Αλλο ένα «όχι» της ελληνικής δικαιοσύνης στην έκδοση τριών Τούρκων

Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών απέρριψε και το δεύτερο αίτημα της εισαγγελίας της Κων/πολης για έκδοση στη Τουρκία των Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Η απορριπτική απόφαση αφορά τους 3 από τους 8 συνολικά στρατιωτικούς, με το ίδιο σκεπτικό ότι δηλαδή κινδυνεύουν βάσιμα να μην τύχουν δίκαιης δίκης στη Τουρκία, αν εκδοθούν. Το Συμβούλιο δέχθηκε την εισήγηση της εισαγγελέως, η οποία αναφέρθηκε στη δεσμευτικότητα της απόφασης του Αρείου Πάγου τον Ιανουάριο, με την οποία απορρίφθηκε το πρώτο αίτημα των τουρκικών αρχών.

Η εισαγγελική λειτουργός είχε υποστηρίξει ότι «για τα ίδια περιστατικά έχει υποβληθεί προηγούμενο αίτημα, επί του οποίου εκδόθηκαν οι αποφάσεις του Εφετείου, που επικυρώθηκαν από τον Άρειο Πάγο. Πρόκειται για τις ίδιες ακριβώς αξιόποινες πράξεις όπως στο προηγούμενο, ενώ έχει προστεθεί η πρόκληση ζημίας σε δημόσια περιουσία που εκτιμώ ότι αναφέρεται στα ίδια πραγματικά περιστατικά».

«Υπάρχει ενδεχόμενο να συλληφθούν και να δικαστούν από δικαστήρια, χωρίς τα εχέγγυα μιας δίκαιης σημείωσε η εισαγγελέας. «Ενδέχεται να υποβληθούν σε βασανιστήρια και να δεχθούν απάνθρωπη συμπεριφορά» συμπλήρωσε θυμίζοντας το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής.

Νωρίτερα, οι τρεις τούρκοι αξιωματικοί υποστήριξαν ότι στη χώρα τους τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο, μετά το δημοψήφισμα. Ανέφεραν ότι δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην Τουρκία, καθώς φοβούνται ότι θα υποστούν βασανιστήρια.

Πληροφορίες φέρουν να έχει παραταθεί για ακόμη ένα τρίμηνο η διοικητική κράτηση και των οκτώ αξιωματικών στο πλαίσιο της διαδικασίας του ασύλου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here