Αλλη μιά πράξη «αλληλεγγύης»: Aπέρριψε την ποσόστωση των προσφύγων η ΕΕ

Την ώρα που Ιταλία και Ελλάδα σηκώνουν το βάρος του κύματος μετανάστευσης  στη Μεσόγειο, αρκετές ευρωπαικές  χώρες είναι αρνητικές στο ενδεχόμενο αναλογικής κατανομής των προσφύγων. Οι γαλλικές αρχές μπλόκαραν την είσοδο μεταναστών από την Ιταλία, ενώ η Ουγγαρία έχει ξεκινήσει το χτίσιμο ενός φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία.

Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει συναίνεση και ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να υπάρξει συναίνεση στο θέμα της μετανάστευσης.

Ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της ανακατανομής των μεταναστών είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με τουλάχιστον το ένα τρίτο των κρατών-μελών να εμφανίζονται αντίθετες και αρκετές ακόμα να έχουν ενστάσεις.

Το σχέδιο για το μεταναστευτικό δίνει αυξημένες εξουσίες στην Frontex για την καταγραφή των μεταναστών και την απέλασή τους και επιβάλει ανακατανομή των μεταναστών στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Στη Σύνοδο Κορυφής τα κράτη-μέλη της ΕΕ αναμένεται να συμφωνήσουν στην κατανομή 40.000 μεταναστών (24.000 από την Ιταλία, 16.000 από την Ελλάδα) σε διάστημα δύο χρόνων. Πρόκειται, όμως, για σταγόνα στον ωκεανό. Όπως αναφέρει ο Guardian, περισσότεροι από 600.000 μετανάστες κατέθεσαν αίτηση για άσυλο στην ΕΕ πέρυσι.

Τα τελευταία στοιχεία από τη Frontex, αναφέρουν ότι ο αριθμός των μεταναστών αυξήθηκε από 61.500 το 2014 σε 153.000 φέτος.

«Πρώτα και κύρια πρέπει να περιορίσουμε την παράνομη μετανάστευση και αυτή θα πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας. Αυτοί που δεν ζητούν νόμιμα άσυλο, δεν έχουν καμία εγγύηση ότι θα παραμείνουν στην Ευρώπη» είπε ο Τουσκ.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here