Αμιγώς γνωμοδοτική, λέει η κυβέρνηση για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τις περκοπές στις συντάξεις-Θα ληφθεί υπόψη όπου κριθεί αναγκαίο

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Η αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στα νομοσχέδια που αφορούν συνταξιοδοτικά ζητήματα του δημοσίου, είναι αμιγώς γνωμοδοτική. Oι ρυθμίσεις, για τις οποίες γνωμοδότησε το Ελεγκτικό Συνέδριο, αποτελούν μέρος μόνο του συνολικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Με αυτό το τρόπο κύκλοι της κυβέρνησης σχολίαζαν την χθεσινή απόφαση-βόμβα της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε ότι οι περικοπές συντάξεων το 2019, όπως τις προωθεί η κυβέρνηση μετά την συμφωνία με τους θεσμούς, είναι ενδεχόμενο να παραβιάζουν το πρώτο πρωτόκολλο  της Ευρωπαικής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους, «το νομοσχέδιο θα συνοδεύεται από έκθεση αιτιολόγησης όλων των ρυθμίσεων, ενώ η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα ληφθεί υπόψη και, όπου κρίνεται αναγκαίο, θα υπάρξουν οι σχετικές τροποποιήσεις. Από την αιτιολογική έκθεση θα προκύπτει με σαφήνεια, όπως εξάλλου συστήνει και το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο λόγος επιλογής όλων των ρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και των συνταξιοδοτικών».

«Τονίζουμε ότι το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ένα σύνολο θετικών μέτρων κοινωνικής στήριξης, τα οποία θα ελαχιστοποιούν τις επιβαρύνσεις, οδηγώντας σε μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο< καταλήγουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here