Αλβανία: Ο Εντι Ράμα νικητής των εκλογών

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Εντι Ράμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας, είναι  νικητής των εκλογών στην Αλβανία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στον οργανισμό Europe Elects, με καταμετρημένο σχεδόν το 95% των ψήφων, φαίνεται να λαμβάνει 48,6%, ενώ το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα λαμβάνει 39,4%.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα με αυτά τα ποσοστά αναμένεται να λάβει 72 έως 73 έδρες και να σχηματίσει κυβέρνηση. Μένει να καταμετρηθούν οι ψήφοι σε 400 εκλογικά τμήματα, σε σύνολο 5.199.

Τη νίκη του ανακοίνωσε μέσω Facebook και ο Έντι Ράμα, ο οποίος κάλεσε τους υποστηρικτές του να βγουν να πανηγυρίσουν τη νίκη του κόμματος. «Όποιος θέλει να έρθει μαζί μας να γιορτάσει τη νίκη» για να παρευρεθεί σε μια γιορτή το βράδυ στην κεντρική πλατεία των Τιράνων έγραψε.

Πάντως η συμμετοχή του εκλογικού σώματος ήταν χαμηλή: μόλις 48% των πολιτών προσήλθαν στις κάλπες, ποσοστό ελάχιστα υψηλότερο από τις εκλογές του 2017. Σημαντική αιτία ήταν η πανδημία, αλλά και το γεγονός ότι η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη σε κλίμα βαριάς πόλωσης, με βίαια επεισόδια οπαδών και αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δύο κυρίαρχων κομμάτων, του Σοσιαλιστικού και του Δημοκρατικού.

Οι πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου στην Αλβανία είναι 3,6 εκατομμύρια, ενώ υποψηφιότητα για τη Βουλή των 140 εδρών έβαλαν 1.841 πολίτες, μέλη 17 κομμάτων ή πολιτικών σχηματισμών, αλλά και ανεξάρτητοι.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here