Η ανάρτηση Αλαφούζου για την Τούμπα: Υβρις, Ατη, Νέμεσις, Τίσις

Με φράση που παραπέμπει στην μοιραία τιμωρία της ύβρεως, απάντησε ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στα γεγονότα της Τούμπας: Υβρις, Ατη, Νέμεσις, Τίσις

Η ύβρις ήταν βασική έννοια της κοσμοθεωρίας των αρχαίων Ελλήνων. […] Αποδίδοντας την αντίληψη σχετικά με την ύβρη και τις συνέπειές της, όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται στην αρχαιότερή της μορφή, με το σχήμα ὓβρις→ἂτη→νέμεσις→τίσις μπορούμε να πούμε ότι οι αρχαίοι πίστευαν πως μια «ὕβρις» συνήθως προκαλούσε την επέμβαση των θεώνκαι κυρίως του Δία, που έστελνε στον υβριστή την «ἄτην», δηλαδή το θόλωμα, την τύφλωση του νου. Αυτή με τη σειρά της οδηγούσε τον υβριστή σε νέες ύβρεις, ώσπου να διαπράξει μια πολύ μεγάλη α-νοησία, να υποπέσει σε ένα πολύ σοβαρό σφάλμα, το οποίο προκαλούσε την «νέμεσιν», την οργή και εκδίκηση δηλαδή των θεώνπου επέφερε την «τίσιν», δηλ. την τιμωρία και τη συντριβή/καταστροφή του. Από την κλασική εποχή και μετά, σε πολλές περιπτώσεις οι έννοιες Άτη, Δίκη και Νέμεσις φαίνεται να αποκτούν στη συνείδηση των ανθρώπων ισοδύναμη σημασία, αυτήν της θείας τιμωρίας.

Η θέση του Γ. Αλαφούζου,σχετίζεται με ένα σχεδόν παρεμφερές επεισόδιο που έγινε πέρσι στη Λεωφόρο, όπου ένας άλλος ανεγκέφαλος οπαδός του ΠΑΟ είχε πετάξει ένα πλαστικό μπουκάλι νερού, άδειο, στον τότε προπονητή του ΠΑΟΚ Ιβιτς, που οδήγησε στην ματαίωση του αγώνα και την βαριά τιμωρία του Παναθηναϊκού.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here