Αλεξάνδρα Σαγρή: Ο ιδεολογικός μας αντίπαλος είναι η Ν.Δ-Το ΚΙΝΑΛ είναι πραγματική προοδευτική δύναμη

 Του Νίκου Π. Σώκου

“Ο ιδεολογικός μας αντίπαλος δεν ξεχνάμε ότι είναι η Νέα Δημοκρατία και στόχος του Κινήματος Αλλαγής είναι να αναδειχτούν τα προβλήματα που θα έχει μια δεξιά κυβέρνηση καθώς και να εμφανισθεί το πραγματικό νεοφιλελεύθερο προφίλ της Νέας Δημοκρατίας.

Από την μεριά του ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να κάνει την αυτοκριτική του και δεν μπορεί να καπηλεύεται τον προοδευτικό χώρο, αφού το 2015 δύο φορές επέλεξε να συνεργαστεί με τους συντηρητικούς ΑΝΕΛ.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι η πραγματική προοδευτική δύναμη της χώρας”.

Αυτό υποστηρίζει μεταξύ άλλων μιλώντας στο presspublica.gr η κ Αλεξάνδρα Σαγρή, δασκάλα και υποψήφια βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής στον Βόρειο τομέα Αθηνών. H κ. Σαγρή μας μιλά για τα σχέδιά της στην πολιτική, για το Κίνημα Αλλαγής, την κεντροαριστερά αλλά και για τις ανάγκες της παιδείας την οποία υπηρετεί ως εκπαιδευτικός.

Η συνέντευξή της έχει ως εξής:

*Ποιά είναι η Αλεξάνδρα Σαγρή και με τι ασχολείται;

Είμαι δασκάλα εδώ και 11 χρόνια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο δημόσιο τομέα. Έχω εργαστεί σε σχολεία στα Άνω Λιόσια και το Ζεφύρι και τώρα βρίσκομαι στο Μαρούσι με οργανική θέση, είμαι παντρεμένη και έχω δύο παιδιά, τον Χρήστο που είναι τεσσάρων και την Ιωάννα, δεκαέξι μηνών.

*Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Πιστεύω ότι η πολιτική είναι δημιουργία και έχει ως σκοπό να διευκολύνει τους πολίτες. Νομίζω ότι ως δασκάλα έχω ως μέλημα να διαμορφώσω σωστούς πολίτες, με ελεύθερη κρίση και  συνειδητοποιημένη δημοκρατική γνώμη .

Σκοπός μου είναι να βάλω και εγώ το λιθαράκι μου στην αναβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας μας!

*Γιατί ο ψηφοφόρος της 7ης Ιούλη να ψηφίσει Κίνημα Αλλαγής και να βάλει σταυρό στο όνομά σας;

Προέρχομαι από τους κόλπους της ΠΑΣΠ, συνέχισα στους συλλόγους των δασκάλων κι ύστερα στην κεντρική πολιτική σκηνή, παρακολουθώντας στενά όλες τις πολιτικές εξελίξεις.

Θεωρώ ότι ο χώρος του ΠΑΣΟΚ διαχρονικά έχει νοηματοδοτήσει την έννοια της ευθύνης. Ευθύνη λόγων και έργων.

Έθεσε τις βάσεις για το κοινωνικό κράτος, την αληθινή ισότητα μεταξύ των μελών της κοινωνίας και τη βελτίωση της διαβίωσης τους. Κατάφερε λοιπόν και έγινε συνώνυμο της πολιτικής που έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Δηλώνω λοιπόν πολύ περήφανη που υπηρετώ το ΠΑΣΟΚ πιο διευρυμένο αυτή τη στιγμή ως Κίνημα Αλλαγής. Σε ότι με αφορά παρακολουθώ στενά τα προβλήματα της καθημερινότητας, του χώρου της δουλειάς μου, της κοινωνίας μας γενικότερα και βιώνω τις δυσκολίες.

Όπως συνηθίζω να λέω είμαι μία από εσάς ! Η πολιτική πρέπει να είναι γήινη και πρέπει να αντιμετωπίζει την κοινωνία με κανόνες κοινωνίας.

*Αναφέρατε νωρίτερα ότι έχετε διδάξει σε περιοχές όπως εκείνη του Ζεφυρίου. Σε εκείνες τις περιοχές είναι γνωστό ότι υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί από Έλληνες Ρομά, φαντάζομαι ότι λόγω της κουλτούρας τους οι Ρομά μαθητές ήταν λίγο πιο ατίθασοι. Ποία η εμπειρία σας; Σας έχει ευαισθητοποίησει η επαφή με εκείνα τα παιδιά σχετικά με τα θέματα των μειονοτήτων; Πώς θα μπορούσατε ως βουλευτής να τους βοηθούσατε;

Όταν ξεκίνησα να δουλεύω ως δασκάλα στα 24, η πρώτη μου εμπειρία ήταν στην Α’ δημοτικού στα Άνω Λιόσια, τάξη η οποία είχε αμιγώς παιδιά Ρομά. Μάλιστα είχα και μαθητές 14 χρονών! Η αλήθεια είναι ότι βίωσα αρκετά δύσκολες καταστάσεις. Σκληραγωγήθηκα εν μέρει κι έμαθα εκ των έσω αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο σκέψης, την κουλτούρα τους, τον τρόπο ζωής τους και ήρθα πολύ κοντά τους.

Η εμπειρία αυτή μου έδωσε την αφορμή να καταθέσω τα βιώματά μου στη διδακτορική μου διατριβή, σχετικά με την εκπαίδευση των δασκάλων στα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι Έλληνες δάσκαλοι  δυστυχώς δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι για να ανταπεξέλθουν σε τέτοια περιβάλλοντα. Η εκπαίδευση οφείλει να έχει διαπολιτισμικό χαρακτήρα, να σέβεται τις μειονότητες και να προωθεί την ενσωμάτωση τους. Το σχολείο πρέπει να τηρεί την ισορροπία και να έχει κοινωνικό πρόσωπο, να είναι ανοιχτό σε όλους.

*Τον καιρό αυτό πολλά παιδιά δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις, ποία είναι η γνώμη σας για το εξεταστικό σύστημα; Το θεωρείτε απαρχαιωμένο; Τι αλλαγές θεωρείτε ότι χρειάζεται;

Να ευχηθώ αρχικά επιτυχία σε όσους δίνουν ακόμα, καθώς και καλά αποτελέσματα σε εκείνους που τελείωσαν. Δυστυχώς αυτά τα παιδιά δοκιμάζονται σε ένα απαρχαιωμένο εξεταστικό σύστημα το οποίο στέκεται τροχοπέδη στο μαθητικό πνεύμα. Η όλη διαδικασία της παπαγαλίας ειδικά στην θεωρητική κατεύθυνση, από την οποία προέρχομαι, υπονομεύει πλήρως της κρίση του μαθητή. Έτσι χάνεται η δημιουργικότητα και τα ξεχωριστά  ταλέντα κάθε παιδιού. Όραματίζομαι μια εκπαιδευτική πολιτική με θεμέλια όχι αλλαγές κάθε χρόνο. Το σύστημα πρέπει να αλλάξει ριζικά, με τη συμμετοχή όλων των δημοκρατικών δυνάμεων και να είναι μακροπρόθεσμη η εφαρμογή του. Είμαι υπέρ της ανάδειξης της κλίσης και των ταλέντων των μαθητών καθώς κάθε παιδί είναι μοναδικό.

*Στην Ελλάδα παρατηρούμε το φαινόμενο της παραπαιδείας, κάτι το οποίο δεν υπάρχει στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού. Πώς πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να περιοριστεί;

Το δημόσιο σχολείο οφείλει να εξοπλιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι μαθητές να μη χρειάζονται το φροντιστήριο και οι οικογένειες να σταματήσουν να πασχίζουν από αυτό το τεράστιο έξοδο. Η δουλειά πρέπει να γίνεται εξ’ ολοκλήρου στο σχολείο και γι’ αυτό πιστεύω σε έναν άλλο εκπαιδευτικό προσανατολισμό στη βάση όσων αναφέραμε παραπάνω..

*Να περάσω λίγο σε πολιτικά ζητήματα, ποία είναι η γνώμη σας για την αποχώρηση του κ. Βενιζέλου, πιστεύετε ότι ήταν κάποιο κομμάτι στρατηγικής η αποχώρηση του; Τι μήνυμα περνά το Κίνημα Αλλαγής μετά την αποχώρηση ενός πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ;

Το πολιτικό του κ. Βενιζέλου είναι σε όλους μας γνωστό και προσωπικά θα τον ήθελα ενεργό στη φάση αυτής της πολύ σημαντικής προσπάθειας που κάνει το κίνημα αλλαγής να αυξήσει την κοινοβουλευτική του δύναμη. Δυστυχώς εκείνος επέλεξε να μην είναι.  Το μήνυμα που περνάμε στον κόσμο είναι ότι με τα μάτια στραμμένα στην κοινωνία και τις ανάγκες της προχωράμε μπροστά, αισιόδοξοι για τη διόρθωση των ανισορροπιών.

*Πιστεύετε ότι στο Κίνημα Αλλαγής υπάρχουν στελέχη τα οποία βλάπτουν την κεντροαριστερή ταυτότητα του; Αν ναι θα φοβόσασταν μια ενδεχόμενη αποστασία τους και σύμπραξη με την Νέα Δημοκρατία εφόσον η τελευταία νικήσει τις εκλογές χωρίς όμως αυτοδυναμία; Αυτό θα μπορούσε να ζημιώσει το Κίνημα Αλλαγής;

Είμαστε άνθρωποι που στήριξαν και παρέμειναν σε αυτόν τον χώρο κρατώντας υπεύθυνη στάση και πληρώνοντας το κόστος των τελευταίων ετών. Όσοι έχουμε παραμείνει δε θα λειτουργήσουμε κόντρα στην κεντροαριστερά. Το σχέδιο “Ελλάδα” αποδεικνύει ότι εμείς είμαστε η λύση και αυτή είναι η βάση μας, η διάσπαση λοιπόν δεν είναι κάτι που μας απασχολεί.

*Το Κίνημα και η Πρόεδρος του συνεχώς υπερτονίζουν την αυτόνομη πορεία σας και την διαφοροποίηση τόσο από την Νέα Δημοκρατία, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ εάν μετά τις εκλογές κληθείτε να συνεργαστείτε με έναν από τους δύο για να κυβερνηθεί η χώρα θα συμφωνούσατε; Αν ναι κάτω από ποίες προϋποθέσεις;

Κύριε Σώκο δεν πρέπει να λειτουργούμε με “αν” και “θα”. Περιμένουμε την απόφαση των Ελλήνων με αγωνία και ευελπιστούμε στην ενίσχυση της δύναμής μας. Μετά από δέκα χρόνια κρίσης η εθνική συνεννόηση είναι ανάγκη. Συνεχώς αναλωνόμαστε σε κόντρες και σε διαρκείς κοκορομαχίες. Η πολιτική αυτή τη στιγμή πρέπει να ενώσει και αυτήν την προοπτική την δίνει μόνο το Κίνημα Αλλαγής, καθώς ήρθε η ώρα για την αλλαγή νοοτροπίας που επικρατεί.

*Μετά τις ευρωεκλογές ακούμε συνεχώς συντρόφους σας να επικεντρώνονται στην άσκηση κριτικής στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας μάλιστα ότι αυτός είναι κι ο μεγάλος τους αντίπαλος, αυτό γιατί συμβαίνει; Θεωρείτε ότι η εμμονή απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και η επισήμανση των κατά τη γνώμη σας λαθών του θα ενδυναμώσει το Κίνημα Αλλαγής με παλαιούς του ΠΑΣΟΚ που μετά το 2012 μετακινήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ιδεολογικός μας αντίπαλος δεν ξεχνάμε ότι είναι η Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως  δεν μπορεί να καπηλεύεται τον προοδευτικό χώρο, αφού το 2015 δύο φορές επέλεξε να συνεργαστεί με τους συντηρητικούς ΑΝΕΛ. Ο χώρος έχει επιδειξει υπεύθυνη και ρεαλιστική στάση, καθώς υπήρξαμε και υπάρχουμε ειλικρινείς και ξεκάθαροι. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να γίνει προοδευτικός. Αυτή τη στιγμή είναι ο μεγαλύτερος χορηγός ψήφων στην Νέα Δημοκρατία και εκείνος που συνεχώς καλλιεργεί την πόλωση.

Στόχος του Κινήματος Αλλαγής είναι να αναδειχτούν τα προβλήματα που θα έχει μια δεξιά κυβέρνηση καθώς και να καταλάβει ο κόσμος το πραγματικό νεοφιλελεύθερο προφίλ της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι δύσκολος ο δρόμος, όμως η πρόοδος πρέπει να επικρατήσει έναντι της συντήρησης.

*Πριν λίγες μέρες ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι για να αντιμετωπιστεί η κεντροδεξιά οι προοδευτικές δυνάμεις, αριστεροί, σοσιαλδημοκράτες και πράσινοι να συνεργαστούν. Εσείς θα ήσασταν υπέρ μιας τέτοιας πρωτοβουλίας στο μέλλον;

Η συνεργασία μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεω είναι δύσκολη, όμως ο προοδευτισμός πρέπει να κυριαρχήσει. Εφόσον στο μέλλον ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει την αυτοκριτική του για τα απίστευτα λάθη και τις αστοχίες του, που οδήγησαν σε άνοδο ακραίες φωνές και τη δεξιά παράταξη τώρα, τότε το Κίνημα Αλλαγής  και η βάση του, οι πολίτες που το στηρίζουν και του δίνουν φωνή θα αποφασίσουν για τη συνέχεια και θα καθορίσουν τις εξελίξεις. Αυτοί είναι η φωνή του Κινήματος Αλλαγής.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here