Αναστολή ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Τουρκία, ζητά η Ευρωβουλή

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε, όπως αναμενόταν, να ανασταλεί η -ουσιαστικά παγωμένη- ενταξιακή διαπραγάτευση με την Τουρκία εάν η Άγκυρα προχωρήσει την συνταγματική μεταρρύθμιση που κάνει τον πρόεδρο «σουλτάνο». 

Η τουρκική πλευρά απέρριψε άμεσα «κάθε πρόταση για αναστολή», έστω κι αν έχει ως αντάλλαγμα ενισχυμένη συνεργασία σε συγκεκριμένους τομείς. Την θέση αυτή επανέλαβε από την Άγκυρα ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του επιτρόπου Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.

Το ψήφισμα που υιοθέτησε την Πέμπτη το Ευρωκοινοβούλιο «καλεί την Κομισιόν και τα κράτη μέλη να αναστείλουν τυπικά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία χωρίς καθυστέρηση εάν η [τουρκική] συνταγματική μεταρρύθμιση εφαρμοστεί χωρίς αλλαγές».

Η επιρροή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι περιορισμένη σε ζητήματα διεύρυνσης, ειδικά κατά την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, ενώ τόσο η Άγκυρα όσο και οι Βρυξέλλες ή οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν φανεί να απομακρύνονται όλο και περισσότερο από την διαδικασία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here