Αλέξανδρος Ασωνίτης: Ανοιχτή Τέχνη, κάθε χρόνο και καλύτερη

 

 

 

 

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

      Είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι η σχολή σεμιναρίων Ανοιχτή Τέχνη (Σύνταγμα, Φιλελλήνων και Ναυάρχου Νικοδήμου 2) πετυχαίνει κάθε χρόνο να προσθέτει στο διδακτικό προσωπικό της σπουδαία ονόματα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, πολιτισμού και επιστήμης. Φέτος στο δυναμικό της προστέθηκαν  ο καθηγητής αστροφυσικής Στράτος Θεοδοσίου,  της δημοφιλούς επιστημονικής εκπομπής «Το Σύμπαν που αγάπησα» (ΕΤ2, ΕΤ3), ο έγκυρος κριτικός κινηματογράφου στο Αθηνόραμα Χρίστος Μήτσης, ο συνδημιουργός της περίφημης σειράς ντοκιμαντέρ «Παρασκήνιο» σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης, αλλά και οι νεώτεροι Δάφνη Στεφανίδου στην Αρχαιολογία και Ανδρέας Πλατής στο 3des MAX.

Θα διδάξουν την τέχνη τους και τα μυστικά του επαγγέλματός τους στους  σπουδαστές της Ανοιχτής Τέχνης, μαζί με τους:       Βασίλη Βασιλικό, Κώστα Γεωργουσόπουλο, Βασίλη Καραποστόλη, Γιάννη Μετζικώφ, Μάνο Στεφανίδη, Αλέξανδρο Στάνα, Μαριέττα Πεπελάση, Αγαθή Δημητρούκα και άλλους.    Ο λόγος για όλα αυτά στον συντονιστή της Ανοιχτής Τέχνης, συγγραφέα Αλέξανδρο Ασωνίτη:

Κε Ασωνίτη, κάθε χρόνο και καλύτερα είναι και το σύνθημά σας, και το επιβεβαιώνετε.

Είναι μια πραγματικότητα το σύνθημα αυτό, ναι. Από την πρώτη μέρα της ιδρύσεώς μας, το 2012, είχαμε θέσει ως στόχο να επανδρώσουμε την Ανοιχτή Τέχνη με τους καλύτερους εισηγητές και να προσφέρουμε γνώσεις και επαγγελματικά εφόδια υψηλής ποιότητας στις φίλες και τους φίλους που επιζητούν να αυξήσουν τις γνώσεις τους και να αποκτήσουν περαιτέρω προσόντα που θα τους φανούν χρήσιμα στην επαγγελματική τους  πορεία και στην καριέρα τους.

  Ποιοί άλλοι εισηγητές διδάσκουν φέτος στην Ανοιχτή Τέχνη;

Ο σκηνοθέτης  Νίκος Γραμματικός, ο θεατρικός συγγραφέας Βασίλης Κατσικονούρης, ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Μηνάς Βιντιάδης, η βραβευμένη συγγραφέας παιδικών/εφηβικών βιβλίων Αργυρώ Πιπίνη, ο μουσικοκριτικός Γιώργος Μονεμβασίτης,  ο τραγουδιστής Βασίλης Γισδάκης, ο Γιάννης Τριάντης στην δημοσιογραφία, στα αρχαία Ελληνικά η Διονυσία Φουσιάνη, στην επιμέλεια κειμένων η Δήμητρα Τουλάτου, στο σενάριο ο Γιάννης Ξανθόπουλος της δημοφιλούς ταινίας: «Πέντε λεπτά ακόμη!», με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, στην φιλοσοφία ο Μιχάλης Μπακαούκας (Προσωκρατικοί φιλοσοφία) (Μαρξ, Νίτσε, Φρόϊντ), στην φωτογραφία η Αγγελική Σβορώνου, που αυτές τις μέρες έχει έκθεση στην γκαλερί Έλικα, και τέλος εγώ διδάσκω Δημιουργική Γραφή.

Που ετοιμάζετε και ένα μυθιστόρημα-τριλογία, μαθαίνω.

Ναι, ύστερα από εννιά χρόνια θα κυκλοφορήσω απ’ τις εκδόσεις Πατάκη το μυθιστόρημα  Πένθος και έξαρση, σε τρεις τόμους: Εκτέλεση, Εκδίκηση, Καθαρμοί. Θέμα του, πώς μπορεί να αντιδράσει ένας άνθρωπος, όταν τον εκμηδενίζουν άλλοι άνθρωποι, προσφέροντάς του μια συμφορά για τον ίδιο και την οικογένειά του. Προβλέπεται να εκδοθεί ο πρώτος τόμος τον Νοέμβριο.

-Ποια είναι η φιλοσοφία της Ανοιχτής Τέχνης:

Να κάνει πραγματικότητα κάθε χρονιά, αλλά και κάθε μέρα, την προτροπή του Καζαντζάκη: φτάσε όσο πιο ψηλά μπορείς. Η  δια βίου μάθηση και η εκπαίδευση γενικότερα είναι η ραχοκοκκαλιά της κοινωνίας και της ανάπτυξης,  σε προσωπικό και σε κοινωνικό επίπεδο. Γι’ αυτό καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να βελτιώνουμε το επίπεδό μας προσφέροντας την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση και παιδεία  στους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται και που στην πλειοψηφία τους είναι φοιτητές και φοιτήτριες ή απόφοιτοι. Αλλά έχουμε κάθε ηλικίας σπουδαστές.

  Που οφείλεται η επιτυχία της Ανοιχτής Τέχνης να συγκεντρώνει τόσο καλούς εισηγητές;

Θα έλεγα, στην δουλειά που κάνουμε και στο όνομα που έχουμε χτίσει αυτά τα έξι χρόνια λειτουργίας μας.

   Είσθε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση;

Βεβαίως είμαι  και χρωστώ ένα μεγάλο ευχαριστώ στις φίλες και στους φίλους  της Ανοιχτής Τέχνης που  κάθε χρόνο δείχνουν την προτίμησή τους στους καθηγητές μας και στο πρόγραμμά μας.

Το να μαθητεύσει κάποιος δίπλα σε τόσο καταξιωμένους επαγγελματίες, αυτό δεν είναι το ζητούμενο από έναν σπουδαστή;

-Νομίζω πως ναι, μαζί βέβαια με την όρεξη για δουλειά. Για τους νέους ανθρώπους, φοιτητές και απόφοιτους, που αναζητούν τρόπο να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο επαγγελματικά αλλά και προσωπικά, είναι καίριο και καθοριστικό να σπουδάζουν δίπλα σε τόσο καλούς εισηγητές. Για να θυμηθούμε και το παλιό ρητό, που είναι αληθινό: Μ’ όποιον δάσκαλο καθήσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις.»

 Πότε ξεκινάνε τα σεμινάριά σας;

Ξεκινάμε το δεύτερο 15νθήμερο του Οκτωβρίου και για φέτος  καταρτίζουμε ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα εκδηλώσεων.

  Όπως;

Θα σας αναφέρω τις τρεις εκδηλώσεις του Οκτωβρίου:  Διάλεξη του Κώστα Γεωργουσόπουλου για τον τραγικό ποιητή Φρύνιχο, που είχε γράψει το περίφημο έργο Μιλήτου Άλωσις. Την πρότασή μας για την Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021. Και την διαδικτυακή εκστρατεία  της Ανοιχτής Τέχνης για την δημιουργία επιτέλους ενός Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στους χώρους των ναζιστικών φυλακών στην οδό Κοραή 4, στο κέντρο της Αθήνας. Θέλουμε να ζητήσουμε από τώρα την συμπαράσταση όλων στην προσπάθειά μας αυτή. Θα χρειαστούμε και την δική σας συνδρομή.

Καλή επιτυχία σας εύχομαι σε όλα αυτά τα ενδιαφέροντα. Θα μιλήσουμε και πιο συγκεκριμένα, όταν είναι η ώρα.

Μετά χαράς, βεβαίως. Ευχαριστούμε πολύ.

Ανοιχτή Τέχνη, Φιλελλήνων και Ναυάρχου Νικοδήμου 2, Σύνταγμα. 210 32 27 188 info@anoixtitexni.gr www.anoixtitexni.gr Γραμματεία: 12-9μμ καθημερινώς, Σάββατο: 12-4 μμ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here