Ανακαλείται η μεταβίβαση 2.330 μνημείων στο Υπερταμείο-Δημοσιεύθηκε η σχετική απόφαση στο ΦΕΚ

 

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, με την οποία παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να ανακαλέσει την μεταβίβαση στο Υπερταμείο, 2.330 μνημείων.

Με την απόφαση αυτή ανακαλείται η μεταβίβαση της ανεκτίμητων πολιτιστικών χώρων στο Υπερταμείο προς αξιοποίηση και δικαιώνεται ο αγώνας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και άλλων φορέων.

Οπως αναφέρεται στο ΦΕΚ:

. Εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Οικονομικών να ανακαλέσει εν μέρει την με αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018/19.06.2018 (2320 Β’) απόφασή του, με την οποία μεταβιβάσθηκαν στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία«Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» 10.119 ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, κατά το μέρος αυτής με το οποίο μεταβιβάσθηκαν στην εν λόγω ανώνυμη εταιρεία τα 2.330 ακίνητα, τα οποία διαλαμβάνονται στον ως άνω, υπό στοιχείο 15, κατάλογο, τα οποία εξαιρούνται της μεταβίβασης σύμφωνα με το αρ. 196 του
ν. 4389/2016 όπως ισχύει, και όπως αυτά εξειδικεύονται με Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) στο Παράρτημα I της παρούσας, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα αυτής, καθώς και να προβεί σε κάθε αναγκαία πράξη για την υλοποίηση της παρούσας
απόφασης.

Δείτε εδώ όλο το ΦΕΚ φεκ μνημεια

Αρχαιολόγοι: Πρώτη σημαντική νίκη

«Μια πρώτη σημαντική νίκη στον αγώνα υπεράσπισης των μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων και των ακινήτων του ΥΠΠΟΑ από τη μεταβίβασή τους στο Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.) και ειδικότερα στη θυγατρική του Ελληνική Εταιρεία Ακινήτων Α.Ε., σημειώθηκε χτες 21/1/2019», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), σχετικά με την ανάκληση της απόφασης του υπουργού Οικονομικών ως προς τη μεταβιβαση 2.330 ακινήτων του Υπουργείου Πολιτισμού στην εν λόγω ανώνυμη εταιρεία.

«Το ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την ικανοποίηση του για την εξέλιξη αυτή, απόρροια εν πολλοίς της πολύμηνης και συστηματικής προσπάθειας του Συλλόγου μας και της κινητοποίησης των μελών μας σε όλη τη χώρα. Ευχαριστούμε θερμά για την συμβολή τους στην ευτυχή αυτή κατάληξη τους Δημάρχους Πατρέων και Σπάρτης, που συνυπέβαλαν μαζί μας την αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ των αποφάσεων μεταβίβασης, τους νομικούς μας συμβούλους κ. Χ. Χρυσανθάκη και Δ. Μπελαντή, τα σωματεία, τους δημοσιογράφους που συνέβαλαν στην ανάδειξη του προβλήματος όσους και όσες, εντός και εκτός ΥΠΠΟΑ, συμπαρατάχθηκαν με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων για την επίλυση του μείζονος αυτού ζητήματος. Αναμένουμε τη δημοσιοποίηση του καταλόγου των ακινήτων που εξαιρούνται της μεταβίβασης», συμπληρώνει ο ΣΕΑ.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Ο αγώνας, όμως, συνεχίζεται. Είναι επιτακτικό να παλέψουμε για να εξαιρεθούν και όσα μνημεία ή ακίνητα του ΥΠΠΟΑ περιλαμβάνονται στα 72.000 ακίνητα που έχουν μεταβιβαστεί στην ΕΤΑΔ (και δια αυτής στο Υπερταμείο) πριν το 2016 -όπως το Νομισματικό Μουσείο, το Φρούριο Ιτζεδίν στα Χανιά, το Μπούρτζι Ναυπλίου, τα 36 ακίνητα στην Πλάκα- αλλά και για τη θεσμική θωράκιση των μνημείων και των ακινήτων του ΥΠΠΟΑ, στο διηνεκές, από κάθε μεταβίβαση κυριότητας, νομής και διαχείρισης».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here