Αναστασιάδης: Κατέβαλα προσπάθειες μέχρι το τέλος, είμαι έτοιμος να συνεχίσω-Το παρασκήνιο του ναυαγίου

«Κατέβαλα προσπάθεια συμβιβασμού μέχρι την ύστατη ώρα αλλά χωρίς αποτέλεσμα», είπε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης, περιγράφονας τα γεγονότα όπως εκτυλίχθηκαν στο ελβετικό θέρετρο Μοντ Πελεράν.

Ο κ. Αναστασιάδης, σύμφωνα με τον Πολίτη,  απέφυγε να επιρρίψει ευθύνες αλλά απάντησε στις αιτιάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς η οποία κατηγορεί τους Ελληνοκύπριους για το ναυάγιο, Δήλωσε πάντως έτοιμος να συνεχίσει την διάλογο από εκεί που διακόπηκε.

Όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οι δύο ηγέτες, είχαν συμφωνήσει από την πρώτη τους συνάντηση στην Ελβετία ότι οι συζητήσεις τους θα επικεντρώνονταν στα τρία βασικά κριτήρια του εδαφικού: Το ποσοστό εδάφους κάθε πλευράς, τον αριθμό των ε/κ προσφύγων οι οποίοι θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση και η έκταση των ακτογραμμών για την κάθε πλευρά.
Προς απόδειξη της πολιτικής του βούλησης,  είπε ότι αποδέχθηκε να καθοριστούν τα κριτήρια για το εδαφικό με ελαφρά απόκλιση, ενώ αποδέχθηκε και αποκλίσεις σε σχέση με την παραμονή Τ/κ υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, με την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο θα ίσχυε και για τους Ε/κ στην ευρύτερη περιοχή της Καρπασίας.

Και συνέχισε:
-Η συμφωνία που επήλθε επί του ποσοστού εδάφους της τουρκοκυπριακής πλευράς, ήταν 28,2% (πρόταση της Ε/κ πλευράς) με 29,2% (πρόταση της Τ/κ πλευράς).

-Για το θέμα της επιστροφής προσφύγων, είπε ότι με βάση εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων των ΗΕ θα έπρεπε να επιστρέψουν  υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση 78,247 πρόσφυγες το ελάχιστο ή 94,484 το μέγιστο.

-Ο αρχικός αριθμός που δόθηκε από την Ε/κ ήταν επιστροφή προσφύγων από 78.000 μέχρι 92.000. Ο κ. Ακιντζί, πρότεινε αρχικά επιστροφή αριθμού της τάξης των 55.000 και ακολούθως δέχθηκε 65.000.

«Ήταν εμφανής η πρόθεση διασύνδεσης του εδαφικού με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Απέρριψα σαν απαράδεκτη την πρόταση και επέμεινα στους αριθμούς με τις εκτιμήσεις των ΗΕ», είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας πως κατέβαλλε συμβιβαστικές προτάσεις μέχρι την υστάτη, χωρίς όμως αποτέλεσμα, καθώς η τ/κ πλευρά δεν επιδείκνυε την απαραίτητη ευελιξία.

Η εμπλοκή με την πολυμερή διάσκεψη και η στάση της Ελλάδας

Μάλιστα όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, κατά το αρχικό στάδιο της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων, που ακολούθησε την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο, αλλά και την απαραίτητη διαβούλευση με την Ελληνική Κυβέρνηση, η τουρκοκυπριακή πλευρά μετέφερε τις ανησυχίες της ως προς τις προθέσεις της Ελλάδας να συμμετάσχει σε μια πολυμερή διάσκεψη. Ύστερα από επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και ενεργειών του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Espen Barth Eide προς την Τουρκική Κυβέρνηση, οι εύλογες ανησυχίες της Ελληνικής Κυβέρνησης ξεπεράστηκαν και ορίστηκε κατ’ αρχήν ημερομηνία πολυμερούς διάσκεψης.

Τα πιο πάνω, βέβαια, πάντοτε υπό την προϋπόθεση πως οι υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις θα κατέληγαν στην οριστικοποίηση των συμφωνηθέντων και την κατάθεση χαρτών που θα αποτύπωναν τα εν λόγω κριτήρια.

Ο Πρόεδρος, τόνισε ότι είναι αποφασισμένος και έτοιμος να προβεί σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα έτσι ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος από το σημείο που διακόπηκε στο Μοντ Πελεράν. Πρόσθεσε επίσης ότι στις 22:00 ώρα Κύπρου θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Τέλος, ευχαρίστησε θερμά τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την αμέριστη όπως είπε στήριξή του.

Το παρασκήνιο

Η εφημερίδα Πολίτης, αποκαλύπτει όλο το δραματικό παρασκήνιο των τελευταίων ωρών στην Ελβετία.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν δακρυσμένος και απογοητευμένος. Ο δε, τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, με παγωμένο βλέμμα εγκατέλειπε την αίθουσα, αλλά και την καλή σχέση που έχουν οι δυο άνδρες.

«Ρε Μουσταφά, να σκεφτούμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας», φέρεται να είπε ο Νίκος Αναστασιάδης στον ψυχρό, Μουσταφά Ακιντζί.

«Απόψε χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για τη λύση και την ειρήνη», είπε ο Αναστασιάδης αναφερόμενος στη μεγάλη συγκέντρωση στο γήπεδο της Τσετίνκαγια. Τότε, κυνικά ο Ακιντζί του απάντησε: «Σιγά τις χιλιάδες, μερικές εκατοντάδες ήταν»! Σύμφωνα πάντα με τον Πολίτη, ο Αναστασιάδης έκανε μια ύστατη προσπάθεια στη μια μετά τα ξημερώματα της Τρίτης λέγοντας: «Να σου κάνω μια τελευταία πρόταση, ρε Μουσταφά».

Όμως, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είχε ήδη σηκωθεί να φύγει. «Νίκο, τελειώσαμε. Είμαι κουρασμένος, πάω να κοιμηθώ. Χθες βράδυ δεν κοιμήθηκα καθόλου» φέρεται να του είπε. Τελικά, με βαριά καρδιά δέχθηκε να καθίσει και να ακούσει την πρόταση του Προέδρου την οποία όμως απέρριψε.

Ολόκληρη η εισαγωγική ομιλία Αναστασιάδη εδώ %ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%b4%ce%b7%cf%82

 

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here