Αλίκη Αλιφέρη: Έρωτες στο Τμήμα Εγκλημάτων

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Μοιραίοι έρωτες που οδηγούν σε προσωπική έκρηξη,στην καταστροφή ή στην αλλαγή ζωής. Όλα ξεκινούν με μια απλή παρακολούθηση, την οποία θα ακολουθήσει ντόμινο αινιγματικών εγκλημάτων, κρυφών ερωτικών σχέσεων και μια δυνατή έλξη, που θα επηρεάσει καθοριστικά τη ζωή του Σάββα Καλλίνη, αστυνομικού στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής. Οι καταστάσεις που θα αντιμετωπίσει ο τριαντάρης αξιωματικός θα τον κάνουν α επανεκτιμήσει έννοιες όπως έρωτας, αγάπη, φιλία, παρανομία, τιμωρία.

Η Αλίκη Αλιφέρη γεννήθηκε στην Αθήνα. Ο πατέρας της, Τζανής Αλιφέρης, ήταν φωτο γράφος, οπερατέρ και κινηματογραφικός παραγωγός. Η μητέρα της, Ιωάννα, γραμματέας στο Αναμορφωτικό Κατάστημα Αρρένων Κορυδαλλού. Τελειώνοντας το σχολείο, παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου σαν ακροάτρια. Πριν τελειώσει η σχολική χρονιά, έφυγε για τη Γερμανία, όπου γράφτηκε στη φιλολογική σχολή του πανεπιστημίου του Μονάχου, με δευτερεύουσες σπουδές: Ιστορία Θεάτρου και Δημοσιογραφία. Παράλληλα με τις σπουδές, εργάστηκεσαν ελεγκτής κινηματογραφικών κοπιών (celluloid) σε διάφορα εργαστήρια, όπως της Bavaria Film, Arnold und Richter, ConstantinFilm AG, Globus-Film. Γυρίζοντας στην Αθήνα,απασχολήθηκε για λίγο στις εκδόσεις.

-Από πού εμπνευστήκατε την ιδέα του βιβλίου που κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Ωκεανός;

Από δυο δυνατούς ανθρώπους που γνώρισα κάποτε. Έναν άντρα, ο οποίος πάλευε να τελειώσει τις σπουδές, ενάντια στις οικογενειακές δυσκολίες και τις επιβαρυντικές συνθήκες της εργασίας του. Και μία νέα γυναίκα, που λίγο πριν τον γάμο ανακάλυψε την πλάνη του έρωτά της.

-Mε τραύματα… οι ήρωές σας.

Το κεντρικό πρόσωπο του βιβλίου είναι ο Σάββας Καλλίνης, πρώην φοιτητής της Ιατρικής και νυν αστυνομικός στο τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής. Παρά το τραυματικό γεγονός της εγκατάλειψης των σπουδών λόγω σοβαρών οικογενειακών προβλημάτων, καταφέρνει να προσαρμοστεί στην αλλαγή του επαγγελματικού του προσανατολισμού και να κερδίσει την εκτίμηση των ανωτέρων του. Εκεί που νομίζει ότι έχει ισορροπήσει τις ανάγκες του, γοητεύεται από μια δυνατή γυναίκα, την Αύρα Νέσσου. Ένα πλάσμα από αλλιώτικο κόσμο, που βάζει διαφορετικές προτεραιότητες από τις δικές του. Ο χαρακτήρας της, ο έρωτάς της, η γλώσσα που χρησιμοποιεί και τα ενδιαφέροντά της θα επηρεάσουν μοιραία τις μελλοντικές αποφάσεις του Σάββα Καλλίνη.

-Το βιβλίο σας έχει πλοκή και έρωτα συνάμα;

Το μυθιστόρημα μπορεί να χαρακτηριστεί «Νουάρ» Ερωτικό-Αστυνομικό, αφού διατρέχεται από ανατρεπτικούς έρωτες που φτάνουν στα άκρα. Περιέχει πέντε υποθέσεις φόνων, τις οποίες αναλαμβάνει να εξιχνιάσει ο Σάββας Καλλίνης με την ομάδα του. Υποθέσεις φορτισμένες από επικίνδυνες σχέσεις, θυσίες και εκδίκηση. Παράλληλα, ο Σάββας παλεύει με τη δική του αυτογνωσία και την κατάκτηση της αινιγματικής Αύρας Νέσσου.

– Αν έπρεπε να χαρακτηρίσετε τον εαυτό σας ως συγγραφέα σε κάποιον που δεν σας γνωρίζει, τι θα του λέγατε;

Μου πέφτει δύσκολο να μιλήσω για τον εαυτό μου σε κάποιον που δεν κοιτώ στα μάτια. Γι’ αυτό, θα παρακαλούσα να με διαβάσει και, ακόμα καλύτερα, να μου πει τη γνώμη του/της.

-Πηγή έμπνευσης η καθημερινότητα που ζούμε;

Γράφω απο μια απερίγραπτη εσωτερική ανάγκη που εκφράζεται στην παρατήρηση γεγονότων που συμβαίνουν γύρω μου και ανθρωπίνων συμπεριφορών που εξάπτουν το ενδιαφέρον μου. Εμπειρίες, τις οποίες η φαντασία αναπτύσσει σε αισιόδοξο μυθιστόρημα, αντίβαρο στην καθημερινή σκληρότητα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here