Ανακριτής-συμβούλιο φυλακών δεν δίνουν εκπαιδευτική άδεια στο Ν. Ρωμανό

Της Βάνας Φωτοπούλου

Σε διελκυστίνδα μεταξύ δικαστών και υπουργείου Δικαιοσύνης  εξελίσσεται το ζήτημα της χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας στον Νίκο Ρωμανό, ο οποίος έχει δεχθεί να παρακολουθεί τα μαθήματα σε σχολή των ΤΕΙ με τη μέθοδο της ηλεκτρονικής επιτήρησης, το γνωστό βραχιολάκι.

Παρά το γεγονός  ότι  πέρασε κανονικά το 1/3 των μαθημάτων του εξαμήνου,  απαραίτητη προυπόθεση για να του δοθεί άδεια, όπως προβλέπεται στην  τροπολογία που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο,  αυτή δεν του έχει χορηγηθεί ακόμη!

Τα νέα δικονομικά εμπόδια υψώνονται από την πλευρά των δικαστών και συγκεκριμένα από το συμβούλιο της φυλακής και τον ανακριτή, οι οποίοι μπλοκάρουν κάθε διαδικασία , επικαλούμενοι «νομοθετικό κενό».

Όμως, την εκδοχή του νομοθετικού κενού αμφισβητεί ευθέως ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε παίρνει σαφείς αποστάσεις από την θέση των δικαστών, τονίζοντας με έμφαση  ότι «ο νόμος ήδη προβλέπει τους δικαιούχους, στους οποίους ανήκουν όσοι έχουν επιτύχει στο 1/3 των μαθημάτων για ένα εξάμηνο», όπως δηλαδή ο Ν.Ρωμανός.

Παράλληλα, ο κ. Παρασκευόπουλος δηλώνει ότι δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτή τη φάση της διαδικασίας και προαναγγέλλει και νέα νομοθετική παρέμβαση, εάν αυτή κριθεί απαραίτητη. Στο ενδεχόμενο δηλαδή,  που υπάρξει οριστική αρνητική απόφαση και δεν έχει διευθετηθεί το θέμα, το υπουργείο θα αναγκαστεί να νομοθετήσει ώστε να υπερκεραστούν και τα…τυπικά προσκόμματα.

Πώς όμως έφθασαν τα πράγματα εδώ; Ο Νίκος Ρωμανός κατέθεσε αίτηση προκειμένου να του δοθεί εκπαιδευτική άδεια , κάνοντας χρήση της τροπολογίας που ψηφίστηκε επί υπουργίας Αθανασίου και της νέας ρύθμισης Παρασκευόπουλου για την ηλεκτρονική επιτήρηση.  Το συμβούλιο των Φυλακών το οποίο είναι αρμόδιο να εξετάσει το αίτημα του κρατουμένου,  «σκόνταψε» στο γεγονός ότι δεν έχει εκδοθεί κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης, Παιδείας και Οικονομικών  που θα προβλέπει τις προυποθέσεις χορήγησης της  εκπαιδευτικής άδειας . Ετσι,  ζήτησε τη γνωμοδότηση του ειδικού εφέτη ανακριτή για θέματα τρομοκρατίας Ευτύχη Νικόπουλου. Ο ανακριτής  εισηγήθηκε  την απόρριψη της αίτησης Ρωμανού (είναι ο ίδιος που και στο παρελθόν είχε αρνηθεί να δώσει άδεια στον κρατούμενο), επικαλούμενος  αυτή τη φορά «κενό νόμου».  Η υπόθεση επιστρέφει τώρα προς οριστική κρίση στο συμβούλιο των Φυλακών, το οποίο όμως δεσμεύεται από την θέση του ανακριτή.

Ανακοίνωση-παρέμβαση του Υπουργού Δικαιοσύνης

Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η αρνητική πρόταση του ανακριτή ο κ.Παρασκευόπουλος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία σαφώς ξεκαθαρίζει ότι η κοινή υπουργική απόφαση δεν είναι αναγκαία.

«Η Ελληνική πολιτεία», τονίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης, «έχει δείξει, με δύο αλληλοδιάδοχες κυβερνήσεις, τη σταθερή προσήλωσή της στην παροχή εκπαιδευτικών δυνατοτήτων στους κρατουμένους. Όλοι θυμούνται ότι η σχετική νομοθεσία ψηφίστηκε το 2014 με αφορμή υπόθεση συγκεκριμένου κρατουμένου, η οποία απασχολεί και σήμερα. Ήδη έχει εξασφαλιστεί η κατάλληλη υποδομή για την ηλεκτρονική επιτήρηση, όπου αυτή προβλέπεται ως αναγκαία. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, αν και μη αναγκαία, έχει ήδη δρομολογηθεί».

Διαφοροποιούμενος πλήρως από τους δικαστές ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογραμμίζει ότι «ο νόμος ήδη προβλέπει τους δικαιούχους, στους οποίους ανήκουν όσοι έχουν επιτύχει στο 1/3 των μαθημάτων για ένα εξάμηνο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για την οποία διατυπώθηκε αρνητική γνώμη του ανακριτή, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορεί να παρέμβει, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει πιθανότητα άσκησης ενδίκων μέσων. Σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθεί την εξέλιξη του όλου θέματος ώστε να προβεί σε οποιοδήποτε θεσμικό βήμα (ακόμα και νομοθετικά) κριθεί απαραίτητο, ώστε να διασφαλίζεται και πρακτικά το δικαίωμα των κρατουμένων στην εκπαίδευση».

Αποδοκιμάζουν οι φίλοι του Ν.Ρωμανού συμβούλιο της φυλακής, ανακριτή και υπουργείο Δικαιοσύνης

Την ίδια ώρα οι σύντροφοι του Ν.Ρωμανού αποδοκιμάζουν τη στάση τόσο του συμβουλίου Φυλακών και του ανακριτή όσο και  του υπουργείου Δικαιοσύνης. Αναφέρουν :

«Ο σύντροφος πέρασε κανονικά το 1/3 των μαθημάτων του εξαμήνου όπως όριζε η τροπολογία που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκεμβριο. Με βάση την ίδια τροπολογία για τους υπόδικους καταργούνταν η σύμφωνη γνώμη του ανακριτή. Για άλλη μια φορά λοιπόν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα θέατρο του παραλόγου.
Το συμβούλιο της φυλακής έστειλε την αίτηση του συντρόφου στον ειδικό εφέτη ανακριτή Ευτύχη Νικόπουλου ο οποίος ήταν ένας από τους βασικούς δικαστικούς παράγοντες που είχαν οδηγήσει στην πολυήμερη απεργία πείνας του συντρόφου. Ο συγκεκριμένος απέρριψε την αίτηση του συντρόφου και έστειλε την αίτηση πίσω στο συμβούλιο, το οποίο δεσμευόμενο στην αρνητική απόφαση του Νικόπουλου, θα την απορρίψει και αυτό εφόσον αρνούνται να εφαρμόσουν την τροπολογία που αφορα τον σύντροφο.

Το συμβούλιο της φυλακής δηλαδή η Διευθύντρια της φυλακής Κορυδαλλού Χαραλαμπία Κουτσομιχάλη, ο εισαγγελέας Νικόλαος Ποιμενίδης και η κοινωνική λειτουργός Βάσω Φραγκαθρούλα αποφάσισαν να φέρουν εις πέρας ένα νομικό πραξικόπημα με την πλήρη συγκάλυψη του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ας θυμηθούμε όλοι την στάση του ΣΥΡΙΖΑ κατά την διάρκεια της απεργίας πείνας, το δήθεν ενδιαφέρον για την ζωή του συντρόφου, τις τηλεοπτικές και κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις με τα στελέχη της ΝΔ. Φυσικά τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα που χρησιμοποιούσαν τα στελέχη της ΝΔ τότε θα χρησιμοποιήσουν και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τώρα, δηλαδή δεν μπορούν να παρέμβουν στην δικαιοσύνη η οποία είναι ανεξάρτητη κλπ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πιο ξεδιάντροπη συμμορία ψηφοθηρών και πολιτικών εκμεταλλευτών αφού δεν ενδιαφέρονται ούτε να ρίξουν στάχτη στα μάτια των υπηκόων τους.

Για ότι συμβεί από δω και μπρός την ευθύνη έχουν όσοι εξαπατούν και παίζουν με τις ζωές των συντρόφων μας. Στην προκειμένη το ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ και ΠΟΛΙΤΙΚΟ κόστος αφορα την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, την Χαραλαμπία Κουτσομιχάλη, τον Νίκολαο Ποιμενίδη, την Βάσω Φραγκαθρούλα και τον Ευτύχη Νικόπουλο».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here