Αναταραχή στους ΟΤΑ για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Της Νάντιας Βασιλειάδου

Θύελλα αντιδράσεων συνεχίζει να προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει  τα διαθέσιμα δήμων και Περιφερειών στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Το απόγευμα μέσα σε κλίμα έντασης εισήχθη προς κύρωση στη Βουλή η επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων να διακοπεί δυο φορές. Τελικώς συμφωνήθηκε να κληθούν αύριο οι φορείς να εκφράσουν τις απόψεις τους και την Παρασκευή να συζητηθεί εκ νέου η ΠΝΠ στην Επιτροπή. 

Από το πρωί τα περισσότερα δημοτικά συμβούλια της χώρας προχωρούν σε έκτακτες συνεδριάσεις  ευθυγραμμιζόμενα με τη χθεσινή απόφαση της ΚΕΔΕ που καλεί τους δήμους σε καθολική αποδοκιμασία της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Μέχρι στιγμής  έχουν συνεδριάσει τα δημοτικά συμβούλια της Αθήνας και του Πειραιά που καταδικάζουν την ΠΝΠ και ζητούν την απόσυρσή της ενώ σχετικό ψήφισμα εξέδωσε και ο δήμος Νεάπολης Συκεών.  

Σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης μιλώντας κατά την έναρξη της τελευταίας προσυνεδριακής εκδήλωσης της ΚΕΔΕ, στο Λουτράκι, άφησε χαραμάδα συμφωνίας με την κυβέρνηση θέτοντας ως προϋπόθεση τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.  

«Ως ΚΕΔΕ ζητάμε να γίνει συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να μπορέσουμε να εξάγουμε κρίσιμα συμπεράσματα, να καταλάβουμε πού βρίσκεται η χώρα και πώς να βοηθήσουμε» τόνισε.  

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αντιλαμβάνεται την ανατροπή που επιφέρει στον προγραμματισμό των δήμων η ΠΝΠ, αφού χωρίς χρήματα δεν μπορεί να γίνει κανένας προγραμματισμός έργων και παρεμβάσεων.

Λίγο μετά, λάδι στη φωτιά έριξε ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γιώργος Καραμέρος όταν με δηλώσεις του χαρακτήρισε δημάρχους και περιφερειάρχες «κατώτερους των περιστάσεων, εθνικά επιζήμιους, ηθικά ανεπαρκείς, οικονομικά επικίνδυνους».

Τα χρήματα των ΟΤΑ είναι διασφαλισμένα και η 15μερη ανακύκλωση τους δεν επηρεάζει στο παραμικρό την οικονομική τους κατάσταση, υπογράμμισε ο Γ. Καραμέρος, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες που αρνούνται να καταθέσουν τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας την ώρα της διαπραγμάτευσης.

«Προκαλούν αλγεινές εντυπώσεις οι υποκριτικές αντιδράσεις εκείνων που αποσιωπούσαν συστηματικά όταν δεν στήριζαν κανονικά, την περικοπή κατά 66% των ΚΑΠ – του «οξυγόνου» των ΟΤΑ. Είναι οι ίδιοι που έρχονται σήμερα και διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους καταστροφολογώντας», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Δυστυχώς όμως για αυτούς οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση. Και κρίνουν ανάλογα εκείνους που αφού κατέστρεψαν την οικονομία και την κοινωνία, έχουν σήμερα το θράσος να χρησιμοποιούν τις λέξεις πατρίδα, αλήθεια και ευθύνη».

Ο Αντιπεριφερειάρχης κατηγόρησε τους αυτοδιοικητικούς ότι ενδυόμενοι για πολλοστή φορά τον βολικό μανδύα των «ανεξάρτητων» διαγκωνίζονται για το ποιος θα ποντάρει πρώτος τα τελευταία αποθέματα πολιτικής του σοβαρότητας για λίγη  προβολή, στο πλαίσιο προσωπικών στρατηγικών και μικροκομματικών συμφερόντων. «Καταστροφολογούν διαδίδοντας ψευδώς ότι απειλείται η καταβολή των επιδομάτων, η αποπληρωμή των έργων ή άλλες κοινωνικές δράσεις των ΟΤΑ γενικά και της Περιφέρειας Αττικής, ειδικότερα», ανέφερε. 

Υπενθυμίζουμε πως η Περιφέρεια Αττικής είχε αποφασίσει την τοποθέτηση των διαθεσίμων της στην Τράπεζα της Ελλάδος, ήδη από το Μάρτιο, προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η αναδρομική ισχύς της ΠΝΠ ώθησε πολλούς εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να κάνουν λόγο για απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει πολιτικά την απόφαση της Περιφέρειας Αττικής. 

Όπως ήταν αναμενόμενο η ΚΕΔΕ δεν άφησε αναπάντητες τις αιτιάσεις Καραμέρου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε καλεί την Περιφέρεια Αττικής «να δείξει υπευθυνότητα» και απευθύνει ερωτήματα:

  • Ήταν ή δεν ήταν παράνομη η κατάθεση των χρημάτων της Περιφέρειας Αττικής στην Τράπεζα της Ελλάδος και η παρανομία αυτή καλύπτεται εκ των υστέρων, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως παραδέχθηκε χθες ο αν. Υπουργός Οικονομικών κ. Μάρδας στο Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε.;
  • Συμφωνεί η κα Δούρου με τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιεί στην ανακοίνωσή του ο κ. Καραμέρος για τα μέλη του Δ.Σ.της Κ.Ε.Δ.Ε., όπως «είναι κατώτεροι των περιστάσεων, εθνικά επιζήμιοι, ηθικά ανεπαρκείς, οικονομικά επικίνδυνοι»;
  • Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Καραμέρος υβρίζει ή απειλεί Δημάρχους, αλλά αναρωτιόμαστε, πότε επιτέλους η κα Δούρου θα βάλει τέλος στους φραστικούς τραμπουκισμούς του συνεργάτη της;
  • Συμφωνεί η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής με την πρακτική να κυβερνιέται η χώρα με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου; Τα στελέχη της σημερινής Κυβέρνησης δεν ήταν αυτά που ως αντιπολίτευση έλεγαν ότι οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου αποτελούν «χουντικά εργαλεία», τα οποία δεν θα χρησιμοποιούσαν ποτέ;
  • Όταν η ίδια η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών ομολογεί δημόσια ότι χρειάζεται τα χρήματα των ΟΤΑ για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, πως μπορεί ο κ. Καραμέρος να ισχυρίζεται ότι είναι διασφαλισμένα τα χρήματα των Ο.Τ.Α. και των Περιφερειών στην Τράπεζα της Ελλάδος και οι Δήμαρχοι καταστροφολογούν;

 Τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα, καταλήγει η ανακοίνωση. Κι όχι με δημιουργικές ασάφειες ή φραστικούς τραμπουκισμούς σαν αυτούς που χρησιμοποιούν νεόκοπα κι άπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη όπως ο κ. Καραμέρος.

Έκρυθμη είναι η κατάσταση και στο χώρο των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί  τον κλάδο σε δυναμικές κινητοποιήσεις καταγγέλλοντας με κατηγορηματικό τρόπο» τον αντιδημοκρατικό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χωρίς καμιά ειδοποίηση, καμιά ενημέρωση, καμιά διαβούλευση, με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καταργεί και αυτή το αυτοδιοίκητο των Ο.Τ.Α. οδηγώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε οικονομική και λειτουργική κατάρρευση» .

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here