Αλλαγή φρουράς στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών: O έμπιστος της Μέρκελ, Πέτερ Αλτμάγερ, προσωρινά στη θέση του Β. Σόιμπλε

Τελειώνει άμεσα η εποχή Σόιμπλε στο νευραλγικό υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα  Süddeutsche Zeitung, η καγκελάριος Ανγκελα μέρκελ αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγή φρουράς, τοποθετώντας στη θέση του Σόιμπλε, τον στενό συνεργάτης και προσωπάρχη της,χριστιανοδημοκράτη υπουργό Πέτερ Αλτμάγιερ.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ο πολιτικός του CDU θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών προσωρινά και έως ότου να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, καθώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα εκλεγεί πρόεδρος της γερμανικής Βουλής στις 24 Οκτωβρίου και πρέπει να προετοιμαστεί ως τότε για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

Ο Αλτμάγερ τον οποίο ο Economist χει χαρακτηρίσει ως τον «ισχυρότερο άνθρωπο στο Βερολίνο», κατέχει τη θέση του προσωπάρχη της Μέρκελ από το 2013. Θεωρείται φιλοευρωπαίος με μεγάλη επιρροή στο εσωτερικό του κόμματος, ανάλογη του Β. Σόιμπλε. Μόνο που ο τελευταίος απολαμβάνει και μεγάλης δημοτικότητας στη Γερμανία, γεγονός που επηρέασε την τοποθέτηση του ως επικεφαλής της Bunbdestag.

O νέος υπουργός Οικονομικών, θεωρείται έτσι πολιτικός με βαθιά επιρροή στο εσωτερικό της χώρας. Υπήρξε υπεύθυνος για τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, καθώς και για τον συντονισμό στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ο Αλτμάγeρ δεν έχει διστάσει να εκφράσει διαφορετικές απόψεις από αυτές της γερμανικής κυβέρνησης. Πρόσφατα, μάλιστα, δήλωσε ότι χρειάζεται μία καλή συνεργασία με τους Βρετανούς ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις μετά το Brexit.

Για τους Γερμανούς δεν αποτελεί μειονέκτημα το ότι δεν έχει ιδιαίτερες γνώσεις στα οικονομικά. Αλλωστε ούτε ο Σόιμπλε ήταν οικονομολόγος.

Τι είχε δηλώσει το 2011 για την Ελλάδα και το Grexit

«Η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει μόνη της αν θα αποχωρήσει ή όχι από την ευρωζώνη, ελιχε δηλώσει το 2011 ο Π. Αλτμάγερ, προειδοποιώντας ότι η χώρα δεν θα πρέπει να περιμένει νέα βοήθεια αν δεν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, περισσότερο απ’ όσο νόμιζαν κάποιοι», ανέφερε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ARD. Όπως σημείωσε, η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση των δανείων μόνο εφόσον πείσει την τρόικα ότι είναι σε θέση να διευθετήσει το χρέος της.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here