Αναστέλλει η Γερμανία το Δουβλίνο 2 για Σύρους πρόσφυγες

Μπροστά στο δράμα χιλιάδων Σύρων προσφύγων που κατακλύζουν όλες τις χώρες της Ευρώπης για να σωθούν από τον πρωτοφανή εμφύλιο πόλεμο στη πατρίδα της, το Βερολίνο προχώρησε σε μιά σημαντική απόφαση: Στο πλαίσιο των γενικότερων διαβουλεύσεων που γίνονται στην Ευρώπη, ανέλαβε την πρωτοβουλία και ανέστειλε τη Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ, ειδικά για Σύρους πρόσφυγες. 

Αυτό σημαίνει ότι θα δέχεται στο έδαφος τους  πρόσφυγες από τη Συρία τους οποίους δεν θα επαναπορωθεί στις χώρες πρώτης εισόδου τους, όπως επιβάλει η εφαρμογή της Συνθήκης, δηλαδή κυρίως την Ελλάδα απ όπου εισέρχονται στην ΕΕ οι περισσότεροι εξ αυτών.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Προσφύγων της Γερμανίας (BAMF) εξέδωσε εσωτερικές οδηγίες για την αναστολή ισχύος των διαδικασιών που προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ για τους Σύρους πρόσφυγες, σύμφωνα με την διαδικτυακή πλατφόρμα πληροφόρησης για ζητήματα ασύλου Asylum Information Database (Aida)

Βάσει των οδηγιών, που φέρουν ημερομηνία 21 Αυγούστου 2015, ακυρώνονται οι διαδικασίες του Δουβλίνου ΙΙ που είχαν δρομολογηθεί για τους Σύρους πρόσφυγες προκειμένου η Γερμανία να καταστεί το κράτος-μέλος που θα είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου.

Ανακαλούνται ταυτόχρονα εντολές αναγκαστικής επαναπροώθησης σε άλλες χώρες που έχουν ήδη εκδοθεί.

Βάσει του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ, ένα κράτος-μέλος μπορεί να κάνει χρήση της «ρήτρας κυριαρχίας» για να αναλάβει οικειοθελώς την ευθύνη για την επεξεργασία των αιτήσεων χορήγησης ασύλου για τις οποίες σε άλλη περίπτωση δεν φέρει την ευθύνη.

Η κίνηση του Βερολίνου προσθέτει περαιτέρω πίεση στις ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Βρετανίας, οι οποίες χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο 1990 ως νομική βάση για να αρνηθούν να αναλάβουν μερίδιο στην κατανομή των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική που συρρέουν στην Ευρώπη για να γλιτώσουν τον πόλεμο, την καταστολή και την πείνα.

Η αναστολή του κανονισμού έρχεται ταυτόχρονα με το κοινό κάλεσμα που απηύθυναν οι Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ για ενιαία απάντηση της Ευρώπης στην προσφυγική κρίση με την εφαρμογή ενιαίου συστήματος χορήγησης ασύλου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here