Αλλο ένα «δώρο» 21 εκ. ευρώ από την κυβέρνηση στους καναλάρχες-Τους χαρίζει τη δόση του 2020!

Ενα ακόμη μεγάλο δώρο στους ιδιοκτήτες των μεγάλων καναλιών της χώρας, έκανε με γενναιοδωρία, εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση. Σύμφωνα με νέα ρύθμιση, τα κανάλια απαλλάσσονται από την υποχρέωση να καταβάλλουν την ετήσια δόση του 2020 για την άδεια που έλαβαν από το ΕΣΡ το 2018. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που ακόμη σκέπτεται αν θα παρατείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας, χαρίζει απλόχερα 21 εκ. ευρώ στους καναλάρχες!

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, κάθε αδειοδοτημένο κανάλι από τα 6 που έχουν αδειοδοτηθεί συνολικά (ANT-1, ALPHA, STAR, OPEN, ΣΚΑΪ και MEGA) γλιτώνει τη δόση του 2020 που κανονικά θα έπρεπε να καταβληθεί ως τις 15 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους. Με τον τρόπο αυτό, το κάθε κανάλι γλιτώνει την καταβολή 3,5 εκατ. ευρώ δόση, ενώ συγχρόνως τα δημόσια ταμεία είναι μείον 21 εκατ. ευρώ για το έτος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 5 αδειοδοτημένοι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν καταβάλλει ως τώρα 2 δόσεις των 3,5 εκατ. ευρώ, η τελευταία τον Μάϊο 2019, όλες με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Έκτοτε, κανένα κανάλι δεν έχει καταβάλλει καμία δόση για την άδεια που έλαβε. Το MEGA που αδειοδοτήθηκε αργότερα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει καταβάλλει μόνο την αρχική, μία δόση.

Το αντίτιμο της κάθε άδειας είναι 35 εκατ. ευρώ, πληρωτέα σε 10 ισόποσες ετήσιες δόσεις.

Η ΠΝΠ ΦΕΚ 75/30.3.2020 στο ακτοτελεύτιο άρθρο 68ο προβλέπει:

«Κατά παρέκκλιση των οριζομένων στο πρώτο και το δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 13 του ν. 4339/2015 (Α ́ 133), ειδικά για τους παρόχους επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου που κατέχουν σχετική άδεια περιεχομένου έως την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας, το τίμημα κάθε άδειας καταβάλλεται από τον υπερθεματι-στή σε εννέα (9) ετήσιες δόσεις, με ισάριθμες τραπεζικές επιταγές που εκδίδονται σε διαταγή του Ελληνικού Δη-μοσίου. Η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ανακήρυξη του υπερθεματιστή σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 13 του ν. 4339/2015, καθεμία δε από τις επόμενες δόσεις καταβάλλεται μέχρι τις 15 Οκτωβρίου κάθε ημερολογιακού έτους, εξαιρου-μένου του ημερολογιακού έτους 2020, εντός του οποίου δεν καταβάλλεται οιαδήποτε δόση. Το υπολειπόμενο, κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας, ποσό τιμήματος κάθε άδειας καταβάλλεται από τον υπερθεματιστή σε ισόποσες δόσεις».

Είχαν προηγηθεί τα 30 εκ. ευρώ που παραχώρησε στα ιδιωτικά εργαστήρια και κλινικές για τα τεστ, ο διπλασιασμός από 800 σε 1.600 της ημερήσιας αποζημίωσης των ιδιωτικων κρεβατιών ΜΕΘ από το δημόσιο και τα 11 εκ. της διαφημιστικής καμπάνιας! Στον αντίποδα, έδωσε επίδομα 800 ευρώ στους εργαζόμενους για ενάμιση μήνα και δυνατότητα στους εργοδότες για μείωση αποδοχών τους κατά 50% για ένα εξάμηνο.

Με τις υγείες μας..

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here