Be alert, Be there! Animation & αναπηρία-Ενα ξεχωριστό αφιέρωμα-Corfu Animation Festival

 

 

 

Tο Be there! Corfu Animation Festival υλοποιεί το θεματικό πρόγραμμα «Be alert, Be there!» το οποίο αναφέρεται αποκλειστικά στα άτομα με αναπηρία μέσα από την τέχνη του animation. Από 29 Μαρτίου έως 2 Απριλίου στη Κέρκυρα.

Σκοπός αυτός του αφιερώματος, σε συνεργασία με τον Νομαρχιακό Σύλλογο ΑΜΕΑ Κέρκυρας, η μεγαλύτερη ορατότητα σε άτομα με αναπηρία κάθε είδους που αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι αποτελούν το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού (περίπου 650 εκατομμύρια πολίτες).  Το αφιέρωμα «Be alert, Be there!» τίθεται ως παράλληλο, διακριτό τμήμα του φεστιβάλ, το οποίο υλοποιείται σε τρεις (3) άξονες, προβολές ταινιών για την αναπηρία, εργαστήριο υποτιτλισμού ταινιών (άτομα με κώφωση – τυφλότητα), και φόρουμ για τα οπτικοακουστικά μέσα και τα άτομα με αναπηρία. To πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» (συνγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους).

Την Πέμπτη 30 Μαρτίου (19:00-21:00) στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας ένα μωσαϊκό ταινιών για την κώφωση, την τυφλότητα την κινητική αναπηρία θέτουν ζητήματα, προβληματίζουν, διασκεδάζουν, συνειδητοποιούν. 5 πανελλήνιες πρεμιέρες ταινιών, ανάμεσά τους και η ταινία ντοκυμαντέρ Τελική Συσκευή (Terminal Device) του Καναδού Ross Turnbull για τον μύθο του Κάπτεν Χουκ και την διαχείριση από τον κινηματογράφο των ατόμων με αναπηρία.

Τετάρτη 29 & Πέμπτη 30 Μαρτίου (10:00-13:00) το σεμινάριο για οπτικοακουστική μετάφραση ταινιών animation σε άτομα με αναπηρία (τυφλοί, κωφοί), με εκπαιδεύτριες τις Βιλελμίνη Σωσώνη, λέκτορα ΤΞΓΜΔ Ιόνιου Παν/μιου και Λουίζα Δεσύλλα, Ερευνήτρια, UCL-Associate Lecturer, University of Surrey. Το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε φοιτητές, άτομα που ασχολούνται με πολιτιστικά ή οπτικοακουστικά μέσα, δημοσιογράφους, και θα τεθεί σειρά προτεραιότητας. Δηλώσεις συμμετοχής στο email: is.karantzi@gmail.com

Παρασκευή 31 Μαρτίου (11:30-14:00, ο χώρος θα οριστικοποιηθεί) το φόρουμ Οπτικοακουστικά μέσα και αναπηρία. Εκπαιδευτικές παράμετροι χρήσης οπτικοακουστικών μέσων από και αναφορικά σε άτομα με αναπηρία, με την συμμετοχή των: Βιλελμίνη Σωσώνη (λέκτορα ΤΞΓΜΔ Ιόνιου Παν/μιου),  Λουίζας Δεσύλλα (Ερευνήτρια, UCL-Associate Lecturer, University of Surrey), Χρήστος Δαγρές– Ταμίας Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος (ΟΜ.Κ.Ε), Ανδρέας Σκούπουρας (αντιδήμαρχος Πρόνοιας – Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού, Δήμος Κέρκυρας, πρόεδρος Νομαρχιακού Συλλόγου Α.Μ.Ε.Α. Κέρκυρας),  Σπύρος Ζουμπουλίδης, Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Φίλων Ατόμων Παιδιών με Αναπηρία Ν.Κέρκυρας »Η Μέλισσα», Ανδρέας Φλώρος (aναπληρωτής καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Ιόνιο Παν/μιο), Ρούλα Καίσαρη (Εκπαιδεύτρια εκμάθησης της γραφής Braille) Βαγγέλης Καραδήμας (animator), Ισμήνη Καραντζή (M.A,Υποψήφια Διδάκτωρ, Ιόνιο Πανεπιστήμιο).

Το πλήρες πρόγραμμα των ταινιών και εισηγήσεων έχει αναρτηθεί στον επίσημο ιστότοπο του φεστιβάλ (www.betherefest.gr)

H είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του αφιερώματος Be Alert, Be there! είναι ελεύθερη στο κοινό.

Σχετικά με το φεστιβάλ:

To Be there! Corfu Animation Festival είναι διεθνές διαγωνιστικό φεστιβάλ animation το οποίο διεξάγεται σε ετήσια βάση από το 2011 στην πόλη της Κέρκυρας από την μη κερδοσκοπική εταιρεία ANIMATE CORFU, έχοντας ολοκληρώσει 5 εκδόσεις. Αποτελεί το πρώτο φεστιβάλ animation στην Ελλάδα που εγκαινίασε διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μεγάλου μήκους στο πρόγραμμά του, σε συνδυασμό με τα 3 υπόλοιπα διαγωνιστικά τμήματα (μικρού μήκους – -μικρού μήκους για παιδιά – φοιτητικές ταινίες animation). Έχει σταθερή συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, ενώ έχει συνεργαστεί με την Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων, τον Δήμο Κέρκυρας και θεσμικούς φορείς όπως το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας, την Πρεσβεία της Τσεχίας, την Πρεσβεία της Πολωνίας, την Πρεσβεία του Ισραήλ, την Πρεσβεία της Αργεντινής, και την Πρεσβεία της Σουηδίας στην Ελλάδα. Έχει φιλοξενήσει καλλιτέχνες βραβευμένους με βραβείο Oscar και Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ των Καννών, ενώ έχει φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα Μιχ. Κακογιάννης, τον χώρο εκδηλώσεων Ιανός στην Αθήνα, και το Γαλλικό Ινστιτούτο (Αθήνα και Θεσσαλονίκη). Είναι υπό την αιγίδα της ΑΣΙΦΑ Ελλάς, ενώ για την περίοδο 2015-16 έχει λάβει την πανευρωπαϊκή διάκριση EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) και συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα καλύτερα φεστιβάλ πολιτισμού της Ευρώπης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here