Άλφα βήτα: Ας μιλήσουμε για δικαιώματα πολιτικά και πολιτισμένα

 

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Καλή η μικροαστική λατρεία στη κραυγαλέα σαχλαμάρα και τις υπέρ-επαναστατικές φαντασιώσεις, ακόμα καλύτερη όμως η στοιχειώδης (minimum) πολιτική μόρφωση, η άλφα βήτα διάολε.

Λάβετέ την όπως σε δελτίο τύπου της τη διατυπώνει η εθνική συνομοσπονδία ατόμων με αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ), και αν έχετε καμιά αντίρρηση ξαναγραφείτε στο δημοτικό σχολείο όμως εμάς μη μας απασχολείτε.

Την αντιγράφουμε για όσους/όσες ενδιαφέρονται να τη ξέρουν – όσοι και όσες έχετε την οποιαδήποτε αντίρρηση μπορείτε να ξαναγραφείτε στο δημοτικό σχολείο όμως εμάς μη μας απασχολείτε – από το σχετικό με την υπόθεση της επίθεσης κατά του υποψήφιου ευρωβουλευτή (με το συντηρητικό κόμμα ΝΔ) κινητικά αναπήρου Στέλιου Κ. εκ μέρους του αναπληρωτή υπουργού υγείας στη νυν κυβέρνηση των Ελλήνων, δελτίο τύπου της συνομοσπονδίας:

Ας γίνει επιτέλους αντιληπτό ότι όταν αναφερόμαστε στα άτομα με αναπηρία, αναφερόμαστε σε μια από τις ομάδες του πληθυσμού που αποτέλεσε και αποτελεί από τα πρώτα και τα μεγάλα θύματα της κρίσης. Και που βιώνουν ανισότητες αποκλεισμό και φτώχεια ακόμη και σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας και ανάπτυξης.

Ο κ. Πολάκης στην αρχική του δήλωση δεν άσκησε «κριτική» επί των πολιτικών θέσεων που εξέθεσε άστοχα και λανθασμένα ο κ. Κυμπουρόπουλος, αλλά επέκρινε ουσιαστικά τον δεύτερο γιατί έκανε χρήση της νομοθεσίας που θεσπίστηκε έπειτα από μεγάλους αγώνες του αναπηρικού κινήματος το 2001 και τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε το 2006, το 2013, το 2016 και το 2019. Δηλαδή από όλες τις κυβερνήσεις της τελευταίας 20ετίας. Εκεί εμπεριέχεται ο ρατσιστικός λόγος αλλά και από τις δηλώσεις και τα σχόλια που ακολούθησαν σε διαδίκτυο και ΜΜΕ.

Σε ότι αφορά τον υποψήφιο κ. Κυμπουρόπουλο, η ΕΣΑΜΕΑ διαφωνεί πλήρως με την τοποθέτησή του. Ασφαλώς τα άτομα με αναπηρία θέλουν μοριοδότηση και επιδόματα και έχουμε αγωνιστεί για αυτά. Ασφαλώς ζητάμε τόσο την βελτίωση όσο και την αύξησή τους και αγωνιζόμαστε για αυτό. Ασφαλώς αγωνιζόμαστε για την ενδυνάμωση των πολιτικών προστασίας για την αναπηρία, ειδικά σε καιρούς κρίσης, είτε αφορούν εισοδηματικά μέτρα, μέτρα ένταξης στην εργασία, προσβασιμότητας κλπ.

Αυτά είναι που χαρακτηρίζουν μια χώρα αναπτυγμένη ως προς τις πολιτικές της για τα άτομα με αναπηρία. Για αυτό συνιστούμε σε όλους ειδικά που εκτίθενται στην κρίση των πολιτών αυτές τις ημέρες να είναι προσεχτικοί. Ο χρόνος θα δείξει ποιες από τις δηλώσεις αυτών των ημερών είναι υποκριτικές ή πραγματικές.

Καλούμε όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις και όλους τους πολίτες, με εφαλτήριο αυτή την υπόθεση, να μιλήσουμε για δικαιώματα, να συζητήσουμε για τη διεύρυνσή τους: στην εργασία, την υγεία, την εκπαίδευση. Ας μιλήσουμε πολιτικά και πολιτισμένα, ας προκρίνουμε λύσεις σε προβλήματα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here