Αμερικανοί και Αφγανοί σκότωσαν τον επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν

Ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, Άμπου Σαάντ Ερχάμπι, φέρεται νεκρός και σύμφωνα με το υπουργείο Ασφαλείας της χώρας  σκοτώθηκε χθες τη  νύχτα  σε ένα πλήγμα εναντίον του κρησφύγετου της οργάνωσης στην επαρχία Νανγκαρχάρ.

Άλλα δέκα μέλη της οργάνωσης σκοτώθηκαν επίσης κατά τη χερσαία και αεροπορική επιχείρηση που εξαπέλυσαν από κοινού Αμερικανοι και Αφγανοί κυβερνητικοι. Από την επιθεση που εξαπολύθηκε, καταστράφηκαν επισης  πολλά πυρομαχικά.

Το «πρακτορείο» Amaq των τζιχαντιστών δεν έχει σχολιάσει  την πληροφορία, όπως δεν την σχολίασε ουτε η  αποστολή του ΝΑΤΟ που εκπαιδεύει τις αφγανικές κυβερνητικες  δυνάμεις.

Ο Ερχάμπι είναι ο τέταρτος ηγέτης του ΙΚ που σκοτώνεται στο Αφγανιστάν από πέρσι τον Ιούλιο μέχι σήμερα και το κρυσφήγετο του ήταν  στα ανατολικά σύνορα με το Πακιστάν, περιοχή που θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες στη χώρα.

Το τοπικό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους –γνωστό και ως Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K) από παλαιότερη ονομασία της περιοχής– δραστηριοποιείται στο Αφγανιστάν από το 2015 και μάχεται τόσο τους Ταλιμπάν όσο και τις αφγανικές και αμερικανικές δυνάμεις.  (Aν και για ένα διάστημα υπήρξε εκεχειρία μεταξύ των εξίσου φανατικών ισλαμιστών της χώρας, δηλαδή τους Ταλιμπάν και το ΙΚ).

Ο πρώην ηγέτης του ISIS-K, Άμπου Σάγιεντ, σκοτώθηκε πάλι με πλήγμα των Αμερικανών στην ίδια επαρχία με τον Ερχάμπι.

Ο ακριβής αριθμός των μαχητών του ΙΚ στο Αφγανιστάν σύμφωνα με τους Αμερικανους είναι   περίπου 2.000, αλλά ειναι δύσκολο να διασταυρωθεί ως νούμερο.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here