Άλλο ένα θλιβερό λουκέτο: κλείνει το Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων

Ανακλήθηκε μετά από 34 χρονια λειτουργίας η άδεια λειτουργίας του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων(ΕΚΠΑΖ) στην Αίγινα «λόγω μη τήρησης υγειονομικών διατάξεων»

Το Κέντρο είχε εικονα εγακτάλειψης απο καιρό και λειτουργούσε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα επι ενάμισυ χρόνο (λόγω χρεών είχε διακοπεί η παροχή) και δεν υπήρχαν πλέον και άνθρωποι να φροντίσουν τα πλάσματα που περιθάλπτονταν στους χώρους

Ο βασικός λόγος είναι η σύγκρουση παλιών και νέων μελών της εταιρείας, η κακοδιαχείριση, οι αλληλομηνύσεις και ο νομικός κυκεώνας που διέσπασε την εταιρεία και την οδήγησε στην εξαθλίωση.

Μέσα σε 6 μήνες συμφωνα με την ληφθείσα αποφαση, τα φιλοξενούμενα είδη θα πρέπει ή να μεταφερθούν σε εγκαταστάσεις φιλοξενίας ή να απελευθερωθούν στο φυσικό περιβάλλον

Το Κέντρο δημιουργήθηκε προ 34 ετών και κλείνει με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου

Υπήρξε το πρώτο και μεγαλύτερο Κέντρο περίθαλψης αγρίων ζώων στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο και ξεκίνησε τη δράση του στην Θεσσαλονίκ. Το 1990 συστάθηκε υπό τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, με έδρα των δραστηριοτήτων του την Αίγινα φροντίζοντας όλα τα είδη της άγριας πανίδας.

Στα χρόνια λειτουργίας του, είχε περισσότερες από 170.000 εισαγωγές περιστατικών από όλη την Ελλάδα. Σήμερα φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του, που βρίσκονται στο Μετόχι της Αίγινας και κατασκευάστηκαν το 2000 από τη Νομαρχία Πειραιά σε παραχωρούμενη από την Ιερά Μονή της Παναγίας Χρυσολεόντισσας έκταση 20 στρεμμάτων, περί τα 2000 άγρια ζώα, στην πλειοψηφία τους πτηνά. Μεταξύ αυτών, σπάνια είδη όπως ο στεππαετός, ο χρυσαετός, ο στικταετός, το όρνιο και τα δύο είδη πελεκάνων.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση του κ. Φάμελλου, “ανακαλούμε την άδεια λειτουργίας του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων λόγω μη τήρησης ουσιωδών όρων” της απόφασης έγκρισης λειτουργίας του βάσει των ελέγχων, που πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του.

Ειδικότερα, σημειώνεται
*η “μη τήρηση των υγειονομικών διατάξεων”, “η λήξη του χρησιδανείου των εγκαταστάσεων και η μη ανανέωση του από την οικεία Περιφέρεια”
*“Στην πραγματική αδυναμία του ΕΚΠΑΖ να παρέχει έργο περίθαλψης, να πραγματοποιεί ιατρικές πράξεις και να φροντίζει για την επανένταξη στο φυσικό περιβάλλον των ειδών που φιλοξενούνται, εξαιτίας προβλημάτων στις υποδομές(χειρουργείο, χώρο ανάνηψης και λοιπές κτιριακές εγκαταστάσεις φιλοξενίας εθελοντών), στην μη επαρκή για το χαρακτήρα του κέντρου περίθαλψης, υδροδότηση και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στις εγκαταστάσεις”.

Προ διμήνου «η ψυχή του ΕΚΠΑΖ», ο Γιάννης Πουλόπουλος (είχε εκδιωχθεί ουσιαστικά απο εκεί και μετά είχε επανέλθει), είχε αναρτήσει κειμενο για την τραγική κατάσταση. Ομως ο ιδιος θεωρεί ότι αιτία του κακού ήταν κάποια άτομα που θέλησαν να πάρουν στα χέρια τους την εταιρεία και κάποιες φιλοζωϊκές οργανώσεις που κακολόγησαν τις δικές του προσπάθειες χωρίς όμως παράλληλα να προσφέρουν το παραμικρό ως εθελοντές για να διασωθεί το κέντρο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here