Αλβανία: Σε εξέλιξη οι βουλευτικές εκλογές-Ενοπλη επίθεση κατά πολίτη

Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί, περίπου 2.500.000 Αλβανοί για να εκλέξουν το νέο κοινοβούλιο της χώρας. Η ψηφοφορία, η οποία σημαδεύθηκε από αιματηρή επίθεση κατά πολίτη σε πόλη βόρεια των Τιράνων, άρχισε στις 7 το πρωί τοπική ώρα και θα ολοκληρωθεί στις 7 το βράδυ. Τα αποτελέσματα θα γίνουν πριν τα μεσάνυχτα ή και αύριο.

Στις εκλογές λαμβάνουν μέρος συνολικά 18 κόμματα, με τις δημοσκοπήσεις -στο βαθμό που αυτές στην Αλβανία μπορεί να θεωρηθούν αξιόπιστες- δίνουν, μεν, ένα προβάδισμα στους Σοσιαλιστές του απερχόμενου πρωθυπουργού Εντι Ράμα, όχι όμως και αυτοδυναμία.

Δεύτερο φέρουν το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα και τρίτο το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη, με τα υπόλοιπα να δίνουν μάχη για την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο.

Ενοπλη επίθεση 

Αιματηρό επεισόδιο με έναν τραυματία από πυροβόλο όπλο, σημειώθηκε, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ψηφοφορία για την εκλογή νέου κοινοβουλίου.

Ένοπλοι πυροβόλησαν πολίτη, μέλος του κόμματος «Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης», στην περιοχή Λέζα βορείως των Τιράνων, σε επεισόδιο που επιβεβαιώθηκε από την αστυνομία.

Σε δηλώσεις του ο ιδρυτής του κόμματος αυτού, Ιλίρ Μέτα, ο οποίος έχει εκλεγεί από το κοινοβούλιο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας και αναλαμβάνει καθήκοντα στα τέλη Απριλίου, κατήγγειλε όσον αφορά στους δράστες ότι πρόκειται για τις συμμορίες εμπόρων ναρκωτικών, που όπως είπε ανήκουν, στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα.

Ταυτόχρονα, από το υπουργείο Εσωτερικών εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται αύξηση των κρουσμάτων αγοροπωλησίας ψήφων, παρά τα αυστηρά νομικά μέτρα που ελήφθησαν προεκλογικά.

Οι καταγγελίες για εξαγορά ψήφων γίνονται κυρίως από το Κόμμα Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης, το οποίο κατηγορεί για το φαινόμενο αυτό το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Παρόμοιες κατηγορίες εκτοξεύονται και αντιστρόφως, φορτίζοντας το πολιτικό κλίμα όσο πλησιάζει η ώρα για το κλείσιμο της κάλπης.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία ήταν μέχρι τη 1 μετά το μεσημέρι (τοπική ώρα) πολύ χαμηλή.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here