Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι μόλις ο δεύτερος πρώην πρωθυπουργός απο το 1974 μέχρι σήμερα που θα ηγηθεί του κόμματος του και της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά απο εκλογική ήττα και δεν θα παραιτηθεί.

Ο πρώτος ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου που έχασε την πρωθυπουργία μετά απο οχτώ χρονια τον Ιούνιο του 1989 αλλά παρέμεινε  αρχηγός του ΠΑΣΟΚ του και της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι το 1993, που κέρδισε ξανά τις εκλογές και ξανάγινε πρωθυπουργός.
Ας δούμε τί είχαν κάνει οι άλλοι πρωθυπουργοί μετά από ήττα στις εκλογές:

1. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πρωθυπουργός απο το 1974 μεταπήδησε το 1980 στην προεδρία της Δημοκρατίας  κι έτσι απέφυγε την αναμέτρηση με τον Ανδρέα Παπανδρέου που κέρδισε τις εκλογές του 1981 . Το πικρό ποτήρι της μεγάλης ήττας το ήπιε ο  διάδοχός του Κ. Καραμανλή Γεώργιος Ράλλης, τον οποίο διαδέχτηκε μετά στην ηγεσία της Ν.Δ και είχε ηγηθεί της αντιπολίτευσης ο Ευάγγελος Αβέρωφ. Ο Ανδρέας παρέμεινε στην πρωθυπουργία μέχρι το 1989, αφού είχε ξανακέρδισει  τις εκλογές το 1985.

2. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός το 1990 και μετά του την ήττα απο τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1993 παραιτήθηκε απο πρόεδρος της Ν.Δ και τον διαδέχτηκε ο Μιλτιάδης Εβερτ.

3. Ο Κώστας Σημίτης (1996-2004) είχε παραιτηθεί απο την προεδρία του ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο του του 2004. Παρέμεινε πρωθυπουργός μέχρι τις εκλογές αλλά το ΠΑΣΟΚ το οδήγησε στις κάλπες και στην ήττα απο τον Κωστα Καραμανλή τον Μάρτιο του 2004 ο Γιώργος Παπανδρέου.

4. Ο Κώστας Καραμανλής έχασε τις εκλογές τον Οκτωβριο του 2009 απο τον Γ. Παπανδρέου και το ίδιο βράδυ ανακοίνωσε την παραίτησή του και απο την προεδρία της Ν.Δ. Τον διαδέχτηκε δύο μηνες μετα ο Αντωνης Σαμαράς μετά τις εσωκομματικές εκλογές και τη νίκη του επί της Ντόρας Μπακογιάννη.

4. Ο Γιώργος Παπανδρέου που έγινε πρωθυπουργός το 2009  αναγκάσθηκε σε παραίτηση λόγω του πρώτου μνημονίου τον Νοέμβριο του 2011 και σχηματίσθηκε η κυβέρνηση Παπαδήμα (ΠΑΣΟΚ,Ν.Δ ΛΑΟΣ).

5. Ο επόμενος εκλεγμένος το 2012 πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς έχασε τις εκλογές τον Ιανούρίο του 2015 απο τον Αλέξη Τσίπρα και παραιτήθηκε αμέσως απο την προεδρία της Ν.Δ . Τον διαδέχτηκε ο Ευαγγελος Μειμαράκης που σηκωσε το βάρος της αντιπολίτευσης τότε και αυτόν τον διαδέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν τρεις μήνες μετά την δεύτερη ηττα της Ν.Δ τον Σεπτέμβριο του 2015  εκλεχτηκε αρχηγός της.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here