Αλλο ένα crash test στα ελληνορωσικά- Σήμερα (πάλι) συζητείται η έκδοση του Ρώσου «Mr Bitcoin»

Σε πολιτικό ζήτημα έχει αναχθεί και η έκδοση του Ρώσου «Μr Bitcoin» που ζητείται από τρεις χώρες για ξέπλυμα χρημάτων και απάτη. Οι τρεις χώρες ατυχώς είναι η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία.

Ο ίδιος ζητεί να εκδοθεί στην πατρίδα του τη Ρωσία, αλλά μέχρι πριν απο λίγους μήνες εκεί τον ζητούσαν για απάτη αμελητέου ποσού. Μόλις εμφανίστηκαν οι Αμερικανοί ζητώντας την έκδοση για ζημία 4 δισ. δολαρίων,  τότε επανεμφανίστηκαν και οι Ρώσοι λέγοντας ότι κι εκείνοι βρήκαν στοιχεία για υπεξαίρεση σημαντικού ποσού -περίπου 750 εκατ, ρούβλια ή 10 εκατομμύρια ευρώ Και είναι μέσ’  τη μέση και οι Γάλλοι,
Ο Αλεξάντερ Βίνικ είχε συλληφθεί στην Ελλάδα, ενώ έκανε διακοπές με την οικογένειά του στην Χαλκιδική. Υποστηρίζει ότι είναι αθώος όλων των κατηγοριών.
Η πρόσφατη απόφαση για την έκδοσή του, είναι εκείνη του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, που τον «δίνει» στη Γαλλία. Κατά αυτής της απόφασης ο Βίνικ υπέβαλε ένσταση η οποία και εκδικάζεται σήμερα.
Είχε προηγηθεί η απόφαση να εκδοθεί στις ΗΠΑ, και κατόπιν ένστασής του πάλι, κλήθηκε να αποφασίσει το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης που τον στέλνει στη Γαλλία, καθότι από τη Γαλλία έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα  σύλληψης και είμαστε ως γνωστόν Ευρωπαίοι -βέβαια παρότι η δικαιοσύνη είναι ουδέτερη, στην απόφαση κάποιο ρόλο θα έπαιξε και η προσπάθεια να βρεθεί μέση λύση μεταξύ των μονομάχων ΗΠΑ και Ρωσίας που μας έχουν κάνει σάντουιτς. Επιπλέον οι Ρώσοι τον εκζητούν για απάτη, ενώ οι Αμερικανοί για ξέπλυμα χρήματος από παράνομες δραστηριότητες, ναρκωτικά κ.λπ. Θεωρητικά η Ελλάδα έχει αποδεχθεί οτι πρέπει να εκδοθεί στη Ρωσία ως προς τη συγκεκριμένη απάτη που φέρεται να διέπραξε εκεί, όμως το θέμα είναι ότι υπάρχουν και άλλα αδικήματα που κατηγορείται ότι διέπραξε σε άλλες χωρες ή σε βάρος πολιτών άλλων χωρών.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών (στο πλαίσιο της πρόσφατης κόντρας με τις απελάσεις) έθιξε και αυτό το ζήτημα, ως ένδειξη κακής πρόθεσης της Ελλάδας -επειδή δεν τον εκδίδουμε στη Ρωσία, «που είναι και η πατρίδα του»

Εις βάρος του Αλεξάντερ Βίνικ είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τη Γαλλία, καθώς περίπου 100 Γάλλοι πολίτες φέρονται ως θύματα της δράσης του. Οι γαλλικές Αρχές του καταλογίζουν ότι «ξέπλυνε» περίπου 130 εκατ. ευρώ που κατατέθηκαν στην πλατφόρμα BTC-e, προερχόμενα από κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα για τις οποίες ζητήθηκαν λύτρα σε bitcoins. Τον τελικό λόγο για την έκδοση του Βίνικ, θα έχει ο Αρειος Πάγος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here