Αλλος ένας θάνατος στα κάτεργα των φυλακών- 21 από τις αρχές του χρόνου

 

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
 
     Σήμερα στις 9 η ώρα το πρωί,  λίγες ώρες μετά το επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας του Αμερικανού πρέσβη Ντέιβιντ Πιρς για το ζήτημα της κατ’ οίκον κράτησης  του Σάββα Ξηρού, ένας ακόμη άνθρωπος  πέθανε στις φυλακές Κορυδαλλού.
    
    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Press Publica , ο κρατούμενος -Έλληνας υπόδικος για παράβαση του νόμου περί  ναρκωτικών- μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.  Η πρώτη εκτίμηση μιλά για παθολογικά αίτια  αλλά ήδη ο γενικός γραμματέας αντιεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτ. Φυτράκης διέταξε τη διενέργεια έρευνας  για  να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες  θανάτου του.  
     Δυστυχώς, στα κάτεργα των ελληνικών φυλακών η ζωή είναι αναλώσιμη και ο θάνατος δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό . Μόνον από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα στη μακάβρια λίστα  καταγράφονται συνολικά 21 θάνατοι  εγκλείστων συνανθρώπων μας, με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης . Από αυτούς οι 18 οφείλονταν σε παθολογικούς λόγους, οι δύο σε αυτοκτονίες και ο ένας σε δολοφονία από συγκρατούμενο.  
    Και όμως, η  είδηση των θανάτων και με τέτοια συχνότητα, δεν αποτελεί… είδηση. Δεν πυροδοτεί ουσιαστικό δημόσιο διάλογο για την αθλιότητα των φυλακών, όπως θα έπρεπε. Αντίθετα,  το τελευταίο διάστημα ένα από τα θέματα που μονοπωλεί την επικαιρότητα είναι το νομοσχέδιο Παρασκευόπουλου και  οι αντιδράσεις που προκαλεί η ψήφισή του τόσο στο εσωτερικό μέτωπο , όσο και στις ΗΠΑ,  εξαιτίας της περίπτωσης του Σάββα Ξηρού.
     Ας δούμε όμως μέσα σε ποιο πλαίσιο προωθήθηκαν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που πυροδοτούν ένταση και στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ.
    To ελληνικό σύστημα απονομής ποινικής δικαιοσύνης  σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαικές χώρες εφαρμόζεται με την απόδοση του μέγιστου ύψους ποινών .  Δηλαδή,  στους Ελληνες κρατούμενους επιβάλλονται πιο βαριές ποινές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.  Δεν είναι  τυχαίο ότι  η χώρα μας, μαζί με την Αλβανία και την Τουρκία , φιγουράρει στον κατάλογο των ευρωπαικών χωρών με τις αυστηρότερες ποινές, ενώ έχουμε  900 ισοβίτες, όσους δεν έχουν  άλλες ευρωπαικές χώρες με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό.
   Οι εναλλακτικοί θεσμοί έκτισης της ποινής που προβλέπουν  τις άδειες, την υπό όρους απόλυση, την κατ οίκον κράτηση  μετρούν πολλά χρόνια. Ισχύουν από το 1989. Η διαπίστωση των ειδικών (εγκληματολόγων και άλλων)  ήταν ότι οι εναλλακτικές ποινές  είναι  ένας τρόπος αποσυμφόρησης του πληθυσμού των φυλακών και αποσυμπίεσης από τις ασφυκτικές συνθήκες κράτησης που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές. Tην ίδια ώρα, η  Ελλάδα βρίσκεται υπόλογη για τις συνθήκες κράτησης  που επικρατούν στο χρεοκοπημένο  σωφρονιστικό σύστημα, ενώ δεκάδες υποθέσεις εκκρεμούν προς εκδίκαση στο Ευρωδικαστήριο γι αυτόν το λόγο.
Παρασκευόπουλος-Βουλη
                                                                Οι αλλαγές του νόμου Παρασκευόπουλου
    Τι έκανε, όμως,  ο νόμος Παρασκευόπουλου; Εισήγαγε έναν εναλλακτικό τρόπο έκτισης ποινής σε κρατούμενους με σχεδόν  καθολική αναπηρία.  ΄Ετσι και αλλιώς,  ο Σάββας Ξηρός θεμελίωνε δικαίωμα εξόδου του από τη φυλακή και  με τον υπάρχοντα Σωφρονιστικό Κώδικα, με διακοπή έκτισης της ποινής για ανήκεστο βλάβη.
     Δεν εισήχθη, δηλαδή, ένα διαφορετικό σύστημα . Η διαφορά που εισάγεται  με τον νέο νόμο είναι ότι πλέον η κρίση  για την αναπηρία ενός κρατουμένου είναι δεσμευτική για το δικαστήριο, ενώ με το προηγούμενο καθεστώς οι δικαστές,  εκτός από την  ιατρική πραγματογνωμοσύνη , μπορούσαν να λάβουν υπόψη τους και άλλα στοιχεία και να κρίνουν διαφορετικά.
     Όπως σημειώνει στο Press Publica η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ, το Eυρωπαικό Δικαστήριο σε ένα από τα σημεία της καταδικαστικής απόφασής του,  μεμφόταν την Ελλάδα , διότι το ελληνικό δικαστήριο  το οποίο είχε απορρίψει την αίτηση αποφυλάκισης του Σ.Ξηρού, σχημάτισε την κρίση του επί ζητημάτων που ήταν ιατρικά,  παρακάμπτοντας  την πραγματογνωμοσύνη. Τα σημεία που επεσήμανε, συμπληρώνει η κ. Κούρτοβικ,  ήταν οι συνθήκες κράτησης  που επιδείνωναν την υγεία του και το γεγονός ότι η απόφαση δεν είχε λάβει υπόψει  την πραγματογνωμοσύνη που έλεγε ότι πρέπει να νοσηλευθεί εκτός Κορυδαλλού. 
     Και κάτι άλλο. Η ρύθμιση για την κατ οίκον κράτηση των βαριά ασθενών και αναπήρων με όρους αξιοπρέπειας, δεν είναι μέτρο ad hoc. Είναι πάγια και όχι προσωρινή ρύθμιση  και θα ισχύει στο μέλλον για όσους βέβαια  πληρούν τις  προυποθέσεις του νόμου. Όσο για τον αριθμό  των κρατουμένων που μπορεί να κάνει χρήση του μέτρου είναι αδιευκρίνιστος, αφού στις φυλακές υπάρχουν περιπτώσεις κρατουμένων που δεν έχει βεβαιωθεί η αναπηρία τους μιας και οι ίδιοι δεν είχαν κίνητρο να το κάνουν.  

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here