από τα αυτιά.Ειδικά στα παιδιά μπορεί να οδηγήσουν σε επιμένουσες ωτίτιδες, βρογχίτιδες και λαρυγγίτιδες.

Υπάρχει θεραπεία για τους ρινικούς πολύποδες;

Η θεραπεία συνίσταται στην έγκαιρη λήψη αντισταμινικών και αντιαλλεργικών φαρμάκων, στην παρακολούθηση από τον ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο, στην αποφυγή των αλλεργιογόνων και στην απευαισθητοποίηση του ασθενούς από αυτά, ειδικά όταν πρόκειται για περιπτώσεις χρόνιας ρινίτιδας. Αν υπάρχει υποψία ανεστραμένου θηλώματος της μύτης, θα πρέπει να γίνει πριν από το χειρουργείο βιοψία για να καθορίσουμε το πλάνο της επέμβασης.

Επίσης η μη έγκαιρη αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία άσθματος.

Ποια είναι σήμερα η μοντέρνα τεχνική στη χειρουργική των πολυπόδων;

Η ενδοσκοπική χειρουργική η οποία πλεονεκτεί σε σχέση με τις παλιές ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις επειδή είναι λειτουργική χειρουργική δηλαδή αφαιρεί μόνο τους ιστούς που πάσχουν χωρίς εξωτερικές τομές , γίνεται με κάμερα ενδοσκοπικά , στοχευμένα και με απόλυτη ασφάλεια λόγω της μεγέθυνσης και της φωτεινότητας .Μάλιστα σε πιο σύνθετες περιπτώσεις ή σε επανεπεμβάσεις με τη χρήση της νευροπλοήγησης (Navigation)δίνει μεγάλη ακρίβεια στους χειρισμούς. Αυτό εξασφαλίζει στον ασθενή ταχύτερη επούλωση, ανάρρωση, και καλύτερη ποιότητα ζωής με άμεση επάνοδο στις δραστηριότητες.Το κυριότερο βήμα στη θεραπεία των πολύποδων είναι να πείσουμε τον ασθενή ότι έχει ένα χρόνιο πρόβλημα και πρέπει να το παρακολουθεί από τον ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here