Ανάπηρος (και) Πρόσφυγας = Ανάξιος για ζωή;

 

Toυ ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Ακριβώς στο μεταίχμιο των χρόνων, η ανακοίνωση που ακολουθεί – από την Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων – θέτει ένα πολύ κρίσιμο ερώτημα. Αυτό που τιτλοφορεί και την ανάρτησή μας.

Με προσοχή η ανάγνωση:

Ο άνθρωπος στην φωτογραφία είναι ανάπηρος, πρόσφυγας και άπορος. Μένει στον δρόμο από τον Σεπτέμβριο 2018. Βρίσκεται στην Ελλάδα 12 χρόνια. Κατάγεται από το Ιράκ και γεννήθηκε το 1979. Όπως δηλώνει ο ίδιος είναι ολομόναχος μιας και κανένα μέλος της οικογένειας του δεν ζει. Διαθέτει ΑΜΚΑ και το τρίπτυχο από την Υπηρεσία Ασύλου, που λήγει αρχές του 2019. Λόγο προβλημάτων υγείας απέκτησε μια σοβαρή μη αναστρέψιμη βλάβη. Έχει στο παρελθόν εισήχθη στον Ευαγγελισμό και στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης στο Ίλιον. Κατέληξε στον δρόμο διότι δεν «χωράει» σε κανέναν κωδικό αλληλεγγύης.

Για την κατάσταση του έχουν ενημερωθεί η Υπηρεσία Ασύλου, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, ο Δήμος Αθηναίων, η UNESCO HELLAS, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το γραφείο του Πρωθυπουργού. Τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης περίπτωσης, τον κατατάσσουν στην κατηγορία εκείνη, που δεν προβλέπεται και δεν μπορεί να καλυφθεί από το υπάρχον σύστημα κοινωνικής φροντίδας της πολιτείας και ο άνθρωπος αυτός έχει ως μοναδική επιλογή να μένει στο δρόμο και να πεθάνει από το κρύο ή από τις συνέπειες της βλάβη του. Οι τρεις απορριπτικές αποφάσεις για φιλοξενία του σε κρατικές κοινωνικές δομές με πρόσχημα την «αναπηρία» καταδεικνύουν τον τρόπο που η πολιτεία αντιλαμβάνεται τους πλέον ευάλωτους των ευάλωτων.

Απαιτούμε την άμεση μεταφορά του Α.Σ. σε κρατική δομή φροντίδας πριν είναι πολύ αργά.

Δεν μας περισσεύει κανείς και καμία.

Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here