Αλέξης Τσίπρας: Εχουν ξεγάψει την Ηλεία-Αν δεν δώσουμε προοπτική στους νέους δεν θα σηκώσουμε κεφάλι

Eυρύ διάλογο για τις ανησυχίες, τα προβλήματα και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι νέοι στο νομό Ηλείας την επόμενη ημέρα από την πανδημία είχε το απόγευμα της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας.

Το πρωί, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενημερώθηκε για όλα τα φλέγοντα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ηλεία έχοντας σειρά συναντήσεων με αιρετούς, αγρότες και επαγγελματίες.

«Το ερώτημα είναι αν θα μπορέσεις να μείνεις ως αγρότης στην πατρίδα σου και να έχεις προοπτική. Αυτή είναι η μεγάλη συζήτηση για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ακούγοντας τον 23χρονο αγρότη που καλλιεργεί ελιές και ντομάτες, ο οποίος νωρίτερα εξέφρασε τη δική του ανησυχία για το μέλλον.

Κραυγή αγωνίας εξέπεμψαν και οι νέοι φοιτητές, ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι οποίοι είχαν συζήτηση με τον Αλ. Τσίπρα.

Τσίπρας
Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία
Τσίπρας
Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

«Αυτό που πρέπει να σχεδιάσουμε το επόμενο διάστημα είναι μια πολιτική που θα αφορά στους νέους ανθρώπους είτε αυτοί σπουδάζουν, είτε επιχειρούν, είτε βγαίνουν στην παραγωγή. Εκεί είναι το μέλλον της χώρας και αυτή είναι η πιο δύσκολη εξίσωση για το μέλλον.

» Εκεί πρέπει να ρίξουμε το βάρος. Αν δεν δώσουμε προοπτική στη νέα γενιά στους νέους ανθρώπους, δεν θα μπορέσουμε να σηκώσουμε κεφάλι», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τσίπρας
Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία
Τσίπρας
Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Όπως εξήγησε ο ίδιος αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα όπως και το ζήτημα της ανεργίας.

«Εδώ υπάρχει ένας κίνδυνος εκτόξευσης της ανεργίας μες στο 2022 ανεξαρτήτως του αν θα έχουμε θετικούς ή μη ρυθμούς ανάπτυξης και ο άλλος κίνδυνος είναι να υπάρξει μια μεγάλη αναδιάρθρωση, μια ραγδαία αναδιάρθρωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Δηλαδή να μην αντέχουν επιχειρήσεις μικρές και μεσαίες σε όλους τους κλάδους και να αντικαθίστανται από αλυσίδες», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι αυτό θα συμβεί αν δεν υπάρξει ρύθμιση του πανδημικού χρέους, δηλαδή των χρεών που συσσωρεύτηκαν στις επιχειρήσεις εξαιτίας της πανδημίας αλλά και της αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος να στηρίξει με δανειοδοτήσεις τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία
Τσίπρας
Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

«Είναι ζωτικής σημασίας η ρύθμιση του πανδημικού χρέους αν θα κληθούν από Σεπτέμβρη να τα επιστρέψουν τις προκαταβολές, και ταυτόχρονα να πληρώσουν φόρουςΕΝΦΙΑ και επιταγές.

» Εμείς καταθέσαμε πρόταση για την ρύθμιση του πανδημικού χρέους, τουλάχιστον εκείνου που αφορά τους φόρους και τα ασφαλιστικά ταμεία, αντίστοιχη με αυτή που είχαμε κάνει ως κυβέρνηση. Δηλαδή γενναίο κούρεμα 40-60% και το υπόλοιπο να μπει σε ένα μεγάλο βάθος χρόνου 120 και πλέον δόσεων», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τσίπρας
Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία
Τσίπρας
Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

«Ακούω ότι το απορρίπτουν ως λογική ότι υπάρχει «ηθικός κίνδυνος». Τι ηθικός κίνδυνος είναι; Δεν έκλεισαν από επιλογή. Κλείσανε με κυβερνητική εντολή» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Νωρίτερα ο ίδιος είχε συνάντηση – ενημέρωση και από τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο του Πύργου. Όπως εξήγησε η πρόεδρος των εργαζομένων, το εν λόγω νοσοκομείο, το οποίο αποτελεί τον βασικό πυλώνα παροχής υπηρεσιών υγείας για 160.000 πολίτες, βρίσκεται σε αφόρητη πίεση τον τελευταίο χρόνο λόγω covid αφού όπως εξήγησε πέραν όλων των άλλων έχουν παραιτηθεί 15 ιατροί και το επόμενο διάστημα αποχωρούν άλλοι πέντε λόγω συνταξιοδότησης.

Εχουν ξεγράψει την Ηλεία

«Ο νομός Ηλείας είναι ξεγραμμένος από τον χάρτη για την σημερινή κυβέρνηση» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την σύσκεψη που είχε με τους δημάρχους στο πλαίσιο της περιοδείας του στο νομό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΣΙΠΡΑΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

«Σχέδιο Ελλάδα +» / Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τους πολλούς

Αλέξης Τσίπρας Ηλεία

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού ενημερώθηκε για όλα τα φλέγοντα ζητήματα από τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με κυρίαρχο το ζήτημα που προέκυψε πρόσφατα με την κατάργηση των δύο πανεπιστημιακών σχολών του νομού δεσμεύτηκε ότι «τα σχέδια αυτά ακόμη κι αν σε πρώτη φάση υλοποιηθούν, πολύ σύντομα θα καταργηθούν από μία προοδευτική κυβέρνηση που θα βάλει σε προτεραιότητα το δίκιο και κυρίως το όφελος και το συμφέρον της κοινωνίας και των πολιτών και όχι τα συμφέροντα μιας μικρής ολιγαρχίας».

Τσίπρας ηλεία

Με αφορμή την προώθηση των αλλαγών στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια εν μέσω πανδημίας, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προχωρά σε αλλαγές στην Παιδεία εν μέσω πανδημίας για να ευνοήσει ξεκάθαρα τα ιδιωτικά κολέγια, μειώνοντας κατά το ένα τρίτο τον αριθμό των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

«Φέτος που τα παιδιά μας δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις κάτω από συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης εξαιτίας της πανδημίας, θα βρεθούν να ανταγωνίζονται σε δυσμενέστατες συνθήκες, καθώς περίπου 25.000-30.000 εξ’ αυτών, που θα μπορούσαν να είχαν εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, προσθέτοντας πως μέσα σε αυτές τις συνθήκες ήδη κλείνουν πανεπιστημιακά τμήματα στην περιφέρεια, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να στερούνται του ευεργετήματος της παρουσίας σχολών και φοιτητών.

Τσιπρας Ηλεία

«Βεβαίως» κατέληξε ο κ. Τσίπρας «όλα αυτά γίνονται για έναν στόχο. Προκειμένου να ευεργετηθούν τα ιδιωτικά κολέγια και να υπάρξει αυξημένη πελατεία». Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε «πρώτο θύμα αυτής της στρατηγικής» το νομό Ηλείας, στον οποίον κλείνουν δύο πανεπιστημιακά τμήματα, αυτό της Μουσειολογίας στον Πύργο και της Γεωπονίας στην Αμαλιάδα.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι σε αυτά προστίθεται και η «παντελής αδιαφορία της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη Δυτική Ελλάδα και ιδιαίτερα το Ν. Ηλείας, όπου παρέλαβε το 2019 συμβάσεις ολοκληρωμένες και εργοτάξια σε λειτουργία για το δρόμο Πάτρα-Πύργος και σήμερα είναι στις καλλένδες και δεν θα ολοκληρωθεί ούτε σε πέντε χρόνια».

Σημείωσε ότι αν σε όλα αυτά προστεθεί και «η απαξίωση των δομών δημόσιας υγείας και η συνολικότερη απαξίωση της περιοχής, τότε αντιλαμβάνεται κανείς πως για τη σημερινή κυβέρνηση, ο Ν. Ηλείας είναι ξεγραμμένος απ’ τον χάρτη, όπως ξεγραμμένοι είναι και οι πολίτες εκείνοι που ζουν απ’ το μόχθο και τη δημιουργικότητα τους, αλλά δεν περιλαμβάνονται στα σχέδια της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη που είναι να ευνοήσει μονάχα συμφέροντα είτε στο χώρο της οικονομίας είτε στο χώρο της παιδείας».

«Ξεχείλισε η οργή – Τέλος η ανοχή»

Νωρίτερα κατά την διάρκεια της σύσκεψης οι δήμαρχοι του νομού περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί με τις αλλεπάλληλες αποφάσεις της κυβέρνησης που υποβαθμίζουν τον νομό.

Τσίπρας Ηλεία

Μεταξύ άλλων οι τοπικοί άρχοντες χαρακτήρισαν το ζήτημα με το κλείσιμο των σχολών Μουσειολογίας του Πύργου και της σχολής Γεωπονίας της Αμαλιάδας, ως την σταγόνα που ξεχείλισε την οργή και την ανοχή των κατοίκων. «Βεβαίως υπάρχει το υπόβαθρο της αγανάκτησης για τον δρόμο Πάτρας-Πύργου που το ακούμε και σαν τον ορίζοντα φεύγει και δεν φτάνουμε ποτέ, καθώς και το μεγάλο θέμα με την διάλυση των νοσοκομείων» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πύργου, κ. Αντωνακόπουλος, εξηγώντας πως το νοσοκομείο της Αμαλιάδας δεν λειτουργεί ενώ το νοσοκομείο του Πύργου λειτουργεί κάτω από επικίνδυνες συνθήκες και τονίζοντας ότι πρόσφατα κατέθεσε στην Δικαιοσύνη για το ζήτημα αυτό.

τσιπρας ηλεία

«Δεν μπορεί η κυβέρνηση να απαξιώνει έναν ολόκληρο νομό, αιρετούς εκπροσώπους ανεξαρτήτως πολιτικής και κομματικής τοποθέτησης, εκπροσωπείτε τους δημότες σας που δικαίως προσδοκούν αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση της περιοχής», είπε στους αιρετούς. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι αιρετοί είχαν ζητήσει να τον δουν στο γραφείο του στη Βουλή όμως εκείνος θεώρησε σκόπιμο να έρθει ο ίδιος στο νομό, καθώς «τα προβλήματα στο Ν. Ηλείας είναι εδώ και πολύ καιρό συσσωρευμένα και οξύνονται και κρίνω σκόπιμη την παρουσία γιατί πρέπει αυτά να αναδειχθούν». Είπε ότι «συνολικά η Δυτική Ελλάδα αντιμετωπίστηκε πολλές φορές ως ο φτωχός συγγενής. Ο κόμπος όμως φτάνει στο χτένι κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας…».

Αναφορικά με τα θέματα των τμημάτων και τον δρόμο Πάτρα-Πύργος, σημείωσε ότι «δεν είναι ζήτημα Κεραμέως και Καραμανλή» αλλά «ζήτημα Μητσοτάκη» και «πρέπει να δώσει απαντήσεις εκείνος για την υποβάθμιση που βιώνετε». «Δεν ζητώ απαντήσεις από την κ. Κεραμέως ούτε τον κ. Καραμανλή, ζητώ απαντήσεις απ’ τον κ. Μητσοτάκη», τόνισε, επισημαίνοντας ότι σήμερα είναι η τρίτη φορά που κατατίθεται η επίκαιρη ερώτηση του προς τον πρωθυπουργό για την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια «που θα στείλει εκτός 25.000 μαθητές». Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης «δεν ήρθε την πρώτη φορά, δεν ήρθε τη δεύτερη φορά, είναι η τρίτη Παρασκευή, θα τον περιμένω στη Βουλή, πρέπει να έρθει να δώσει απαντήσεις και θα του ζητήσω να δώσει απαντήσεις και για την Αμαλιάδα και να μην κρυφτεί πίσω από την δικαιολογία του πανεπιστημίου Πατρών γιατί δεν μπορεί μια ολόκληρη περιοχή να υποβαθμίζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει «να παρθεί πίσω η απόφαση για τη ‘μεταρρύθμιση’, τουλάχιστον να παγώσει» καθώς «δεν μπορεί μέσα σε μια χρονιά πανδημίας, τόσο μεγάλης πίεσης για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, να αποφασίζεται η περικοπή του 1/3 των εισακτέων». «Να παγώσει για φέτος και ας δούμε τι θα γίνει από του χρόνου. Να ανοίξουν οι σχολές κανονικά, να εισάγουν τους φοιτητές που εισήγαγαν και πέρυσι και μέσα από αυτό το πάγωμα των διαδικασιών να παγώσει και η διαδικασία της απόφασης του Πανεπιστημίου Πατρών ώστε να δούμε μέσα από ουσιαστική διαβούλευση ποιο είναι το μέλλον της περιοχής και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον τόπο μας».

Σχολίασε ότι τέτοια μείωση εισακτέων δεν θα έχει γίνει ποτέ από την ίδρυση των ελληνικών πανεπιστημίων και πως αυτό θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις οικογένειες τους που θα αναζητούν κολλέγιο μέσα ή έξω απ’ τη χώρα, αλλά και τεράστιο πρόβλημα στη βιωσιμότητα σε σειρά από τμήματα σε περιφερειακές σχολές. «Για να διευκολυνθεί αυτή η στρατηγική η κυβέρνηση αποφάσισε από φέτος να κλείσει τα τμήματα του Πύργου και της Αμαλιάδας», είπε, συμπληρώνοντας πως αυτό έρχεται να προστεθεί και στην εδώ και δύο χρόνια απόφαση να μην ανοίξει, όπως είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το τμήμα ΤΕΦΑ στον Πύργο, κάτι που σημαίνει, όπως είπε, «μελλοντική προοπτική υποβάθμιση της περιοχής».

τσιπρας Ηλεία

Ο Αλέξης Τσίπρας, που έφτασε στον Πύργο λίγο μετά τις 11 το πρωί, έγινε δεκτός με χειροκροτήματα, ενώ πολίτης του πρόσφερε ένα γαρύφαλλο. Συνομίλησε με αρκετούς πολίτες και καταστηματάρχες της πλατείας Δικαστηρίων και της Κεντρικής Πλατείας, κατά τη διάρκεια της βόλτας που πραγματοποίησε, συνοδευόμενος από στελέχη του κόμματος του και τον βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανό. Πολλοί του έθεσαν τα ζητήματα, που απασχολούν τον νομό, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί, που του είπαν να δεσμευτεί ότι όταν εκλεγεί πρωθυπουργός θα καταργήσει το εργασιακό νομοσχέδιο, που φέρνει προς ψήφιση η Νέα Δημοκρατία. «Δυστυχώς ο νομός Ηλείας είναι ξεχασμένος από τους σημερινούς κυβερνήτες. Είναι δυστύχημα, γι’ αυτό ήρθα, για να αναδείξω τα προβλήματα» τους απάντησε.

 

Επίσης, αναφέρθηκε στην υποστελέχωση  των μονάδων υγείας της Ηλείας και στα προβλήματα, που οξύνθηκαν λόγω της πανδημίας, αφού στο νοσοκομείο Πύργου μετά την παραίτηση 3 παθολόγων, έχει μείνει μόνο ο διευθυντής της παθολογικής κλινικής και καθημερινά πηγαινοέρχονται παθολόγοι από τα νοσοκομεία της Πάτρας για να καλυφθούν οι εφημερίες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here