Αλέξανδρος Ασωνίτης: Στην Ανοιχτή Τέχνη στο Σύνταγμα

Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Η σχολή σεμιναρίων Ανοιχτή Τέχνη (Σύνταγμα, Φιλελλήνων και Ναυάρχου Νικοδήμου 2)  ξεκίνησε φέτος τις δραστηριότητές της με μιαν ομολογουμένως εντυπωσιακή εκδήλωση: Μια βραδυά τιμής στον Γιώργο Σκούρτη. Με ομιλητές τους Κώστα Γεωργουσόπουλο, Γιώργο Αρμένη (δεν ήρθε) και τον Παναγιώτη Μέντη. Ακούστηκαν σοβαρά και ενδιαφέροντα πράγματα για τον Σκούρτη, αλλά η μεγάλη στιγμή ήταν όταν ο Τάκης Χρυσικάκος διάβασε αποσπάσματα από το άπαιχτο αριστούργημα του Σκούρτη: «Υπόθεση ΚΚ» (Υπόθεση Κώστα Καραγιώργη). Ήταν  συγκλονιστικό, να ακουστεί ένα έργο που, όπως έχει γράψει  ο συγγραφέας του, «απαγόρευε» εμμέσως το ΚΚΕ και δεν έχει ανέβει ποτέ από το 1978 μέχρι σήμερα!  Καθηλωτικός ο Τάκης Χρυσικάκος, διάβασε  τρεις μονολόγους απ’ το έργο, στους οποίους «μιλούσε» ο Κώστας Καραγιώργης, που δολοφονήθηκε στις εσωκομματικές εκκαθαρίσεις το 1954 και το πτώμα του δεν βρέθηκε ποτέ. 

       Ο συντονιστής της Ανοιχτής Τέχνης Αλέξανδρος Ασωνίτης, επιστήθιος φίλος του Σκούρτη, μας μιλάει για την βραδυά και για τα σεμινάρια της Ανοιχτής Τέχνης:

-Με τον Γιώργο είμαστε φίλοι απο το 2002, από το Global Novel (εκδ. Καστανιώτη) και ήθελα να τιμήσω το θεατρικό του έργο του που ανανέωσε το ελληνική δραματουργία. Ο Γιώργος υπήρξε επίσης σημαντικός στιχουργός (Μετανάστες, Μπήκαν στην πόλη οι εχθροί, κα) και διαίτερος πεζογράφος, με προφορικό, αναγνωρίσιμο στυλ. Στην πρόσκλησή μας ανταποκρίθηκαν αμέσως οι Κώστας Γεωργουσόπουλος, Παναγιώτης Μέντης, Τάκης Χρυσικάκος κι ο Γιώργος  Αρμένης που επέλεξε να ακυρώσει την τελευταία στιγμή.  Τον θυμάμαι πέρσι, στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις να εμφανίζεται παντού για τον Σκούρτη.

    -Αποζημίωσε όμως ο Χρυσικάκος.

Και με το παραπάνω. Θα ανεβάσουμε όλη την ανάγνωση στο you toube της Ανοιχτής Τέχνης να θαυμάσουν οι θεατές θεατρική ανάγνωση-ερμηνεία από τον Χρυσικάκο και να ακούσουν ένα σπάνιο έργο, το Υπόθεση ΚΚ, που εύχομαι να πάρουν κάποιος / κάποιοι την απόφαση και να το κάνουν θέατρο, γιατί θέατρο είναι.

   -Ας ελπίσουμε να πραγματοποιηθεί η ευχή σας. Πως πετυχαίνει η Ανοιχτή Τέχνη και εντυπωσιάζει κάθε χρόνο με τις εκδηλώσεις και τους εισηγητές της;

-Ευχαριστώ για τα λόγια σας. Νομίζω επειδή δεν επαναπαυόμαστε στα όσα έχουμε κάνει στα εφτά χρόνια της λειτουργίας μας. Και ως προς τις εκδηλώσεις και ως προς τα σεμινάρια μας.

   -Φέτος ποιοι διδάσκουν;

-Μας εμπιστεύθηκαν σπουδαίες προσωπικότητες και φέτος. Η Αγγελική Παπαθεμελή στην υποκριτική, η ιστορικός τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου στην επιμέλεια Εκθέσεων, η αρχαιολόγος και συγγραφέας Κατερίνα Σέρβη στην Αρχαιολογία. Ο Δημοσθένης Γαλλής στην φωτογραφία,   Ο Γιώργος Σκεύας στο ντοκιμαντέρ και στην σκηνοθεσία θεάτρου, να του ευχηθούμε  καλή επιτυχία στο Θάνατο του Επμποράκου που ανεβάζει με τον Δημήτρη Καταλειφό στο θέατρο   Εμπορικόν.

Και πιθανότατα στα εαρινά μας μαθήματα θα έχουμε στην υποκριτική στον κινηματογράφο, τον Βαγγέλη Μουρίκη.

 -Ποιοι  συνεχίζουν;

-Οι περισσότεροι εισηγητές μας. Ο κριτικός κινηματογράφου, στο Αθηνόραμα, Χρίστος Μήτσης. Ο Μάνος Στεφανίδης στην Ιστορία της Τέχνης. Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος διδάσκει Αριστοφάνη. Ο Βασίλης Βασιλικός που θα ξεκλέψει χρόνο από την Βουλή για το πετυχημένο του σεμινάριο δημιουργικής γραφής  κάθε Σάββατο. Έξι περσινοί μαθητές του βγάλανε βιβλίο!

»Ο  Αλέξανδρος Στάνας στην Πολιτιστική Διαχείριση. Ο Γιάννης Μετζικώφ στην σκηνογραφία/ενδυμστολογία.  Ο Νίκος Γραμματικός στην σκηνοθεσία κινηματογράφου. Ο Γιάννης Τριάντης στην δημιοσιογραφία, ο Μηνάς Βιντιάδης στο πολιτιστικό ρεπορτάζ. Ο Κώστας Παπαγεωργίου στην ποίηση. Ο Βασίλης Καραποστόλης στην φιλοσοφία Πολιτισμού που ακτινογραφεί την ψυχή του σύγχρονου ανθρώπου

»Η Αγαθή Δημητρούκα στην στιχουργική, η Αργυρώ Πιπίνη στο παραμύθι, η ¨Εφη Λαδά στην εικονογράφηση, η Μαριέττα Πεπελάση στην ψυχολογία, η Δήμητραν Μπαλταμπέ στην ζωγραφική, ο Γιάννης Ξανθόπουλος στο κινηματογραφικό/τηλεοπτικό σενάριο, ο Παναγιώτης Μέντης στην συγγραφή θεατρικού έργου, ο  καθηγητής του ΕΚΠΑ Θανάσης Λάγιος στην σύγχρονη φιλοσοφία: Μαρξ Νιτσε Φρόιντ, ο Μιχαλης Μπακαούκας στην Προσωκρατική φιλοσοφία, ο Βασίλης Γισδάκης στο τραγούδι, η ιστορίκος Οντετ Βαρών Βασάρ σε μάστερ κλας την άνοιξη, στα αρχαία Ελληνικά η Χρυσούλα Καραμάτσιου,  στην επιμέλεια κειμένων η Δήμητρα Τουλάτου, που επιμελείται και τα μυθιστορήματα μου στον Πατάκη.

 -Σειρά φέτος έχει ο δεύτερος τόμος της τριλογίας σας Πένθος και ¨Εξαρση.

-Ναι. Αρχές Νοεμβρίου θα εκδοθεί ο δεύτερος τόμος,  Εκδίκηση. Ο πρώτος, Εκτέλεση, κι ο τρίτος του χρόνου, τέτοια εποχή, Καθαρμοί. Περίπου από 500 σελίδες κάθε τόμος.

    -Γράφτηκαν κριτικές για την Εκτέλεση.

-Γράφτηκαν πολύ ενδιαφέρουσες κριτικές. Στην Καθημερινή η Λίνα Πανταλέων, στο Βήμα ο Βαγγέλης Χατζηβασιλέιου, στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Βασίλης Κατσικονούρης.

 -Με το καλό και η Εκδίκηση, λοιπόν. Στην Ανοιχτή Τέχνη τι πρεσβεύετε; Τι την ξεχωρίζει απ΄τις άλλες σχολές σεμιναρίων;

-΄Οτι προσπαθούμε συνεχώς, ότι το καλό μας όνομα φέρνει κι άλλους σημαντικούς εισηγητές κοντά μας, ότι σεβόμαστε αυτούς που μας εμπιστεύονται και την ανάγκη, την επιθυμία τους να μάθουν. Να κάνουν πράξη την δια βίου μάθηση.

 -Είσθε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση;

-Βεβαίως, και ευχαριστούμε τους πολυάριθμους φίλους και φίλες που μας εμπιστεύονται κάθε χρόνο. Και είναι κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου, κυρίως όμως φοιτήτριες, φοιτητές και απόφοιτοι.

 -Πότε ξεκινούν τα σεμινάριά σας;

-Την επόμενη και την μεθεπόμενη βδομάδα. Κάθε σεμινάριο είναι τρίμηνης διάρκειας. Αποτελείται από δώδεκα εβδομαδιαία δίωρα μαθήματα  (του Βασίλη Βασιλικού, της  Δήμητρας Μαλταμπε στην ζωγραφική, της Αγγελικής Παπαθεμελή στην υποκριτική είναι δυόμιση ώρες).

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here