Ανάσα για την Ελλάδα – Παίρνουμε τα λεφτά των ομολόγων μας με απόφαση του EFSF

«Πράσινο φως» έδωσε σήμερα το συμβούλιο των διευθυντών του EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, αποφασίστηκε να επιστραφούν στην Ελλάδα 103 εκατ. ευρώ που πλήρωσε η χώρα κατά την περίοδο 1 Ιανουαρίου – 17 Ιουνίου 2018 για την «επιτάχυνση» του επιτοκίου δανείων που έλαβε.

Αποφασίστηκε ακόμα ότι για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2018 και 17 Ιουνίου 2019 θα μειωθεί στο 0% το 2% της επιτάχυνσης του περιθωρίου το οποίο θα έπρεπε να επιβληθεί κανονικά για συγκεκριμένα δάνεια του EFSF. Αυτό θα προσφέρει στην χώρα εξοικονόμηση 226 εκατομμυρίων ευρώ. Το συνολικό όφελος από τις δυο κινήσεις φτάνει τα 329 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα ο ESM θα κάνει την μεταφορά του ποσού από τα κέρδη των ομολόγων SMP/ANFA τα οποία αντιστοιχούν σε 644,42 εκατ. ευρώ. Η απόφαση ακολουθεί το αντίστοιχο «πράσινο φως» από το Euroworking Group της 26ης Απριλίου.

«Μετά το τέλος του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα ανέλαβε τη δέσμευση να συνεχίσει την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν υπό το πρόγραμμα. Η σημερινή απόφαση του EFSF να μην επιβάλει την αύξηση επιτοκίων δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

esmmmm

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here