«Αλληλεγγύη» με εκβιασμούς, τελεσίγραφα και απειλές για Grexit

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

«Για μας δεν υπάρχει λύση χωρίς το ΔΝΤ», λένε εκπρόσωποι της Καγκελαρίας και του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας την αποχώρηση των τεχνικών κλιμακίων του Ταμείου από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Επιβεβαιώνουν έτσι, την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης, ότι η «αποχώρηση» των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ από τις Βρυξέλλες και η επικοινωνιακή διαχείρισή της, εντάσσονται στη τακτική άσκησης πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει. Οπως όμως κύκλοι του Μαξίμου αλλά και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης δηλώνουν, «δεν υπάρχει πλέον Brussels Group για να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ. Η διαπραγμάτευση είναι πια, μόνο πολιτική.

«Η Γερμανική θέση δεν άλλαξε. Δουλεύουμε για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Η ευρωπαική αλληλεγγύη πρέπει όμως να συνδυασθεί με μεταρρυθμίσεις εκ μέρους της Ελλάδας, επανέλαβε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας  Στεφαν Ζάιμπερτ.

Την ίδια στιγμή, εφημερίδες που απηχούν απόψεις του διεθνούς οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου, επαναλαμβάνουν τα σενάρια της  Τετάρτης, βλέπουν χρεοκοπία στον ορίζοντα για την Ελλάδα και έξοδο από το ευρώ. Η γερμναnκή Bild επαναφέρει την συζήτηση εκεί όπου ξεκίνησε, δημοσιεύοντας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ εξετάζει σοβαρά ένα σχέδιο αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζ’ώνη, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και έλεγχοι στη διακίνηση κεφαλαίων.

Το Bloomberg, μετέδωσε επίσης ότι έχει δοθεί από την Ευρωζώνη, προθεσμία-τελεσίγραφο μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, για να καταλήξει η Ελλάδα στις προτάσεις της και να δώσει τέλος στο αδιέξοδο. Την πληροφορία επιβεβαίωσαν στη συνέχεια «ευρωπαϊκές πηγές».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου, στη χθεσινή συνάντηση του Euro Working Group ζητήθηκε από την Ελλάδα να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις έως σήμερα.«Οι φορείς χάραξης πολιτικής εξετάζουν τώρα όλα τα σενάρια εάν η Ελλάδα αρνηθεί να συμβιβαστεί, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανότητας η χώρα τελικώς να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Πιστεύω ότι μια λύση με την Ελλάδα είναι απαραίτητη», είπε  ο Πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζ.Κ. Γιούνκερ, ο οποίος πρόσθεσε ότι μακρά συζήτηση με τον έλληνα πρωθυπουργό και θα συνεχίσει να έχει τις προσεχείς ημέρες.

Για παιγνίδι ακραίας πολιτικής μιλά ο αμερικανός οικονομολόγος Τζ. Στίγκλιτς από την πλευρά της ΕΕ στην Ελλάδα και ζητά επίτευξη συμφωνίας, υπενθυμίζοντας ότι κακές εκτιμήσεις και λανθασμένοι χειρισμοί υπήρξαν και στις ΗΠΑ πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008 με ό,τι αυτό έφερε.

 

.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here