Τι αλλάζει η επιστολή Τσίπρα- Ανατροπή της κυβέρνησης θέλουν οι εταίροι

Η επιστολή του πρωθυπουργού προς τους δανειστές, με την οποία ανατρέπονται τα έως σήμερα δεδομένα και η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται ένα μεγάλο μέρος των μέτρων που περιλαμβάνονται στη τελευταία πρόταση των θεσμών, όπως την δημοσιοποίησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ στις 28 Ιουνίου, επιχειρεί να αλλάξει άρδην όλο το πολιτικό σκηνικό.

Η αποδοχή ενός μεγάλου μέρους των προτάσεων αυτών από την ελληνική κυβέρνηση, έλεγαν πολιτικοί παρατηρητές, άσχετα με το αν γίνουν αποδεκτές ή όχι από το Eurogroup, καθιστά άνευ αντικειμένου και τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της Κυριακής για απόρριψη ή αποδοχή προτάσεων που δεν υπάρχουν στο τραπέζι επισήμως και που το μεγάλο μέρος τους έχει ήδη αποδεχθεί η κυβέρνηση ως βάση ενός προγράμματος διετούς δανεισμού από τον ESM.  Δεν αποκλείεται να υπάρξουν άμεσες εξαγγελίες από τον πρωθυπουργό  στο θέμα αυτό.

Η επίτευξη της συμφωνίας με τους θεσμούς, εάν επιτευχθεί ανοίγει νέες εξελίξεις στο εσωτερικό πεδίο. Ετσι, είναι πολύ πιθανό, εάν υπάρξει και υπογραφεί τελικά η συμφωνία, να ψηφισθεί από τη Βουλή, όπως και εάν ψηφισθεί, προκειμένου να συνεχισθεί η κάλυψη της ρευστότητας μέσω του ELA στις ελληνικές τράπεζες και αμέσως μετά το καλοκαίρι να προκηρυχθούν εκλογές που θα ξεκαθαρίσουν μια και καλή το τοπίο.

Ωστόσο, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι θεσμοί θα επιδιώξουν συμφωνία πριν το δημοψήφισμα, επιχειρώντας να αυξήσουν τη πολιτική πίεση και τον εκβιασμό στη κυβέρνηση, αφού θεωρούν ότι έχει βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση , με χειρισμούς που έτσι κι αλλιώς δεν αποδείχθηκαν και οι καλύτεροι δυνατοί.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του  γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε στη Γερμανική Βουλή, ότι οι προτάσεις Τσίπρα δεν είναι απόλυτα σαφείς και ότι έρχονται αντιφατικά μηνύματα από την Αθήνα, όσον αφορά το δημοψήφισμα. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι ίσως δεν ληφθούν σήμερα αποφάσεις παραπέμποντας για μετά το δημοψήφισμα.

Τι λέει η κυβέρνηση για τη νέα πρόταση Τσίπρα

Το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε στην δημοσιότητα την επιστολή του πρωθυπουργού, διευκρινίζοντας ότι  βασικό στοιχείο των θέσεων του πρωθυπουργού, είναι η ρύθμιση της βιωσιμότητα του χρέους.  Αναφέρουν  οι κυβερνητικές πηγές:

Η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε χθες στους θεσμούς νέα πρόταση που συνοδευόταν από επιστολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αποδέχτηκε πλήρως την πρόταση των θεσμών δεν ευσταθούν.

Η Ελληνική Κυβέρνηση κατέθεσε νέα πρόταση με σειρά τροποποιήσεων στο κείμενο των θεσμών, όπως άλλωστε έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες, στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας.

Η νέα πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης ζητά μια νέα συμφωνία που θα ρυθμίζει τα ζητήματα χρηματοδότησης μέσω του ESM , ώστε να καταστεί  βιώσιμο  το χρέος καθώς και να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική.

Συγκεκριμένα, με τη νέα πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης:

  • Διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά.
  • Αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
  • Το νέο πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις θα ψηφιστεί το φθινόπωρο του 2015.
  • Δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ για το γάλα, τα φαρμακεία, το ψωμί και τις Κυριακές.
  • Δεν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Σειρά μέτρων που προτείνουν οι θεσμοί δεν θα εφαρμοστούν άμεσα αλλά σταδιακά, ώστε η κυβέρνηση να βρει ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή τους.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here