Αλλάζει το νόμο περί δωρητών οργάνων η Βρετανία -Οσοι δεν θέλουν, θα πρέπει να το έχουν δηλώσει

Η Βρετανία σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των δωρητών οργάνων αλλάζοντας τον κανονισμό ώστε από το 2020 όλοι θα θεωρείται ότι συναινούν να γίνουν δωρητές αν δεν έχουν δηλώσει «εγκαίρως» την αντίθεσή τους.
«Θεωρούμε ότι προχωρώντας σε αυτές τις αλλαγές θα μπορούμε κάθε χρόνο να σώζουμε έως και 700 περισσότερες ζωές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τζάκι Ντόιλ-Πράις, υπεύθυνη για θέματα ισότητας και ψυχικής υγείας.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται εξαιρέσεις, όπως για τους ανηλίκους -δεν θα θεωρείται  «εικαζόμενη» η συναίνεσή τους, αλλά θα εξαιρούνται επίσης όσοι έχουν νοητική υστέρηση ή άνοια και όσοι δεν διέμεναν στο Ηνωμένο Βασίλειο για τουλάχιστον ένα χρόνο πριν από τον θάνατό τους.

Στην Ουαλία, ισχύει ήδη το σύστημα της «εικαζόμενης συναίνεσης».

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Και στην Ελλάδα ισχύει από το 2013 η «εικαζομένη συναίνεση»  αλλά καθοριστική είναι η συναίνεση της οικογένειας, που μπορεί να αρνηθεί γιατί γνωρίζει τις  επιθυμίες και το σκεφτικό του θανόντα.
*«η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του σύμφωνα με την παράγραφο 3 και κατόπιν συναίνεσης της οικογένειάς του».
*Αν ο θανών ή θανούσα είχαν κάνει αρνητική δήλωση εν ζωή, τότε δωρεά οργάνων του εκλιπόντος δεν γίνεται ακόμα και αν  η οικογένειά του το επιθυμεί.
Όμως πόσοι κάνουν επισήμως αρνητική δήλωση στην Ελλάδα, είναι άλλο θέμα. Κατά κανόνα η οικογένεια είναι εκείνη που λέει ποια ήταν κατά τη γνώμη της η άποψη του θανόντα περί αυτού.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here