Ανατολή Παταρίδου: Αμυγδαλές και ωτίτιδα

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Οι αμυγδαλές είναι ένα από τα κυριότερα προβλήματα, τα οποία ταλαιπωρούν από μικρή ηλικία τα άτομα, καταλήγοντας πολλές φορές να αφαιρεθούν. Σε γενικές γραμμές όσο είναι εφικτό, αποτρέπεται η αφαίρεσή τους καθώς είναι μέρος της φυσικής άμυνας του οργανισμού ενάντια στα μικρόβια. Η Ανατολή Παταρίδου, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής και Τραχήλου, εξηγεί πως μπορούν να αντιμετωπιστούν 2 συχνές ωτορινολαρυγγολογικές παθήσεις, οι αμυγδαλές και η εκκριτική ωτίτιδα.

-Ποιοι είναι οι πιθανοί λόγοι, οι οποίοι αναγκάζουν τον ωρλ να πραγματοποιήσει αμυγδαλεκτομή;

  •  Όταν αντιμετωπίζουμε συνεχόμενα επεισόδια αμυγδαλίτιδας για περίπου 2 χρόνια
  •  Όταν οι αμυγδαλές έχουν δημιουργήσει υπερτροφία και είναι η αιτία για την υπνική άπνοια
  •  Όταν υπάρχει έστω και μία υποψία νεοπλασίας
  •  Όταν παρουσιάζεται πρόβλημα δυσοσμίας, το οποίο οφείλεται στις αμυγδαλές

-Και δεύτερη άποψη;

Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να λαμβάνετε περισσότερες από μία ιατρικές γνώμες, καθώς η αμυγδαλεκτομή είναι μία λεπτή υπόθεση. Παρόλα αυτά αν προχωρήσετε στην επεμβατική διαδικασία είναι πολύ κρίσιμο να επιλέξετε έναν από τους καλύτερους ωρλ. Ένα ακόμα πρόβλημα, το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει ο καθένας και σχετίζεται με τις διαταραχές των ώτων είναι η εκκριτική ωτίτιδα. Στην διάρκεια αυτής της πάθησης παρουσιάζεται ένα άσηπτο υγρό στο εσωτερικό μέρος του αυτιού, φράσσοντας την περιοχή που συνδέεται με την μύτη.

-Τα κυριότερα συμπτώματα;

Είναι τα βουλωμένα αυτιά, η αίσθηση μικρού πόνου και η βαρηκοΐα. Ως προς την αντιμετώπιση της πάθησης, προτείνονται διάφορες θεραπευτικές οδοί από τους γιατρούς. Οι ρινοπλύσεις και η χρήση τοπικών σπρέι, είναι η πιο συντηρητική μορφή θεραπείας, η οποία μπορεί να σε μία ήπιας μορφής εκκριτική ωτίτιδα, να αποθεραπεύσει τα συμπτώματα.Από την άλλη έχουμε επεμβάσεις, όπως η μυριγγοτομή ή η αδενοτομή, οι οποίες μπορούν να απαλλάξουν μια και καλή τον ασθενή από μία επιβαρυμένη κατάσταση.Οι εξετάσεις πρέπει να αποφεύγονται την περίοδο του καλοκαιριού, αφού οι θερινοί μήνες με τα μπάνια ελαττώνουν κατά πολύ την νόσο και μπορούν προς το παρόν να μην την κάνουν ενοχλητική.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here