Άλλο ένα κρούσμα Δυτικού Νείλου – Σε ποιες περιοχές υπάρχουν έως τώρα κρούσματα – Συμπτώματα, θεραπεία

Θετικός στον ιό του Δυτικού Νείλου βρέθηκε 70χρονος  άντρας ο οποίος νοσηλεύεται με πυρετό στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Το κρούσμα εντοπίστηκε στους Αγίους Θεοδώρους και πολλά από τα φετινά κρούσματα προέρχονται από τις εκεί  περιοχές (13 από τα συνολικά 22 φετινά είναι από το δήμο Μεγαρέων.
Δεν ξέρουμε αν στην περιοχή ολοκληρώθηκαν οι ψεκασμοί και «δεν απέδωσαν» ή αν έμειναν ημιτελείς.
Πέρσι είχαμε 48 δηλωμένα κρούσματα σε όλη την Ελλάδα με θανατηφόρα τα 5 (κυρίως ευπαθείς ομάδες). Αυτά βέβαια είναι τα επισήμως γνωστοποιηθέντα κρούσματα, γιατί τα ήπια περιστατικά δεν αναφέρονται, καθώς πολύς κόσμος, ακόμα και γιατροί, δεν αντιλαμβάνονται  ότι πρόκειται για τον ιό αυτό. Συνήθως αναφέρονται τα σοβαρά περιστατικά και όχι εκείνα με ήπια (και παραπλανητικά) συμπτώματα.
Στις 20 Ιουλίου από άποψη κρουσμάτων, η εικόνα ήταν η εξής:

 

Την επόμενη εβδομάδα δηλ. στην απογραφή της 27ης Ιουλίου, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων έγιναν 22 αλλά και πάλι δεν νοσηλεύθηκε κανείς σε ΜΕΘ

Φέτος μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί κανένας θάνατος.

Μέχρι στιγμής ο κύριος όγκος των κρουσμάτων είναι στο δήμο Μεγαρέων (13)

δύο κρούσματα στην Ταναγρα Βοιωτίας

από ένα κρούσμα εχει παρουσιασθεί:

στο κέντρο Αθηνών

στην Ηλιούπολη

στην Ελευσίνα

στην Σαλαμίνα

στην Χαλκιδα Ευβοίας

στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας

Στη Θεσσαλονίκη από ένα κρούσμα στη Χαλκηδόνα και στο Ωραιόκαστρο

Σύμφωνα με πληροφορίες και άλλες περιοχές θεωρούνται από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) επηρεαζόμενες από τη λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου περιοχές, γεγονός που θέτει σε τρόπον τινά συναγερμό και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) σε ό,τι αφορά στην αιμοληψία  από τον πληθυσμό αυτών των περιοχών.

*Στη Θεσσαλονίκη, εκτός από τη Χαλκηδόνα και το Ωραιόκαστρο, επηρεαζόμενες περιοχές είναι οι δήμοι Κορδελιού-Ευόσμου και Βόλβης.

Στην Ημαθία εκτός από τον  δήμο Αλεξάνδρειας, επηρεαζόμενος ως προς την αιμοληψία είναι και  ο δήμος Βέροιας.

Ακόμη, κρούσματα δηλώθηκαν στην Κορινθία, και συγκεκριμένα στο δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων (στους Αγίους Θεοδώρους το  πιο πρόσφατο)

Μετά τα Μέγαρα Αττικής, όπου  εμφανίστηκε προ μηνός για πρώτη φορά στην Αττική ο ιός του Δυτικού Νείλου, προσβάλλοντας τέσσερα άτομα, ένα ακόμη κρούσμα της λοίμωξης δηλώθηκε και μάλλον ο τόπος έκθεσης ήταν η  Τανάγρα Βοιωτίας. Εν συνεχεία καταγράφηκαν τρία επιπλέον κρούσματα του ιού, δύο στην Περιφέρεια Δυτικής Αττικής και ένα στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, που ήταν  και το πρώτο στην περιοχή. Έτσι, οι επηρεαζόμενες από τον ιό περιοχές της χώρας είναι πλέον τέσσερις.

Σύμφωνα με τη νέα επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο ιός του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών, έχει οδηγήσει σε νοσοκομεία με σοβαρά συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα οκτώ άτομα το τελευταίο διάστημα.

Από το σύνολο των ασθενών, οι δύο εξακολουθούν να νοσηλεύονται (εκτός Μονάδας Εντατικός Θεραπείας) ενώ οι εννέα έχουν ήδη πάρει εξιτήριο και ένας δεν νοσηλεύτηκε καθόλου.

Ο νεότερος ηλικιακά ασθενής είναι 13 χρόνων και ο μεγαλύτερος 66 χρόνων.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένουν και άλλα κρούσματα και σε άλλες περιοχές της χώρας, γνωρίζοντας πως η πορεία του ιού του Δυτικού Νείλου μόλις ξεκίνησε αλλά και ότι πρόκειται για έναν απρόβλεπτο, όπως τον χαρακτηρίζουν, ιό.

Όμως αν και πρέπει να λαμβάνονται μέτρα (εντομοαπωθητικά κ.λπ.) επειδή μπορεί ο ιός να έχει σοβαρές επιπλοκές, το σύνολο των ατόμων που νοσούν, παρουσιάζουν πολύ ήπια μορφή της νόσου. Συγκεκριμένα, το 2010 που έγινε και μεγάλη επιδημιολογική έρευνα, διαπιστώθηκε ότι σε κάθε δηλούμενο,  άρα σοβαρό κρούσμα, αντιστοιχούν περίπου 140 αδήλωτα ή ήπια.

Ο ιός σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα και παράλυση.

Πώς μεταδίδεται-Συμπτώματα

Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού -σπανίως από μετάγγιση ή μεταμόσχευση ή από τη μητερα στο έμβρυο.

Ο χρόνος επώασης, δηλαδή από το τσίμπημα μέχρι την εκδήλωση συμπτωμάτων, είναι από 2 έως 14 ημέρες. Τα συμπτώματα της σοβαρής μορφής της νόσου (εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα) μπορεί να διαρκέσουν μερικές εβδομάδες. Ομως το 80% των ατόμων που μολύνονται δεν εμφανίζει κανένα απολύτως σύμπτωμα.

Το 20% αυτών που μολύνονται με τον ιό εκδηλώνουν ήπια συμπτώματα σαν κοινής ίωσης ή «γρίπης»  όπως πολλοί χαρακτηρίζουν τις ιώσεις, χωρίς όμως καταρροή. Συνήθως παρουσιάζουν:

*πυρετό

*πονοκέφαλο

*αδυναμία

*μυοσκελετικούς πόνους

*ναυτία και εμετούς

*ενίοτε εξανθήματα

*ενίοτε διόγκωση λεμφαδένων

Αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν συνήθως μέσα σε μια εβδομάδα

Ο ένας στους εκατό παρουσιάζει τη σοβαρή μορφή της νόσου (εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα). Σε αυτή την περίπτωση τα συμπτώματα ειναι

*πονοκέφαλος

*υψηλός πυρεετος

*δυσκαμψία αυχένα

*απάθεια

*αποπροσανατολισμό

*τρέμουλο,

*μυική αδυναμία

*κώμα

Πιο ευάλωτοι είναι οι ηλικιωμένοι και όσοι βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή λόγω χρόνιων νοσημάτων.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δεν υπάρχει ούτε προληπτικό εμβόλιο ούτε ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη από τον ιό του Δ. Νείλου.

Σε περιπτώσεις με μέτρια συμπτωματολογία (όπως πυρετός, μυαλγίες, αδιαθεσία), η λοίμωξη παρέρχεται χωρίς ιδιαίτερη αγωγή. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις οι ασθενείς χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη λόγω της ανάγκης για υποστηρικτική αγωγή, όπως ενδοφλέβια χορήγηση υγρών, οξυγόνο, σε ορισμένες περιπτώσεις  ιντερφερόνη, ανοσοσφαιρίνες  και γενική νοσηλευτική φροντίδα.

Συνοπτικά, τα κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου που διαγνώσθηκαν και δηλώθηκαν στη χώρα μας, τα τελευταία έτη (2010-2017), παρουσιάζονται στον Πίνακα που ακολουθεί.

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του ΔΝ Έτος
2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016  2017
Με προσβολή του ΚΝΣ* 197 75 109 51 14 0 0  28
Χωρίς προσβολή του ΚΝΣ 65 25 52 35 1 0 0  20
Θάνατοι κρουσμάτων 35 9 18 11 6 0 0  5
Σύνολο κρουσμάτων 262 100 161 86 15 0 0  48

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here