Αλλαγές Τόσκα στα ειδικά μισθολόγια των Σ.Α-Τι ισχύει-Συγκέντρωση ενστόλων

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Αλλαγές στο νέο ειδικό μισθολόγιο για τα Σώματα Ασφαλείας και τους ένστολους, έκανε  ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μετά από συνάντηση που είχε εκπροσώπους των σωματείων τους.

Παρόλα αυτά, οι ένστολοι πραγματοποιούν  το απόγευμα συγκέντρωση στην πλατεία Κολοκοτρώνη, ενώ συνάδελφοί τους συνεχίζουν την κατάληψη στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Γ. Χουλιαράκη.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο κ. Τόσκας δεν δέχτηκε την απαίτηση των συνδικαλιστών να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, ωστόσο συμφώνησε μαζί τους στην τροποποίηση ορισμένων σημείων. Τα σημεία αυτά, εκτός των άλλων, αφορούν στην κατάργηση του πλαφόν των τεσσάρων Σαββατοκύριακων, στον υπολογισμό της στρατιωτικής θητείας και του χρόνου σπουδών, στα μισθολογικά κλιμάκια, στα νυχτερινά, κά.

Σε δήλωσή του στο πρακτορείο, ο γενικός γραμματέας της ΠΟΑΣΥ Κώστας Μαλικόπουλος είπε πως οι αλλαγές αυτές αποτελούν ένα θετικό βήμα, «αλλά είναι πολλά αυτά τα οποία θίγουν τον κλάδο μας». «Εμείς επιμένουμε ότι το σωστό είναι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για ένα διάστημα και να αρχίσει ουσιαστικός διάλογος. Θεωρούμε απαράδεκτο να πηγαίνει για ψήφιση ένα τόσο σοβαρό θέμα, χωρίς να έχει ζητηθεί καν η γνώμη των εργαζομένων» πρόσθεσε.

Τι ισχύει

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μετά τις τροποποιήσεις, τα κύρια σημεία του νέου Ειδικού Μισθολογίου στα Σώματα Ασφαλείας, είναι:

 • Καμία μείωση δεν γίνεται στις ονομαστικές αποδοχές – διασφαλίζεται το επίπεδο αποδοχών του προσωπικού, αναγνωρίζεται το δύσκολο έργο τους, εξασφαλίζεται ότι απερίσπαστοι θα συνεχίσουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους.
 • Η προσωπική διαφορά είναι θεσμοθετημένη, κατοχυρωμένη και δεν έχει χρονικό περιορισμό εφαρμογής.
 • Ενσωματώνονται στο βασικό μισθό επιδόματα, κάτι που αποτελούσε αίτημα επί σειρά ετών των συνδικαλιστικών ενώσεων.
 • Υπάρχουν προβλέψεις επιδομάτων ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας, οικογενειακής παροχής και θέσης ευθύνης, όπως και πρόβλεψη επιπρόσθετων αποζημιώσεων για εργασία πέραν του πενθημέρου.
 • Υπάρχει πρόβλεψη για επιδόματα αναπηρίας και κινδύνου, διατηρείται το επίδομα τροφής στους δοκίμους.
 • Διατηρείται ο υπολογισμός του χρόνου στρατιωτικής θητείας και χρόνου φοίτησης στα ΑΕΙ για όσους το είχαν κατοχυρώσει μέχρι 31/12/2016.
 • Διατηρείται το επίδομα για υπερωριακή απασχόληση όλα τα Σαββατοκύριακα.
 • Καταργείται η αναστολή των μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών (που ίσχυαν μέχρι 31/12/2018).
 • Βελτιώνεται η αποζημίωση για τη νυκτερινή εργασία (χωρίς τον κατώτατο περιορισμό των 488 ωρών).
 • Διατηρείται το επίδομα για τους υπηρετούντες στα ΑΤ Κακαβιάς και Κρυσταλλοπηγής.
 • Διατηρείται το επίδομα του προσωπικού Εσωτερικών Υποθέσεων, ΕΚΑΜ, ΕΜΑΚ, ΜΑΤ, Πυροτεχνουργούς κλπ.
Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here