Αν είχα σφυρί…

 

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Για τον τίτλο και μόνο της συζήτησης – “Αν είχα σφυρί. Από τις εμπειρίες του «Ανάξιου για ζωή» στην κοινωνική διεκδίκηση των αναπήρων” – η παρουσία στην εκδήλωση που από κοινού διοργανώνουν Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών, Δήμος Βριλησσίων (αντί δημαρχία παιδείας και εθελοντισμού) και Ελεύθερο Πανεπιστήμιο συστήνεται ως επιβεβλημένη.

Πού και πότε; Δευτέρα 4 Μαρτίου ώρα 18:00, στο κτίριο που βρίσκεται στο Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης (πρώην ΤΥΠΕΤ) Υμηττού 57, Βριλήσσια, αίθουσα ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ.

Πριν τη συζήτηση θα προβληθεί (με την προσδοκία να λειτουργήσει ως έναυσμα) το γερμανικό ντοκιμαντέρ – του Ρόμπερτ Κριγκ, 2005 – με τίτλο “Ανάξιος για να ζήσει”, σχετικά με το οποίο δυο λόγια κρίνονται απαραίτητα: Η ντροπή ποτέ δεν έκανε τον Πάουλ Μπρούνε να σωπάσει. Ήταν ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που, σύμφωνα με τους ρατσιστικούς νόμους των Ναζί, κρίθηκαν «ανάξιοι για να ζουν». Ωστόσο ήταν και είναι ένας από τους ελάχιστους που πολέμησε δημόσια για την αποκατάστασή του.

Ο ψυχίατρος Δρ. Χάινριχ Στόλτσε, μέλος του Εθνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος κατά τη ναζιστική περίοδο και υπεύθυνος για τη μεταφορά των βασανισμένων στα στρατόπεδα εξόντωσης, στο πλαίσιο της «Καμπάνιας Ευθανασίας», αποφάσισε ότι ο μικρός Πάουλ δεν έπρεπε να ζήσει. Βασιζόμενος στο γεγονός ότι η μητέρα του Πάουλ ήταν «επιληπτική με ψυχικό νόσημα» έκρινε ότι «λόγω διαπιστωμένης αντικοινωνικής συμπεριφοράς, ο Πάουλ δεν είναι δυνατόν να παραμείνει στο σχολείο ούτε στο ορφανοτροφείο». Έτσι ο μικρός μεταφέρθηκε σε ένα στρατόπεδο εξόντωσης. Ο Πάουλ Μπρούνε κατάφερε να επιζήσει. Εστιάζοντας στην ιστορία του Μπρούνε, η ταινία αποκαλύπτει ένα σκοτεινό κεφάλαιο στην ιστορία της γερμανικής ψυχιατρικής, που δεν έκλεισε τελείως το 1945.

*Η αίθουσα ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ είναι προσβάσιμη για ανάπηρους/ες. Η συζήτηση θα υποστηριχθεί από διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, ενώ η προβολή του ντοκιμαντέρ θα έχει ακουστική περιγραφή και υπότιτλους βάσει διαλόγων. Οι χειριστές/χειρίστριες σκύλων οδηγών τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι/ες με τα σκυλιά τους.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here