Αμερικανός «αδιάφθορος» λέει στους Ευρωπαίους να μην ξεπλένουν ρωσικό χρήμα

Για σκάνδαλο μεγατόνων και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ενός τρισ. δολαρίων από ευρωπαϊκές τράπεζες «προειδοποιεί» ο επενδυτής Μπιλ Μπράουντερ, που εχει τάξει σκοπό της ζωής του να μην του ξεφύγει ουτε ρούβλι -διοτι μόνο με το ρωσικο βρόμικο χρήμα έχει πρόβλημα

Οταν στήριζε προεκλογικά την Χίλαρι Κλίντον, ο Πουτιν είχε πει:

«Την στηρίζει με τους φόρους που χρωστάει στη Ρωσία, έβγαλε εδώ 1,5 δισ. δολάρια και έδωσε ούτε ένα»

Ο Μπράουντερ, που καταδικάστηκε ερήμην στη Ρωσία σε εννέα χρόνια φυλάκισης για φοροδιαφυγή και φορολογική απάτη υποστηρίζει ότι εμπλέκονται ολοένα και περισσότερες τράπεζες της Ευρώπης στη διακίνηση «ύποπτων ρωσικών κεφαλαίων»

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg εκτίμησε ότι ύποπτα κεφάλαια σχεδόν ενός τρισ. δολαρίων κατευθύνονται απο τη Ρωσία στην ΕΕ. Εχει δε κινηθεί ως «σταυροφόρος» νομικά εναντίον της Swedbank. Οι ρυθμιστικές αρχές σε Σουηδία και Λετονία άρχισαν να ερευνούν τον προηγούμενο μήνα τη Swedbank, έπειτα από αποκαλύψεις για ύποπτες συναλλαγές που τη συνδέουν με την υπόθεση ξεπλύματος βρόμικου χρήματος της Danske Bank.

Ο ιδιος αισθάνεται ή δηλώνει ότι ειναι οσιομάρτυρας.

«Με κατηγορούν ότι είμαι κατά συρροήν δολοφόνος, πράκτορας της CIA και της MI6 αποφασισμένος να καταστρέψω τη ρωσική κυβέρνηση, ότι με κάποιο τρόπο έκλεψα 4,8 δισ. δολ. από το ΔΝΤ πίσω στη δεκαετία του ’90, τα οποία προορίζονταν για το ρωσικό υπ. Οικονομικών. Εχουν δολοφονήσει συνεργάτες μου», υποστηρίζει.

Ομως η αλήθεια είναι πάντα περίπλοκη. Ο Αμερικανο-εβραϊκής καταγωγής Μπάουντερ, που εδω και 20 χρόνια πήρε και τη βρετανικη υπηκοότητα, υπήρξε ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Ρωσία από τη δεκαετία του ’90 μέχρι και το 2005. Τότε, οι ρωσικές αρχές άρχισαν να τον κοντράρουν είτε γιατί όντως «μαγείρευε» τα κατάστιχα των επιχειρήσεών του όπως τον βόλευαν είτε γιατί ήρθε σε σύγκρουση με ρώσους κεφαλαιουχους.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι αιτία ήταν οι αποκαλύψεις του για «την ενδημική διαφθορά στη χώρα και ειδικά στον στενό κύκλο του Βλαντίμιρ Πούτιν».

Το 2009 πέθανε κάτω απο σκοτεινές συνθήκες σε ρωσικές φυλακές ο δικηγόρος και λογιστής του Μπάουντερ, ο Σεργκέι Μαγκνίτσκι, Τότε ο Μπάουντερ απασφάλισε και οπως άλλοι έγιναν κυνηγοί ναζί ανά την υφήλιο, αυτός έγινε κυνηγός ρωσικών κεφαλών. Πρωτοστάτησε στην ψήφιση του απίστευτου αλλά αληθινού Νόμου Μαγκνίτσκι από το αμερικανικό Κογκρέσο. Απο το 2012 με το νόμο αυτό απαγορεύτηκε η είσοδος στις ΗΠΑ σε Ρώσους αξιωματούχους που εμπλέκονται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιβλήθηκε το πάγωμα των εκεί περιουσιακών τους στοιχείων.

Επιμένει ότι ο Πουτιν θέλει να τον δολοφονήσει και ότι όλες οι επιχειρήσεις του ήταν νόμιμες και ουδέποτε έβγαλε «βρομικο χρήμα»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here