Ανατολή Παταρίδου: Όταν βουλώνουν τα αυτιά στη θάλασσα

 

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Το καλοκαίρι σημαίνει παραλίες, βουτιές σε θάλασσες και πισίνες, ταξίδια με αεροπλάνο ή άλλα μέσα. Εκτός από τα ηλιακά εγκαύματα, το πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι ότι «βουλώνουν» τα αυτιά μας από τις βουτιές.Η Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής και Τραχήλου -ΠαιδοΩΡΛ κα Ανατολή Παταρίδου, μας εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό και πως ακριβώς πρέπει να το αντιμετωπίσουμε για να μη χαλάσουμε τις διακοπές μας.

Γιατί βουλώνουν τα αυτιά μας στο νερό;

Πάρα πολλοί άνθρωποι επειδή έχουν λιπαρό δέρμα παράγουν πολύ κερί και το αυτί τους γεμίζει ασφυκτικά. Aυτό το κερί πρέπει να καθαριστεί από τον ωτορινολαρυγγολόγο και η πιο ιδανική περίοδος είναι το Μάιο πριν ξεκινήσουμε τα μπάνια στη θάλασσα, γιατί όταν ξεκινήσουμε βουτιές και τα παιχνίδια με το νερό τότε, αυτό το κερί παθαίνει ότι και η σταφίδα στο νερό, φουσκώνει πιέζει και ενοχλεί. Έτσι, αρχίζει η φαγούρα, ο πόνος, το βουητό και για κάποιους μια ήπια ζαλάδα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις βουλώνουν τα αυτιά. Τι κάνει κανείς όταν απελπίζεται; Αρχίζει και πειράζει το αυτί του με το δάχτυλο με τις μπατονέτες και με διάφορα άλλα αιχμηρά αντικείμενα. Έτσι λοιπόν εμφανίζονται οι εξωτερικές ωτίτιδες οι οποίες ζουν και βασιλεύουν το καλοκαίρι λόγω της αυξημένης υγρασίας, από συχνή επαφή με το νερό, περισσότερα λουσίματα, περισσότερο ιδρώτα, χρήση πισίνας κ.λπ. Το αποτέλεσμα είναι να βουλώνει το αυτί και πάνω στην απελπισία του ο ασθενής, κάνει τελικά τις χειρότερες δυνατές κινήσεις για να ξεβουλώσει τα αυτιά του.

Ποια είναι η πιο ιδανική λύση;

Πριν μπλέξουμε με διάφορες σταγόνες και φάρμακα, που πολλές φορές αλλάζουν την εικόνα και δυσκολεύουν την διάγνωση, καλό θα είναι να κάνουμε ένα σωστό και ολοκληρωμένο ωτορινολαρυγγολογικό έλεγχο. Ο καθαρισμός γίνεται με διάφορους τρόπους, γι’ αυτό και μερικοί ασθενείς μπερδεύονται και ρωτάνε «γιατί μου το καθαρίζετε με αναρρόφηση και όχι με νερό; Επίσης, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν καλά, είναι ότι κάθε περίπτωση ασθενούς είναι εξατομικευμένη, είτε μιλάμε για ένα καθαρισμό αυτιού, είτε μιλάμε για ένα χειρουργείο, είτε για οποιοδήποτε ιατρικό πρόβλημα.

-Εκπαίδευση ασθενών; 

Κάποιοι ασθενείς διαμαρτύρονται, καθώς ο καθαρισμός των αυτιών δεν έχει γίνει συνείδηση στο ευρύ κοινό, που επισκέπτεται τον ωτορινολαρυγγολόγο μόνο όταν έχει φτάσει πλέον η κατάστασή στο μη περαιτέρω.Όμως, είναι καιρός, να εκπαιδευτούν οι ασθενείς έτσι ώστε να αποδεχθούν ότι ένας καθαρισμός στα αυτιά είναι πρόληψη που θα τον γλιτώσει από ταλαιπωρίες και προβλήματα πιο σοβαρά αν δεν το κάνει.

Τι νόημα έχει να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους;

Ο καθένας, όπως λέει η γιατρός, είναι μια μοναδική περίπτωση και πρέπει να αποδεχτούμε με ωριμότητα και ευχαρίστηση αυτή την διαφορετικότητα. Καλό θα είναι η πρόληψη και η συνέπεια στα θέματα υγείας να γίνουν κομμάτι της καθημερινότητας μας γιατί θα μας προσφέρουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here