Ανάπλαση ΑΕ: Αυτά είναι τα επτά έργα προτεραιότητας για την Αθήνα

Aπό Ecopress

«Η άμεση ανασυγκρότηση του ταλαιπωρημένου ιστορικού μητροπολιτικού κέντρου και η επέκταση του στα νέα όρια που έχει πλέον στις αρχές του 21ου αιώνα, από το Καλλιμάρμαρο και του Φιλοπάππου ως τον Λυκαβηττό και το Πεδίον του Άρεως, από την Ακαδημία Πλάτωνος, τον Σταθμό Λαρίσης και την Ιερά Οδό ως την Εθνική Πινακοθήκη οφείλει να αποτελέσει τον βασικό στόχο για τους σχεδιασμούς της Αθήνας μετά την κρίση».

Αυτά τονίζει σε μήνυμα του ο Πρόεδρος της «Ανάπλαση ΑΕ» Νίκος Μπελαβίλας, καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ και με αφορμή την πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της νεοσύστατης εταιρίας παρουσιάζει τα επτά έργα προτεραιότητας που θα βάλει μπροστά να υλοποιήσει η νέα εταιρία ειδικού σκοπού για τις αναπλάσεις στην Αθήνα , σημειώνοντας ότι «αυτά είναι τα έργα τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην ατζέντα της «Ανάπλασης». Άλλα πολύ ώριμα, άλλα λιγότερο και άλλα υπό συζήτηση».

Τα επτά έργα

Σύμφωνα με τον κ Μπελαβίλα τα επτά έργα προτεραιότητας για την «Αναπλαση ΑΕ» είναι:

  1. Η αποκατάσταση των Προσφυγικών Πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας σε συνεργασία με τους κατοίκους, την Περιφέρεια Αττικής και το νοσοκομείο «Άγιος Σάββας».
  2. Η αναβίωση του πράσινου πεζόδρομου της Τοσίτσα σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό και το Επιγραφικό Μουσείο, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
  3. Η  επέκταση του προτύπου επιτυχημένου προγράμματος ανάκτησης ακινήτων με κοινωνική ανταπόδοση του Υπουργείου Εργασίας σε άλλες ενότητες κενών κτιρίων του Δημοσίου.
  4. Η ενεργοποίηση έργων που εγκαταλείφθηκαν μέσα στην κρίση, όπως η πλατεία Θεάτρου και
  5.  Η πεζοδρόμηση της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας έως το Καλλιμάρμαρο.
  6. Η  αναβάθμιση του εγκαταλειμμένου δημόσιου χώρου της οδού Πειραιώς σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.
  7. Η αποκατάσταση του θεάτρου Λυκαβηττού, σημειώνοντας για τα δύο τελευταία έργα ότι αφορούν σε δύο αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

Στρατηγικός σχεδιασμός

-«Αντιλαμβάνεται κανείς ότι και μόνο ένα κλάσμα αυτών των σχεδίων που σήμερα συζητάμε αν υλοποιηθούν θα έχουμε πετύχει ήδη πολλά» τονίζει χαρακτηριστικά ο  νέος πρόεδρος της «Ανάπλαση ΑΕ» και σημειώνει ακόμη σε ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα ότι:

-«H κυβέρνηση με τίμησε αναθέτοντας μου μία δύσκολη δουλειά: τη διεύθυνση της κρατικής εταιρείας «Ανάπλασης Αθήνας». Μαζί με τους εξαιρετικούς συναδέλφους που πλαισιώνουν το Διοικητικό Συμβούλιο ως εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των συναρμόδιων τριών υπουργείων (περιβάλλοντος, υποδομών και πολιτισμού) έχουμε ήδη ξεκινήσει τον στρατηγικό σχεδιασμό και την ωρίμανση των έργων. Ένα επιστημονικό συμβούλιο υψηλού κύρους το οποίο θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες θα βοηθήσει στις κρίσιμες επιλογές. Η «Ανάπλαση Αθήνας» δεν είναι άλλος ένας θεσμός ούτε θα υποκαταστήσει τον Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής. Αντίθετα, είναι ένα χρήσιμο επιχειρησιακό εργαλείο. Έρχεται να υποβοηθήσει, συμπληρώνοντας έργα και δράσεις συντονισμού αναπλάσεων μητροπολιτικής σημασίας. Θα ήταν ότι καλύτερο αν καταφέρναμε να παίξουμε τον αντίστοιχο ρόλο της εταιρείας «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας» η οποία καταργήθηκε μέσα στη θύελλα των μνημονίων».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here