Αμελητέα τα πρόστιμα στις ευρωπαικές τράπεζες για σχηματισμό καρτέλ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Ιδιαίτερα φειδωλή είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πρόστιμα που επιβάλλει στα μεγαλύτερα τραπεζικά και επενδυτικά ιδρύματα του κόσμου, σχετικά με το σχηματισμό καρτέλ και τη χειραγώγηση επιτοκίων και τιμών συναλλάγματος. Συγκεκριμένα στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, από το 2008, οι μεγάλες τράπεζες έχουν πληρώσει πάνω από 150 δις ευρώ σε πρόστιμα παγκοσμίως, η ΕΕ έχει επιβάλει πρόστιμα μόνο 1.8 δις ευρώ.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση της Επιτρόπου Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ερώτησή του έθετε το θέμα των παράνομων, αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών των μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου, όσον αφορά «στον σχηματισμό καρτέλ, τη χειραγώγηση τιμών στις διατραπεζικές αγορές (Libor, EONIA, Tibor) και στις αγορές συναλλάγματος, τη συμμετοχή σε φοροδιαφυγή και σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος κ.ά,», σημειώνοντας ότι «σύμφωνα με εκτιμήσεις, από το 2008 μέχρι σήμερα, τα μεγαλύτερα τραπεζικά και επενδυτικά ιδρύματα στον κόσμο έχουν αναγκαστεί να καταβάλουν, σε πρόστιμα και εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, περίπου 150 δισ. ευρώ».

Στην απάντησή της η Κομισιόν ενημερώνει τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για τα πρόστιμα που έχει επιβάλει σε τραπεζικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ καταγράφοντας τα εξής:

«Στις 4 Δεκεμβρίου 2013, η Επιτροπή επέβαλε σε οκτώ διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρόστιμα συνολικού ύψους 1.712.468.000 ευρώ, στο πλαίσιο  της  διαδικασίας διακανονισμού για συμμετοχή σε παράνομες συμπράξεις (καρτέλ) σε αγορές χρηματοπιστωτικών παραγώγων που καλύπτουν τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ). Στις 4 Φεβρουαρίου 2015 η Επιτροπή επέβαλε στη χρηματιστηριακή εταιρεία ICAP πρόστιμο 14.960.000 ευρώ για τη διευκόλυνση που παρείχε σε πολλές συμπράξεις στον τομέα των παραγώγων επιτοκίων σε γιεν. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι τέσσερις διεθνείς τράπεζες είχαν συστήσει σύμπραξη σχετικά με τις αποκλίσεις τιμών προσφοράς-ζήτησης («bid-ask spreads») των παραγώγων επιτοκίων σε ελβετικά φράγκα στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) και επέβαλε στους συμμετέχοντες σε αυτήν πρόστιμα συνολικού ύψους 32.355.000 ευρώ. Επιπλέον, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι δύο διεθνείς τράπεζες συμμετείχαν σε παράνομη σύμπραξη με σκοπό τον επηρεασμό των επιτοκίων αναφοράς Libor ελβετικού φράγκου μεταξύ Μαρτίου 2008 και Ιουλίου 2009 και επέβαλε συνολικό πρόστιμο 61.676.000 ευρώ».

Καταλήγοντας στην απάντησή της η Ευρωπαία Επίτροπος σημειώνει ότι «ο νέος κανονισμός για την κατάχρηση της αγοράς  θα προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις κατά της χειραγώγησης των δεικτών αναφοράς».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here