Πλησιάζει η ώρα του ανασχηματισμού-Το νέο κυβερνητικό σχήμα

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Πληθαίνουν τις τελευταίες ώρες οι φήμες και οι πληροφορίες πως επίκειται τις προσεχείς ώρες, ο προαναγγελθείς εδώ και καιρό ανασχηματισμός. Ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη ότι ο πρωθυπουργός έχει αρχίσει να καλεί στο τηλέφωνο τους συνεργάτες του-υπουργούς, νυν και μελλοντικούς.

Το βράδυ της Πέμπτης συνεδρίασε άλλωστε μέχρι αργά, στο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο είναι πιθανόν να γίνουν συζητήσεις για το νέο τοπίο που επιδιώκεται να διαμορφωθεί.

Οι φήμες φούντωσαν καθώς ολοκληρώθηκε την Πέμπτη στη Βουλή, η ψήφιση των αναγκαίων τροπολογιών στο νόμο για το ΕΣΡ και τις τηλεοπτικές άδειες, προς συμμόρφωση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί και δημοσιευθεί.

Η εξέλιξη αυτή, λύνει ασφαλώς τα χέρια του πρωθυπουργού όσον αφορά τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά και την πιθανολογούμενη μετακίνησή του σε άλλο, οικονομικό και αναπτυξιακό υπερυπουργείο.

Αγνωστο παραμένει ποιά θα είναι η τύχη του σημερινού υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, καθώς το υπουργείο του σπάει στα δύο.

Ενδιαφέρον θα έχει και το αν παραμείνει στη κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, στον οποίον κάποιοι χρεώνουν φθορά από το ξεσηκωμό των συνταξιούχων λόγω των συνεχών περικοπών στις επικουρικές συντάξεις. Ομως αυτό δεν είναι θέμα Κατρούγκαλου αλλά κυβέρνησης που ψήφισε και εφαρμόζει τον νέο ασφαλιστικό νόμο.

Πιθανή μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο ή εκτός κυβέρνησης, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην κρίσιμη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά που είναι σε πλήρη εξέλιξη. Εκτός εάν τον διαδεχθεί κάποιος ή κάποια που γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο και τις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης.

Ο ίδιος ο υπ. Εργασίας, δήλωσε σήμερα ότι είναι στην διάθεση του πρωθυπουργού. «Θεωρώ ότι υπηρετώ μία συλλογική προσπάθεια, ο κ. Τσίπρας έχει μεγαλύτερη εποπτεία από εμένα, όπου νομίζει ο Πρωθυπουργός ότι μπορεί να είμαι χρήσιμος. Όπου νομίζει ο Πρωθυπουργός εγώ δεν έχω βάλει κανέναν όρο. Ό,τι μου έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός μέχρι τώρα, να φύγω από την Ευρωβουλή και να πάω στο υπουργείο Εσωτερικών, να φύγω από το υπουργείο Εσωτερικών και να πάω στο υπουργείο Εργασίας, έχω εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό. Θεωρώ τον εαυτό μου στρατιώτη», δήλωσε στον Real FM.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως είναι υπερήφανος για τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, χαρακτηρίζοντας την θέση του «ηλεκτρική καρέκλα».

Αλλοι πάλι εκτιμούν ότι στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα εκπροσωπηθεί σε μεγάλο βαθμό η  λεγόμενη γενιά των 40άρηδων (Τζανακόπουλος, Αχτσιόγλου, Λιάκος, Χαρίτσης), η οποία έχει δώσει επιτυχείς εξετάσεις μέχρι τώρα  στην άσκηση σοβαρών κυβερνητικών καθηκόντων.

Πάντως δεν πρόκειται να αλλάξει το δίδυμο στην οοικονομία (Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Σταθάκης, Αλεξιάδης), ο τελευταίος μάλιστα  έχει φέρει θετικά αποτελέσματα στην αύξηση των εσόδων τους τελευταίους μήνες.

Επίσης δεν πρόκειται να μετακινηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών Ν.Κοτζιάς, Αμυνας Π. Καμμένος και ο Μεταναστευτικής πολιτικής Γ. Μουζάλας, ο οποίος βλέπει μάλιστα να αναβαθμίζεται με την αυτονόμηση του υπουργείου του από τον υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με τη νέα δομή που σχεδίασε η κυβέρνηση.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα, θα έχει αρκετές αλλαγές καθώς δημιουργούνται 5 νέα υπουργεία, και αλλάζουν ονομασία αρκετά άλλα.

Οπως έγινε γνωστό,  δημιουργείται υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής το οποίο συγκροτείται από τις μεταφερόμενες σε αυτό (από το τέως  υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης -το οποίο μετονομάζεται τώρα σε υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης) γενικές γραμματείες: 1) της Μεταναστευτικής Πολιτικής και 2) της Υποδοχής. Στο νέο υπουργείο  Μεταναστευτικής Πολιτικής μεταφέρονται από το πρώην υπουργείο Εσωτερικών ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού οι αυτοτελής υπηρεσίες: α) του  Ασύλου, β) της Αρχής Προσφύγων και γ) της διεύθυνσης οικονομικών υπηρεσιών μεταναστευτικής πολιτικής.

Παράλληλα, συνιστάται υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής το οποίο συγκροτείται από τη γενική γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής και θα επανδρωθεί από το μεταφερόμενο προσωπικό της εν λόγω γενικής γραμματείας.

Ακόμη, δημιουργείται ξανά το υπουργείο Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί το 2015  με άλλα υπουργεία, αποκολλώμενο από το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
Επίσης, συνιστάται ξεχωριστό υπουργείο Ενέργειας.

Ανασυστάσεις και  μετονομασίες υπουργείων

Με τα δύο επίμαχα Προεδρικά Διατάγματα μετονομάζονται και ανασυνιστώνται  συνολικά 6 υπουργεία. Συγκεκριμένα:

  • Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σπάει στα δύο. Ενα υπουργείο θα ονομάζεται υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Στο ανασυνιστώμενο υπουργείο μεταφέρεται η εποπτεία των φορέων που υπάγονταν στο προ του 2015 υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Υπενθυμίζεται, ότι με το Προεδρικό Διάταγμα 24/2015 το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης  είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Μακεδονίας και Θράκης  και είχε μετονομαστεί σε υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
  • Την ίδια στιγμή δημιουργείται και ένα ακόμη υπουργείο ξεχωριστά, το υπουργείο Εσωτερικών.
  • Το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
  • Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετονομάζεται σε υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.
  • Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής. Ακόμη, στο νέο υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής συνιστάται γενική γραμματεία  Μεταφορών, στην  οποία μεταφέρονται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και  προσωπικού, η γενική διεύθυνση Μεταφορών και η γενική διεύθυνση  Οδικής Ασφάλειας του πρώην υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και η εποπτεία  φορέων που ασκούν έργο μεταφορών και υπάγονταν στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
  • Τέλος, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here