Αναδρομικά αυξήσεις 40% στις «νέες» συντάξεις χηρείας

Νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, αναδρομικές αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας -συντάξεις που εκδόθηκαν με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές η αύξηση του ποσοστού από 50% σε 70% θα ισχύσει τελικά από τις 13 Μαΐου του 2016.

Αυτό στην πράξη οδηγεί στον επανυπολογισμό περίπου 40.000 συντάξεων. Οι συντάξεις αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 40%, ενώ δικαιούχοι αναμένεται να λάβουν αναδρομικά ποσά έως και για 35 μήνες.

Αναλυτικά, στην προωθούμενη διάταξη το ποσοστό 50% της νέας ή επανυπολογισμένης σύνταξης που δικαιούται ο χήρος ή η χήρα θα αυξηθεί στο 70%. Ετσι, για παράδειγμα, αν η σύνταξη του θανόντος ανέρχεται σε 850 ευρώ, η χήρα με το σημερινό σύστημα πρέπει να πάρει 425 ευρώ, ενώ με την προωθούμενη διάταξη το ποσό θα αυξηθεί στα 595 ευρώ. Εάν ο θάνατος έχει επέλθει πριν από 20 μήνες, τότε ο δικαιούχος θα πρέπει να λάβει και, αναδρομικά, ποσό ύψους 3.400 ευρώ.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στο πάγωμα της διάταξης που ορίζει το ηλικιακό όριο των 55 ετών κάτω του οποίου η σύνταξη χορηγείται μόνο για μία 3ετία. Με την αλλαγή το όριο των 55 ετών θα ενεργοποιηθεί για θανάτους που θα συμβούν μετά τη σύγκλιση του εθνικού ποσοστού ανεργίας με τον μέσο όρο του ποσοστού ανεργίας των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Μια πιθανή τρίτη παρέμβαση αφορά την πρόβλεψη για μείωση στο 50% της σύνταξης χηρείας μετά την τριετία, σε περίπτωση που ο δικαιούχος εργάζεται, αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό θα παραμείνει στο νομοσχέδιο, όμως θα προβλέπεται προστατευτική ρήτρα, ώστε το ποσό της σύνταξης να μην πέφτει κάτω από το κατώτατο όριο που νομοθετήθηκε, δηλαδή τα 360 ευρώ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here