Ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών, κόκκινα δάνεια και νέο ΤΑΙΠΕΔ σφραγίζουν τη συμφωνία-Αισιόδοξοι Τσακαλώτος και ΕΕ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΣΤΕΛΙΟΣ-ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

Mε ταχύτατους ρυθμούς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου των θεσμών, καθώς όλες οι πλευρές επείγονται να κλείσει άμεσα η νέα τριετής δανειακή συμφωνία. Ηδη ο  Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ταχύτητα των συζητήσεων αλλά και τις συγκλίσεις απόψεων που υπάρχουν μέχρι στιγμής σε αρκετά ανοικτά και δύσκολα θέματα.

Ο κ. Τσακαλώτος μαζί με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη, έχει από το μεσημέρι συνεχείς επαφές και συζητήσεις με τους Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νίκολα Τζιαμαρόλι  (ESM), στο στρατηγείο του κουαρτέτου στο ξενοδοχείο Χίλτον. Το κυρίως «μενού» περιελάμβανε τα πιο κρισιμα λίσως θέματα της διαπραγμάτευσης ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και το νέο Ταμείου αξιοποίησης δημοσιας περιουσίας, δηλ. του νέου ΤΑΙΠΕΔ. 

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για το θέμα το νέο ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ταχύτητα με την οποία προχωρούν οι επαφές, αλλά και την πρόοδο που σημειώνεται, εκφράζοντας  την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί τελικά δάνειο-γέφυρα.

Τσακαλώτος: Τα πράγματα είναι ίσως λίγο καλύτερα απ΄ότι περίμενα

Σε διάλογο που είχε με τους δημοσιογράφους, ο κ. Τσακαλώτος αναγνώρισε ότι υπάρχουν αποκλίσεις κυρίως νομικού χαρακτήρα, όσον αφορά την υπόσταση του Ταμείου. Είπε συγκεκριμένα:

«Υπήρξαν συγκλίσεις και κάποια σημεία στα οποία υπήρξε απόκλιση απόψεων για ορισμένα ζητήματα του Ταμείου. Θα τα εξετάσουμε και θα επανέλθουμε. Δεν μου δημιουργήθηκε, όμως, η εντύπωση ότι υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα και ότι από αυτά τα  σημεία θα υπάρξει μεγάλη διαφωνία. Θα το δούμε και αύριο που, όπως ξέρετε, θα γίνει το πρώτο «κλείσιμο» των συζητήσεων. Εκεί θα διαπιστώσουμε ποια ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και ποια είναι τα κωλύματα.

Δημοσιογράφος: Πού βλέπετε τα κωλύματα;

Αυτό θα σας το πω αύριο, γιατί πρέπει πρώτα να υπάρξει μια σφαιρική εικόνα.

Δημοσιογράφος: Με τη μέχρι στιγμής εικόνα κλείνουμε συμφωνία στις 20  Αυγούστου;

Όπως λένε οι Άγγλοι που στοιχηματίζουν, πριν από 10 ημέρες θα το «έπαιρνα» να είμαστε εδώ που είμαστε σήμερα. Δηλαδή είναι τουλάχιστον όσο καλά περιμέναμε. Δεν είναι χειρότερα και ίσως είναι λίγο καλύτερα από ό,τι περίμενα.

Δημοσιογράφος: Άρα πιστεύετε ότι βγαίνει το χρονοδιάγραμμα;

Ναι. Ούτε η δική μας πλευρά  έχει θέσει θέμα ότι δεν βγαίνει το χρονοδιάγραμμα,  ούτε αυτοί από την πλευρά τους έχουν πει κάτι τέτοιο.

Δημοσιογράφος: Το δάνειο- γέφυρα είναι στο τραπέζι;

Δεν έχει γίνει καμία αναφορά σε δάνειο –γέφυρα.

Δημοσιογράφος: Οι αποκλίσεις στα στοιχεία για το Ταμείο έχουν να κάνουν με τη νομική του υπόσταση;

Υπάρχουν κάποια μικροπροβλήματα σε αυτό το επίπεδο, αλλά κυρίως είναι η σχέση ανάμεσα στο καινούργιο πρόγραμμα –το καινούργιο Ταμείο με το παλιό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Δημοσιογράφος: Το παλιό πρόγραμμα θα το τρέχει το ΤΑΙΠΕΔ;

Υπουργός: Δεν θα μπω αυτή τη στιγμή σε τέτοιες λεπτομέρειες.

Ταχείς ρυθμούς βλέπει και η Κομισιόν

Νωρίτερα, και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, είχε εκφράσει την ικανοποίηση της Επιτροπής για τη μέχρι τώρα πρόοδο των διαπραγματεύσεων.«Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και η εντατική εργασία συνεχίζεται» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο για «εποικοδομητική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές» που επιτρέπει την πρόοδο με «ταχείς ρυθμούς».

Η κατάληξη των διαπραγματεύσεων για τα δύο κομβικής σημασίας αυτά θέματα, θα καθορίσει και το ποια είδους συμφωνία θα έχουμε και σε ποιό χρόνο. Εαν υπάρξει σύγκλιση απόψεων τότε δεν αποκλείεται να έχουμε συμφωνία εντός της εβδομάδας ακόμη με στόχο την ψήφιση του νέου Μνημονίου και των προαπαιτούμενων έως τις 18 Αυγούστου, ώστε να γίνει δυνατή η εκταμίευση της δόσης «μαμούθ» των 24-25 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Διαφορετικά, κάτι που μοιάζει και πιο πιθανό, θα οδηγηθούμε σε νέο δάνειο-γέφυρα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM) ύψους 6 δισ. ευρώ περίπου.

Αναλυτικά τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούν:

1. Στην συζήτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εξετάζεται το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί έως το τέλος του 2015, αλλά και το πώς θα εφαρμοσθεί η κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων στην περίπτωση που η συμμετοχή των ιδιωτών δεν είναι επαρκής για να θωρακίσει κεφαλαιακά τις τράπεζες. Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση έως τον Δεκέμβριο, με απ΄ευθείας χρηματοδότηση μέσω ενός Ταμείου, ανάλογου με το ΤΧΣ που είχε αναλάβει την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών συστημικών Τραπεζών. Ετσι, εκτιμάται ότι ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος για τις καταθέσεις αν και η ευρωπαική και ελληνική νομοθεσία παρέχει εγγυήσεις για καταθέσεις έως 100.000 ευρώ.

2. Με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών συνδέεται άμεσα το θέμα των «κόκκινων» δανείων. Για το συγκεκριμένο θέμα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης προσέλαβε ως σύμβουλο της ιαπωνική τράπεζα Nomura. Μελετάται εάν θα δημιουργηθεί μια «κακή τράπεζα{(bad bank) στην οποία θα μεταφερθούν όλα τα επισφαλή δάνεια των ελληνικών τραπεζών τα οποία εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 100 δις ευρώ ή εάν θα ιδρυθεί ένας δημόσιος φορέας που θα αναλάβει την εξαγορά μέρους των «κόκκινων δανείων» την μερική εξόφληση των οποίων θα διαπραγματευθεί με τους δανειολήπτες.

3. Σχετικά με το νέο Ανεξάρτητο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας περιουσίας, που είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι της διαπραγμάτευσης, κυβέρνηση και θεσμοί εξετάζουν πως θα διοικείται το Ταμείο, ποιά περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου θα περιλαμβάνει το «χαρτοφυλάκιο», αλλά και πως θα αξιοποιηθούν μέσω αυτού συμμετοχές του Δημοσίου σε ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ. Σημειώνεται πως στόχος είναι το νέο υπέρ- ταμείο , το οποίο θα εποπτεύουν άμεσα οι θεσμοί, να αποδώσει έσοδα 50 δισ. ευρώ σε βάθος 30 ετών. ωστόσο διεθνείς οικονομικοί αναλυτές και εφημερίδες εκτιμούν ότι ο στόχος αυτός εξωπραγματικός.

Τα τεχνικά κλιμάκια

Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων η συζήτηση εστιάζει στα δημοσιονομικά και συγκεκριμένα στο μισθολόγιο του Δημοσίου, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Μέχρι στιγμής οι δύο πλευρές καταλήγουν στην εκτίμηση για ύφεση περίπου στο 3,3% το 2015 και πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ και αναζητούν τρόπος να φτάσουμε στο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018.

Στο ασφαλιστικό ζητούν την επίσπευση της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για όσους είναι στο ηλικιακό όριο μεταξύ 50 -55 ετών, προκειμένου αυτή να επέλθει νωρίτερα από το 2022.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here