‘Αμεση και πλήρη εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου στην αξιολόγηση του προγράμματος ζητεί από τον Μ. Σουλτς, ο Αλ. Τσίπρας

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Με επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ζητεί την άμεση και πλήρη εμπλοκή του Ευρωακοινοβουλίου, ως πέμπτου παράγοντα του λεγόμενο κουαρτέτου των θεσμών, στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και της δανειακής συμφωνίας. 

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ  Σουλτς για το θέμα αυτό. Ο κ. Σούλτς σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, εκφράστηκε θετικά για το περιεχόμενο της επιστολής και δήλωσε ότι το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί αίτημα πολλών πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου.

Το αίτημα του Πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα τεθεί υπόψη των κοινοβουλευτικών ομάδων αμέσως μετά την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

Προς

τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

κ. Μάρτιν Σούλτς

 

 

Αθήνα, 19 Αυγούστου 2015

 

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Αγαπητέ Μάρτιν,

 

Σου αποστέλλω αυτήν την επιστολή για να ζητήσω την άμεση και πλήρη εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – ως πέμπτου παράγοντα στο πλαίσιο του λεγόμενου «κουαρτέτου των πιστωτών» –  στην τακτική διαδικασία αξιολόγησης  ως προς την εφαρμογή της δανειακής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τις συνοδευτικές προϋποθέσεις πολιτικών που δίνουν υπόσταση στη δήλωση του Euro Summit στις 12 Ιουλίου 2015.

Μια τέτοια εμπλοκή προβλέπεται θεσμικά στον Κανονισμό 472/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «για την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται με σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα» – ιδιαίτερα στο άρθρο 3 για την ενισχυμένη εποπτεία.

Επιπροσθέτως, θεωρώ πολιτικά επιτακτικό, ο μόνος ευρωπαϊκός θεσμός με άμεση λαϊκή εντολή, να λειτουργήσει ως ο έσχατος εγγυητής της δημοκρατικής λογοδοσίας και συμβατότητας της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη με το ευρωπαϊκό πολιτικό και κοινωνικό κεκτημένο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν η εφαρμοσμένη πολιτική αποτελεί μέρος μιας δεσμευτικής δανειακής συμφωνίας ανάμεσα σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και σε κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, η οποία έχει εκ των προτέρων κυρωθεί από εθνικά Κοινοβούλια.

 

Εν αναμονή της θετικής απάντησής σου,

 

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

 

Αλέξης Τσίπρας

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here