Αναστολή πλειστηριασμών α΄ κατοικίας έως 1/1/2016 και αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, υπόσχεται η κυβέρνηση

Σε διευκρινίσεις και υποσχέσεις για αλλαγές και βελτιώσεις στο σχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που κατατέθηκε ως προαπαιτούμενο για τη συμφωνία Ελλάδας -θεσμών, προχώρησε η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις του νομικού κόσμου και των δικηγόρων απέναντι σε βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με τη κυβέρνηση, μέχρι την έναρξη ισχύος του νέου Κώδικα, δηλ. την 1-1-2016 θα έχει ψηφισθεί διάταξη για προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς ενώ διευκρινίζεται ότι η εκκαθάριση των επιχειρήσεων που έχουν ήδη πτωχεύσει θα γίνει με τον παλαιό, σημερινό κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Η κυβέρνηση υπόσχεται επίσης μέχρι την έναρξη ισχύος του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης για βελτιώσεις και τροποποιήσεις.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές:

«Η υιοθέτηση Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είναι ένα από τα προαπαιτούμενα στα οποία δεσμεύεται η χώρα μας, με την απόφαση  της Συνόδου Κορυφής των Αρχηγών των κρατών – μελών της Ευρωζώνης, προκειμένου να εκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς.

Σχετικά με το επίδικο ζήτημα των πλειστηριασμών σημειώνονται τα εξής:

  • Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας θα τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2016.
  • Έως τότε θα έχει ψηφιστεί από την Βουλή διάταξη για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων.
  • Η εκκαθάριση των επιχειρήσεων που έχουν ήδη πτωχεύσει, θα γίνει με τον ισχύοντα νόμο.

Ανακοίνωση σχετικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών, έχει εκδώσει και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών η οποία δεσμεύεται ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα τηρήσει τα προβλεπόμενα από την υφιστάμενη νομοθεσία. 

Με το προεδρείο της ΕΕΤ θα συναντηθεί αύριο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here